martie 2019
Festivalul American Independent Film, 2019
Paul Schrader, David Lowery şi Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediţia a 3-a a festivalului va avea loc între 12 şi 18 aprilie 2019, la Cinema PRO şi Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro şi în reţeaua Eventbook.

Robert Redford, Casey Affleck, Tom Waits şi Danny Glover sunt doar câţiva din actorii de pe afişul comediei biografice The Old Man and the Gun, în regia lui David Lowery, care va putea fi văzută în premieră în cadrul festivalului.


Inspirat dintr-un caz real, filmul îl are în centru pe Forrest Tucker (R. Redford), care la 70 de ani reuşeşte o evadare spectaculoasă din închisoarea San Quentin, comiţând jafuri care ameţesc autorităţile şi încântă publicul. Când nu e singur, Forrest jefuieşte alături de gaşca sa de răufăcători formată din Teddy (D. Glover) şi Waller (T. Waits). În urmărirea lui Tucker sunt angrenaţi detectivul John Hunt (C. Affleck), care devine fascinat de devotamentul şi amprenta personală a lui Tucker asupra jafurilor şi Jewel (Sissy Spacek) care-l iubeşte în ciuda tuturor celor comise.

Robert Redford şi-a anunţat retragerea din actorie, odată cu rolul din acest film, la vârsta de 82 de ani. Pe pelicula de 16 mm pe care este filmat The Old Man and the Gun, Redford îşi dezlănţuie forţele unei cariere marcate de şarm şi naturaleţe, alături de Sissy Spacek, în dialoguri "pline de magie" (Roger Ebert). David Lowery este cunoscut pentru filme ca Ain't Them Bodies Saints (2013) sau A Ghost Story (2017), The Old Man and the Gun aducând o schimbare de ton în abordarea sa. Este genul acela de film care oferă o replică frazei: "Nu se mai fac filme ca pe vremuri".

Nominalizat în 2019 la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original, First Reformed marchează revenirea spectaculoasă a unuia dintre autorii esenţiali ai cinema-ului american - Paul Schrader. După filme care au marcat istoria cinema-ului ca Taxi Driver (1976) sau Raging Bull (1980), ambele scrise de Schrader şi regizate de Scorsese, First Reformed îl aduce pe marele ecran pe Ethan Hawke în rolul preotului Toller, cu o interpretare considerată "revelaţia anului" (The New York Times).


Toller, un fost soldat torturat de pierderea fiului său, este pastorul unei biserici mici. Personajul lui Hawke trece printr-o criză spirituală adâncită de apariţia în viaţa sa a unui cuplu - Mary şi soţul ei, Michael, activist de mediu radical. Consumat de gândurile că lumea este distrusă de marile afaceri şi descoperind complicitatea bisericii alături de corporaţii lipsite de scrupule, Toller porneşte într-o aventură periculoasă în speranţa că va putea să îşi recapete credinţa şi scopul misiunii sale - să repare răul făcut atâtor oameni.

Decizia regizorului de a scrie şi regiza First Reformed a fost inspirată de vizionarea filmului Ida, de Pawel Pawlikowski. "Când l-am întâlnit pe Pawel, mi-am zis: poate e momentul să faci acel film pe care ai jurat că nu o să-l faci vreodată (...)" spunea Paul Schrader pentru Variety. Filmul "aminteşte de Dreyer şi Bresson (Diary of a Country Priest), dar şi de Ingmar Bergman (Nattvardsgästerna / Lumină de iarnă)" spune The New Yorker, şi în mod intenţionat "face trimitere la monumentala operă anterioară, Taxi Driver, atât prin particularităţile de scenariu", cât şi prin cele tematice, notează The Guardian. First Reformed a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de la Veneţia, în 2018.

American Independent Film Festival va prezenta în premieră în România şi primul lungmetraj de ficţiune regizat de Kent Jones, critic de film şi directorul Festivalului de Film de la New York, unul din invitaţii speciali care ne-au vizitat în 2018, la Bucureşti. Produs de Martin Scorsese, Diane a primit anul trecut cea mai importantă distincţie a Festivalului de la Tribeca - premiul pentru Cel mai bun film - dar şi premiile pentru scenariu şi imagine. Diane (Mary Kay Place) trăieşte singură în Massachusetts, şi după o viaţă în care i-a pus întotdeauna pe ceilalţi pe primul loc, se vede nevoită să-şi analizeze propria identitate şi să se confrunte cu amintiri pe care mai degrabă ar vrea să le uite.


"De când eram mic, voiam să fac un film despre lumea mătuşilor, a unchilor şi a verişorilor mei" declara Kent Jones pentru Variety, la câştigarea Marelui Premiu la Tribeca. Mary Kay Place oferă o interpretare puternică şi subtilă în rolul Dianei, fiind susţinută de rolurile puternice ale lui Estelle Parsons, Andrea Martin, Deirdre O'Connell şi Jake Lacy.

Programul proiecţiilor şi noutăţile despre filmele şi evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival şi Instagram (@AmericanIndependentFilmFest).
Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro şi în reţeaua Eventbook.

American Independent Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, susţinut de Catena, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Maşina oficială: BMW. Parteneri: Camera de Comerţ Americană în România - AmCham România, UPS România, CinemaPRO, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Voodoo Films, Eventbook. Parteneri media principali: Pro Cinema, Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Decât o Revistă, Zile şi Nopţi, Newsweek, Cinemagia, Senso TV, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, IQads, Smark, Films in Frame, AaRC, CineFan, Cineghid, News.ro, Scena 9. Partener de comunicare: PiArt Vision.

American Independent Film Festival, ediţia a 3-a (2019)
[email protected] // filmedefestival.ro/american-independent-ff/
Facebook: facebook.com/AmericanIFF/
Intagram: goo.gl/8PtfUq



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus