mai 2019
Articole diverse
Pe 7, 8 şi 9 iunie 2019 de la ora 19:00, Happy Cinema Bucureşti prezintă un film documentar dedicat artistului Paul Gauguin, care a lăsat totul pentru a-şi urma inspiraţia primitivă ce l-a influenţat să reinventeze pictura occidentală.
 
 
De la Tahiti până în Insulele Marchize
Era 1 aprilie 1891 când Paul Gauguin a părăsit Marsilia la bordul navei Océanien, cu destinaţia Tahiti, Polinezia. Avea 43 de ani, iar ziua aceea a marcat începutul unei călătorii ce avea să-l ducă în partea opusă a lumii civilizate, în căutarea începutului Timpului şi al Omului. Gauguin (1848-1903) va rămâne la Tropice aproape fără întrerupere până la moartea sa: a petrecut doisprezece ani căutând cu disperare autenticitatea, imersiunea mai profundă în natura luxuriantă, sentimente, viziuni şi culori, mereu mai pure şi mai strălucitoare. În cele din urmă, a intrat  într-o grădină a Edenului, care a fost uneori crudă, dar care l-a transformat într-unul dintre cei mai mari pictori, dintre acei artişti a căror sursă de inspiraţie a fost o muză de peste mări.
 
Urmărind o poveste de viaţă care a devenit legendară şi un stil de pictură primordial, acest film, care conţine o coloană sonoră originală compusă de compozitorul şi pianistul Remo Anzovino, ne va călăuzi prin locurile pe care Gauguin le-a ales ca fiind casa lui şi prin Muzeele americane unde se păstrează cele mai frumoase capodopere ale sale: Muzeul Metropolitan din New York, Institutul de Artă din Chicago, Galeria Naţională de Artă din Washington şi Muzeul de Arte din Boston.
 
Spectatorii vor fi însoţiţi de experţi internaţionali: Mary Morton, curator al Galeriei Nationale de Artă din Washington, Gloria Groom, curator al Institutului de Artă din Chicago, Judy Sund, profesor la Universitatea din New York, Belinda Thomson, expert în arta lui Gauguin, David Haziot, autorul celei mai recente şi apreciate biografii a lui Gauguin.
 
GAUGUIN ÎN TAHITI. PARADISUL PIERDUT este o călătorie în căutarea originilor noastre, alături de invitatul special Adriano Giannini. Filmul regizat de Claudio Poli este scris de Marco Goldin şi Matteo Moneta, care a compus şi scenariul.
 
Tarif unic: 26 lei
Bilete: www.happycinema.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus