martie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Între 15 şi 24 martie 2019 are loc cea de-a 12-a ediţie a Festivalului One World Romania, în şase spaţii din centrul Bucureştiului. Tema principală a ediţiei o reprezintă cei 30 de ani trecuţi de la Revoluţia din 1989.

Începând chiar cu ziua deschiderii festivalului, vineri, 15 martie 2019, vă invităm să participaţi la trei evenimente speciale legate de tema principală a OWR12 în mai multe spaţii din Palatul Universul.

De la orele 17 şi 22, la Linotip, vor avea loc primele două reprezentaţii ale noului performance realizat de Nicoleta Lefter, AN TAN TINA. Pornind de la cartea Anei Blandiana, Fals tratat de manipulare, spectacolul este o încercare de raportare la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul acesta în România și reprezintă o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism și tipul de manipulare folosit astăzi. Bilete găsiţi aici.
După premierele de vineri, AN TAN TINA poate fi vizionat în datele de 16, 18, 20, 22 şi 24 martie 2019, de la ora 22, la POINT, în cadrul OWR12. Bilete pentru aceste reprezentaţii găsiţi aici.


De la ora 20, la Mezanin, vă propunem o dezbatere despre mișcările civice și primele partide de opoziție apărute în anii '90. Ce putem învăţa azi din experienţa primilor ani de după Revoluţie de la oamenii care au încercat să schimbe ceva, organizându-se în stradă, intrând (sau nu) în politică? Participă: Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache, Radu Vancu. Puteţi rezerva locuri aici.


De la orele 19 şi 21, la Salonul de Proiecte, vă invităm să participaţi la două programe tematice care plasează producția studioului Alexandru Sahia într-o perspectivă temporală mai largă ce include momentul 1989 și anii imediat următori. Bilete şi informaţii despre filme găsiţi aici.

Imagine din scurtmetrajul Protecţia cui? (regia: Ada Pistiner) din programul SAHIA VINTAGE

ECONOMIE. POLITICĂ. PUBLICITATE.

Miercuri 20 martie 2019, după proiecţia specială a documentarului După revoluţie (Cinema Elvire Popesco, 20:15), vom discuta cu regizorul filmului, Laurenţiu Calciu şi cu Nicolae Raţiu în cadrul evenimentului numit de noi Primul an de democraţie, întâiul an de confuzie. Dezbatem alături de fiul lui Ion Raţiu, unul dintre candidaţii primelor alegeri democratice, despre ce se întâmplă atunci când o naţie se debarasează de un regim politic şi rămâne fără conducători. Mai multe detalii şi bilete aici.

Imagine din campania Centrului Raţiu pentru Democraţie, realizată de George Roşu

Despre un alt moment important din perioada 1990 vorbim vineri, 22 martie 2019 de la ora 17:00 la POINT, în cadrul dezbaterii Constituţia de după Revoluţie. Vom încerca să scoatem în evidenţă contrastul dintre temele constituţionale care ne preocupă azi (ordonanţele de urgenţă, separaţia puterilor în stat ori supremaţia legii) şi cele care ne-au frământat la începutul anilor '90 (forma de guvernământ, garantarea proprietăţii private ori drepturile minorităţilor). Participă la dezbatere Simina Tănăsescu, profesor de drept constituţional, Tiberius Tănase, jurist şi istoric, Péter Eckstein-Kovács, avocat pentru drepturile omului şi în rolul moderatorului: Codru Vrabie, activist civic. Mai multe detalii aici. Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.

În ultimele două zile de One World Romania ne îndreptăm atenţia şi către Rusia. După proiecţiile filmului Martorii lui Putin de sâmbătă, 23 martie 2019 (Cinemateca Eforie, 14:00) şi de duminică, 24 martie 2019 (Cinema Elvire Popesco, 16:30) Anton Breiner şi Armand Goşu vor modera câte o discuţie cu unul dintre cei mai activi militanţi pentru consolidarea democraţiei în Rusia, jurnalistul şi activistul Oleg Kozlovsky, organizator a numeroase acţiuni non-violente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova. Kozlovsky a fost arestat şi reţinut de numeroase ori din cauza activităţilor sale pro-democratice, în mai 2008 fiind recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conştiinţei. Este, de asemenea, laureatul Premiului Ion Raţiu pentru democraţie în anul 2010.

Trailer Martorii lui Putin

Vrem să ne amintim şi de momente mai recente, cum ar fi aderarea României la Uniunea Europeană - duminică, 24 martie 2019, de la ora 15:00 tot la POINT. Încercăm să aflăm care au fost paşii, obstacolele şi compromisurile pe baza cărora cele două părţi au negociat aderarea, precum şi ce efecte a avut ea asupra ţării, dar şi ce influenţe a avut integrarea României asupra Uniunii Europene. Mai multe detalii aici. Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.

Tot duminică 24 martie 2019 de la ora 18:00 la POINT ne amintim Din pre-istoria publicităţii, alături de câţiva dintre pionierii industriei - Raluca Feher, Şerban Alexandrescu şi Alina Gavrilă. Mai multe detalii găsiţi aici. Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.

INTIMITATE ŞI SEXUALITATE. THEN & NOW.

Privim în trecut, analizăm prezentul - nu doar din punct de vedere economic şi politic, ci şi din punct de vedere social. Una dintre victoriile democraţiei, deşi obţinută târziu, a fost abrogarea articolului 200 din Codul Penal şi dezincriminarea homosexualităţii. Mai bine de 60 de ani, România a condamnat cu închisoarea relațiile între persoane de același sex. Împreună cu Florin Buhuceanu și cu invitații săi ascultăm joi, 21 martie 2019, de la ora 18:00, la POINT povești personale care reconstruiesc campania de advocacy începută în anii '90 de ACCEPT pentru dezincriminarea homosexualității (obținută în 2001). Documentarea pentru acest eveniment a fost realizată prin utilizarea de materiale din Arhiva ACCEPT, care vor fi prezentate în premieră în cadrul One World Romania. Mai multe detalii aici. Intrarea se face pe bază de rezervare pe site-ul Eventbook.

Duminică, 24 martie 2019, de la ora 11:00 vă invităm la un alt eveniment special pe acelaşi subiect. Este vorba de un Tur urban: Gay în Bucureştiul articolului 200, ghidat de poetul Dominic Brezianu şi Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT. Vă invităm să aflaţi cum puteai să cunoşti pe cineva în vremurile în care aplicaţiile de dating nu erau nici măcar o idee, în Bucureştiul în care până în 2001 puteai face închisoare din cauza orientării sexuale. Turul a fost prezentat în premieră de Dominic Brezianu în cadrul Bucharest Pride 2018. Mai multe detalii aici. Pentru a participa la acest tur, te rugăm să completezi formularul de aici.

Pornind de la filmul Adinei Pintilie TOUCH ME NOT, şi de la volumul produs de Post Modernism Museum, Erotism şi sexualitate în Epoca de Aur, de Cosmin Nasui, Cristian Vasile şi Călin Hentea, vă propunem dezbaterea Despre intimitate şi sexualitate în prezent şi în Epoca Ceauşescu (duminică, 24 martie 2019, ora 14:30, Cinemateca Eforie). Ne întoarcem mental, împreună cu Cosmin Nasui, la modelul familiei monogame din Epoca de Aur, la explozia chiuretajelor, la interzicerea relaţiilor homosexuale sau la repunerea în discuţie a drepturilor femeii şi a egalităţii sociale pe bază de gen specifice acelei perioade. Revenim apoi în prezent pentru a compara cele două perioade din aceste puncte de vedere. Mai multe detalii aici.

Volumul Erotism şi sexualitate în Epoca de Aur

ISTORIE ŞI ARHITECTURĂ.

Sâmbătă, 23 martie 2019, dedicăm două evenimente felului în care timpul afectează arhitectura oraşelor şi vă invităm mai întâi la un Traseu prin Bucureştii demolaţi, organizat împreună cu ARCEN, de la ora 17:00. Va fi o plimbare atipică în spatele perdelei de blocuri socialiste de pe Bvd. Unirii, un puzzle de terenuri abandonate și case de epocă rămase în picioare în urma celui mai mare experiment urban și social la care a fost supus Bucureștiul. Din zonă au dispărut complet 9300 de imobile. Mai multe detalii aici.

De asemenea, în aceeaşi zi, dar de la ora 21:15 la Cinema Elvire Popesco, după proiecţia documentarului Hotel Iugoslavia vă aşteptăm la dezbaterea Urmele arhitecturii în prezent. Alături de prietenii de la Ordinul Arhitecţilor din România vom discuta despre arhitectura postbelică în peisajul urban actual, despre modul în care aceasta influenţează percepţia asupra spaţiului public, despre capacitatea ei de a oferi o oglindă a trecutului în imaginarul colectiv, dar şi despre influenţele acesteia asupra locuirii. Mai multe detalii aici.

Trailer Hotel Iugoslavia:

Abonamentele generale şi cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneţi conectaţi la canalele oficiale One World Romania - pe site-ul noii ediţii şi pe facebook, pentru a afla ultimele noutăţi despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi pentru toate proiectele asociaţiei!
De acum înainte puteţi susţine misiunea Asociaţiei One World Romania şi dezvoltarea proiectelor asociaţiei, devenind Prieten OWR. Aflaţi mai multe despre ce înseamnă să fiţi alături de noi ca Cinefil sau ca Suporter de aici.

De asemenea, până la 15 martie 2019 puteţi depune către ANAF Declaraţia 230 prin care puteţi redirecţiona un procent din impozitul anual pe venit către Asociaţia One World Romania. Declaraţia completată cu datele asociaţiei se poate descărca de aici.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: KAUFLAND
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, DACIN-SARA, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Institutul Cultural Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare - RoAid
Sponsori: BOSCH, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveţiei în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Ucrainei în România, Institutul Maghiar Balassi, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Libanului, ACID, Editura Humanitas, Périphérie, microfilm, Fundaţia Friends for Friends, Centrul Raţiu pentru Democraţie, CEREFREA Villa Noël, Apollo 111, Mezanin, Salonul de Proiecte, Linotip, Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate, POINT, Astra Film Festival, Q Club, Londohome, ARCEN, ABIS Studio
Bilete prin: EVENTBOOK
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: media TRUST
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, DOR, Scena9, Observator Cultural, Historia, Hotnews.ro, Radio Europa Liberă, Film Menu, Sub25, Igloo, Banchiza Urbană, LiterNet, All About Romanian Cinema, Films in Frame, Istoria cu Virgil, Graphic Front, Verbs Describe Us


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus