mai 2019
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2019
Patru filme extrem de aşteptate, remarcate la Cannes, Berlin sau Sundance, vor putea fi văzute în premieră în România în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care va sărbători a 15-a ediţie între 24 şi 30 iunie 2019.

Una dintre senzaţiile competiţiei din 2019 a prestigiosului Festival de la Berlin, unde a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, Piranhas (La paranza dei bambini), 2019, noul film al regizorului italian Claudio Giovannesi, concurează pentru unul dintre premiile BIFF. Cu un scenariu bazat pe cartea cu acelaşi titlu a cunoscutului scriitor italian Roberto Saviano, care trăieşte sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea primite de la mafie, Piranhas este despre bandele de tineri mafioţi din Napoli.


Tot în premieră în România va fi proiectat în competiţia BIFF şi unul dintre filmele-şoc de la Sundance şi din secţiunea Panorama a Berlinalei, Divino Amor / Iubire divină (2019), al treilea lungmetraj de ficţiune al unuia dintre cei mai apreciaţi tineri regizori brazilieni, Gabriel Mascaro. În anul 2027, într-o societate braziliană distopică, o femeie profund religioasă se foloseşte de poziţia dintr-un birou notarial pentru a-şi pune în practică misiunea de a salva de la divorţ cuplurile în dificultate. În timp ce aşteaptă un semn divin ca recunoaştere a eforturilor sale, ea se confruntă cu o criză în propria căsnicie, care o aduce în cele din urmă mai aproape de Dumnezeu.


Asako I & II (2018), noul film al unuia dintre cei mai talentaţi regizori ai Japoniei, Ryûsuke Hamaguchi, a avut premiera mondială în competiţia de la Cannes în 2018, unde a fost extrem de bine primit de critică. A urmat un impresionant turneu festivalier, care a cuprins San Sebastian, Busan, BFI, Rotterdam sau Viennale. Proiectat în premieră românească în competiţia BIFF, Asako I & II a fost descris de critica internaţională ca o "minunată meditaţie asupra memoriei şi pierderii". Într-o zi, primul iubit al tinerei Asako dispare, însă doi ani mai târziu, ea întâlneşte dublul perfect al acestuia.


Al doilea lungmetraj al tânărului regizor belgian Bas Devos, Hellhole (2019) a avut premiera mondială în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin la începutul lui 2019, unde a avut parte de o foarte bună receptare. Un film-elegie extrem de actual şi profund emoţionant, Hellhole urmăreşte viaţa a trei persoane foarte diferite, care trebuie să facă faţă urmărilor teribilelor atacuri teroriste din Bruxelles din 2016.


Competiţia BIFF va fi completată cu încă patru titluri, care vor fi anunţate în curând, împreună cu juriul acestei ediţii aniversare.
Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secţiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneţia, şi criticul de film Ionuţ Mareş.

Cea de-a 15-a ediţie a BIFF va avea loc între 24 şi 30 iunie 2019 la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco şi Grădina cu Filme - Cinema & More - Creart din Bucureşti.

Festivalul este organizat de Fundaţia Charta.
Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franţa 2019.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Dacin Sara.
Sprijinit de: Institutul Francez, Muzeul Ţăranului Român, Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.
Parteneri: DHL, Grand Hotel Continental, Journey Pub, El Comandante Pub&More, Le Boutique Hotel Moxa, Nescafe.
Parteneri media: Radio Guerilla, Zile şi Nopţi, Caţavencii, Blitz TV, Ziarul Metropolis, All about Romanian Cinema (AaRC), LiterNet, CineGhid, Verbs describe us.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus