România Liberă / mai 2005
Femme de Gilles, La
Filmul realizat de regizorul belgian Frédéric Fonteyne, La Femme de Gilles, reprezintă o amplă coproducţie (Belgia-Franţa, Luxemburg-Italia-Elveţia), laureată cu premiul CICAE la ultima ediţie a Festivalului internaţional al filmului de la Veneţia. Privire pătrunzătoare în lumea modestă a locuitorilor din nordul Franţei, în timpul scurs între cele două războaie mondiale, filmul lui Frédéric Fonteyne reprezintă aparenţele unei vieţi modeste, liniştite, în spatele căreia clocotesc marile pasiuni. Între pasivitate şi revoltă, soţia lui Gilles, Elise, admirabil interpretată de actriţa Emanuelle Devos, asistă la ardenta poveste de dragoste născută între soţul ei şi propria soră, Victorine. Dincolo de tabloul de epocă perfect construit în datele sale generice, dincolo de minimalismul exploatat la maximum, în descrierea relaţiilor dintre personaje, autorul filmului (inspirat de un roman scris de Madeleine Bourdouxhe) ne apare ca un perfect cunoscător al psihologiei feminine, ca un atent analist al sufletului femeii aflate în faţa unor opţiuni greu de urmat, puţin pregătită să trăiască tragedia destrămării unui cămin în care fericirea părea la ea acasă.

Frédéric Fonteyne, autorul filmului La Femme de Gilles (n. 1968) a jucat în două filme, a făcut alte patru filme de ficţiune şi este şi producător, operele sale cucerind destule importante premii (printre care Volpi şi Premiul Pasinetti, la Veneţia, Premiul Media al Uniunii Europene, Premiul publicului la Tromso, Premiul Sant Jordi, Barcelona).

La întîlnirea cu presa de film de la Uniunea Cineaştilor, regizorul Frédéric Fonteyne afirma că "romanul iniţial completa mai bine şi mai profund motivaţiile personajelor sale, dar cu mijloace literare. Cînd faci un film de ficţiune este mai interesant să pătrunzi în psihologia personajelor feminine, gîndindu-le nu ca obiecte (ca-n filmele hollywoodiene), ci ca fiinţe umane complexe şi pline de profunzimi".

Întrebat de viitoare proiecte după un film făcut cu puţine mijloace materiale, dar cu o pregătire extrem de minuţioasă, Frédéric Fonteyne afirma: "Deşi mă interesează mult viaţa interioară a personajelor într-o poveste, mă pasionează munca cu actorii (după ce am făcut studii de pictură, am început studiile dedicate filmului şi am urmat cursuri de actorie). Acum însă mă gîndesc la subiect, care va necesita probabil o susţinere financiară mai serioasă fiind vorba de un subiect dedicat cruciadelor. Cred că se poate chiar iniţia o coproducţie cu participarea ţării dumneavoastră fiindcă vizitînd studiourile Castel Film am văzut că aveţi resurse considerabile în ceea ce priveşte infrastructura industriei cinematografice.

Dacă printre primii mei idoli din lumea cinematografului se număra Scorsese, după ce am început efectiv să lucrez, opera lui Robert Bresson m-a fascinat cel mai mult din rîndul marilor maeştri ai filmului mondial".
Regia: Frédéric Fonteyne Cu: Emmanuelle Devos, Clovis Cornillac, Laura Smet

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus