iunie 2019
Articole diverse
"Punct de cotitură 1989" revine la Institutul Francez sub semnul umorului fin, marţi 4 iunie 2019! Sala Elvire Popesco va găzdui, la ora 19.00, proiecţia filmului Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (2009), aceasta fiind urmată, începând cu ora 20.30, de o dezbatere cu acces liber despre "Umorul si legendele urbane - arme de supravieţuire în perioada comunismului". Filmul este subtitrat în limba engleză, iar discuţiile se vor desfăşura în limba română, cu posibilitatea de traducere simultană în limba engleză.

Vor vorbi Cristian Mungiu, producătorul şi scenaristul filmului, Lidia Bodea, director general Humanitas, Andrei Ujică, scriitor şi regizor, Viorel Ilişoi, ziarist şi scriitor, şi Radu Paraschivescu, scriitor, traducător şi jurnalist sportiv, într-un dialog moderat de Mihaela Dedeoglu, realizatoarea emisiunii Zebra, RFI România.

Rezistenţa prin umor, umorul ca mijloc de existenţă - o realitate a României înainte şi după 1989? Care a fost parcursul acestui umor negru identificat adesea cu o oază de libertate într-un regim politic opresiv? Fenomen cultural şi social, bancurile de dinainte de 1989 implică un umor cu profunde ramificaţii pentru devenirea societăţii române. Odată cu evidenţierea utopiilor unui regim politic care îşi sufoca cetăţenii, s-a cristalizat tot mai pregnant umorul de tip antidot, precursor al noţiunii de viral asimilate astăzi reţelelor de socializare. Formă de comunicare deseori criptată, bancurile vehiculate înainte de 1989 au devenit parte a unui folclor urban care se regăseşte în actualul ţesut social.

La treizeci de ani de la prăbuşirea regimului comunist, legendele urbane păstrează un farmec aparte nu doar pentru caracterul hilar, ci şi prin valoarea documentară, conturându-se ca barometru cultural şi material de studiu sociologic. În tradiţia "hazului de caz" autohton, tranziţia post-comunistă subliniază perpetuarea umorului ca element de comunicare, potenţând speranţa şi reflectând consolarea deopotrivă. Astăzi, recursul la umor este o constantă în peisajul românesc, autoderiziunea şi ironia dulce-amară juxtapunându-se unei realităţi jalonate de discrepanţe şi interogări.

Inclusă în secţiunea Un certain regard la Festivalul de la Cannes, pelicula propusă de Institutul Francez într-un proiect dedicat promovării dezbaterilor de idei aduce în atenţia publicului un subiect necesar studiului şi înţelegerii regimului comunist: umorul.

Filmul este compus din patru secvenţe de scurtmetraj, fiecare aparţinând unui alt regizor (Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, producător fiind Cristian Mungiu). Titlurile evocă situaţii care frapează prin aerul pe cât de burlesc, pe atât de real: Legenda activistului în inspecţie, Legenda fotografului de partid, Legenda politrucului zelos, Legenda miliţianului lacom. Frescă tragi-comică a unei perioade în care demnitatea umană a fost greu încercată de un sistem politic ce a generat corupţie la scară largă prin impostură, filmul este un compendiu de legende urbane, pornind de la bancuri cu alură de snoave, al căror tâlc îndemna la îndurare, reprezentând totodată vectori de identitate şi elemente de coeziune socială. Mai mult decât radiografierea unor situaţii care pot stârni nostalgie, accese de râs sau stupoare în faţa absurdului şi a iraţionalului, legendele de sorginte caragialească pun în lumină tipologii umane a căror actualitate invită la reflecţie, folosind ca instrument al decriptării umorul frenetic, cu valenţe terapeutice.

Proiectul "Punct de cotitură 1989" se înscrie în programul Fonds d'Alembert şi se desfăşoară până pe 24 iunie 2019 la filialele Institutului francez din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Programarea urmăreşte două axe principale, anume sfârşitul democraţiilor populare şi raportul României cu Europa în contextul noilor provocări socio-culturale. Fonds d'Alembert este un program iniţiat de Institutul francez din Paris, în calitate de operator cultural al Ministerului Europei şi al Afacerilor Externe francez şi are ca misiune promovarea culturii dezbaterilor prin abordări transdisciplinare, reunind participanţi din orizonturi diferite, precum intelectuali, artişti, cercetători, profesionişti din discipline diverse şi adresându-se publicului larg.
https://www.facebook.com/InstitutulFrancez

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus