mai 2019
 premiera spectacolului
TITUS ANDRONICUS
de William Shakespeare
2 iunie 2019, ora 19:00, la Sala Mare.

Întreaga distribuţie a spectacolului Titus Andronicus a avut bucuria să lucreze cu regizorul luxemburghez Charles Muller, aflat pentru prima dată pe scena ieşeană de teatru. Alături de renumitul regizor, o echipă prestigioasă de creatori de teatru: dramaturgul Andreas Wagner şi scenograful Dragoş Buhagiar.

O montare cu o distribuţie extraordinară, care reuneşte actori ai instituţiei teatrale ieşene şi studenţi din anul II - Actorie (tutori de an: prof.univ.dr. Emil Coşeru şi conf.univ.dr. Tatiana Ionesi, Universitatea Naţională de Arte "George Enescu").

Distribuţia: Călin Chirilă, Cosmin Maxim, Ionuţ Cornilă, Daniel Busuioc, Andrei Sava, Dumitru Georgescu, Vlad Ştefancu, Radu Homiceanu, Alexandru Horga, Petru Ciubotaru, Ştefan Molnar, Daniel Popa, Dumitru Năstruşnicu, Horia Veriveş, Radu Ghilaş, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Georgeta Burdujan, Sara Tayari, Alin Zara, Ioana Ivănescu, Marina Munteanu, Sorana Eşanu, Georgiana Florea, Mihai Jinga, Andreea Andrei, Marian Zaharia, Iustin Căuneac, Alexandru Guşă, Ştefan Ursachi, Nicolae Andonesei

Versiunea scenică: Charles Muller şi Andreas Wagner
Traducerea: Ana Mureşanu şi Andrei Bogdan Stolnicu
Regia: Charles Muller
Scenografia: Dragoş Buhagiar
Dramaturg: Andreas Wagner
Video design: Alexandru Condurache
Muzică originală: Gabriel Bassarabescu
Asistent scenografie: Gabriela Badina şi Vladimir Iuganu / Asistent regie: Irina Creţu
Foto: Odin Moise

"Titus Andronicus este o piesă de teatru cu 16 crime, dintre care 12 sunt reprezentate pe scenă, cu 4 mutilări îngrozitoare ale membrelor, un viol (ori 2 sau 3, în funcţie de cum socotiţi), o moarte prin ardere de viu, cel puţin un caz grav de boală psihică şi un caz de canibalism - în medie, 5,2 atrocităţi în fiecare act sau 1 caz de cruzime la 97 de replici. În acest mod s-ar transmite esenţa piesei sau dacă doriţi să o formulăm altfel: aşa se comportă, de fapt, omul, atunci când îşi permite să dea frâu liber voinţei sale libere.
Tânărul Shakespeare ne conduce într-o lume cu modele de conduită arhaice şi arhetipale, condiţionate de pierderea normelor juridice, morale şi etice; faptul de a privi dincolo de perspectiva noastră personală ne va confirma că brutalitatea, cruzimea, răzbunarea, corupţia şi abuzul de putere sunt transformate într-o banalitate a cotidianului şi sunt considerate drept o realitate aproape firească.
Piesa de faţă nu se pretează interpretărilor psihologice, iar acumularea treptată a cruzimilor pare mult prea neverosimilă. Faptul că atrocităţile ţin atât de latura odioasă a omului, cât şi de cea fascinantă a acestuia, îi conferă un farmec aparte piesei şi reprezentării acesteia pe scenă.
Şi să nu uităm: Shakespeare nu este niciodată corect din punct de vedere politic!" (Charles Muller/Andreas Wagner)

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 15 iunie 2019, ora 19:00, la Sala Mare.