aprilie 2019
Teatrul Excelsior are plăcerea să anunţe numele celor şase finalişti ai celei de-a V-a ediţii a Concursului de dramaturgie pentru adolescenţi New Drama (2019), stabilite de un juriu de specialitate după lecturarea pieselor trimise. La această ediţie a concursului au fost înscrise 47 de piese scrise de tineri autori din 28 de oraşe, comune şi sate din întreaga ţară.

Cei şase adolescenţi care au trecut în următoarea etapă a proiectului New Drama sunt:

Carmen-Thea Drogoreanu (17 ani, Bucureşti) - piesa Teoria pământului plat
Bianca Ioana Florea (18 ani, Vaslui, Jud. Vaslui) - piesa Puzzle
Alexandra-Ioana Harapu (17 ani, Comăneşti, Jud. Bacău) - piesa Virus
Sara-Patricia Pongrac (18 ani, Cluj-Napoca, Jud. Cluj) - piesa M-am născut şi am murit în aceeaşi zi
Andreea Rucsandescu (17 ani, Târgu Neamţ, Jud. Neamţ) - piesa Tanti / Ubuntu
Alexandru-Mihai Sabău (14 ani, Com. Tamaşi, Jud. Bacău) - piesa Iarna zilelor noastre.

Ca şi în 2018, pe lângă juriul de specialitate, a fost format un juriu din părinţi de adolescenţi, care au citit şi au evaluat la rândul lor piesele trimise, fără a li se divulga numele concurenţilor. Trei dintre piesele finaliste s-au aflat şi printre preferinţele celor nouă membri ai acestui juriu, părinţi cu profesii şi preocupări diferite: Anca Bîrlă - economist, Cristina Dumitru - economist, Laura Ivăncioiu - jurnalist, Loreta Neculai - actriţă, Mioara Obreja - economist, Andra-Dina Pană - profesoară, Iulia Stănescu - Brand Manager, Alena Turneanu- economist, Gabriela Voivozeanu - funcţionar.

Cele şase piese finaliste urmează să fie analizate pe larg în cadrul atelierului de scriere dramatică susţinut, special pentru cei şase adolescenţi, de către dramaturgul Peca Ştefan - considerat a fi una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia românească contemporană. El a urmat cursuri de scriere dramatică la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internaţional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra, în 2005. Atelierul de scriere dramatică se va desfăşura în perioada 12 - 14 aprilie 2019, la Bucureşti. După cele trei zile de lucru intensiv, dramaturgii adolescenţi vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a rescrie piesele, pe baza feedback-ului acumulat în cadrul atelierului.

Următoarea etapă New Drama va consta într-o serie de spectacole-lectură bazate pe cele 6 piese finaliste. Spectacolele vor avea loc la Teatrul Excelsior, la sfârşitul lunii mai 2019. În urma vizionării acestor spectacole, va fi desemnată piesa câştigătoare a ediţiei a V-a a concursului, care va fi montată la Teatrul Excelsior în stagiunea 2019 - 2020.

Teatrul Excelsior doreşte să mulţumească Ministerului Educaţiei Naţionale pentru susţinerea acordată şi în 2019 organizării Concursului de dramaturgie pentru adolescenţi New Drama, prin implicarea instituţiilor de învăţământ din întreaga ţară în promovarea concursului în rândul elevilor adolescenţi pasionaţi de teatru.

Teatrul Excelsior mulţumeşte pe această cale şi celor nouă membri ai juriului de părinţi de adolescenţi, care au fost receptivi la această inedită iniţiativă şi au citit piesele într-un timp record.

New Drama - Concurs de dramaturgie pentru adolescenţi este primul proiect din cadrul programului Excelsior Educaţional, care are ca obiectiv folosirea educaţiei ca modalitate de transmitere şi producere a culturii (prin activităţi culturale întreprinse chiar de copii şi adolescenţi). Proiectul vizează tinerii pasionaţi de teatru, adolescenţii cu vârsta între 14 şi 18 ani, încurajându-i să îşi dezvolte imaginaţia prin însuşirea şi dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică.

Toate detaliile privind metodologia şi calendarul desfăşurării Concursului New Drama pot fi accesate pe site-ul Teatrului Excelsior, în secţiunea dedicată.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus