iunie 2019
Festivalul TIFF 2019
O selecţie de aproape 20 de filme din programul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 11 şi 16 iunie 2019 la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti

În Retrospectiva TIFF Bucureşti va putea fi văzut şi filmul care a câştigat Trofeul Transilvania - Monos, în regia lui Alejandro Lande, filmul distins cu Premiul pentru cea mai bună regie - Dama de cupă / Queen of Hearts (r. May el-Toukhy), precum şi preferatul publicului de la Cluj - Copilul-problemă / System Crasher (r. Nora Fingscheidt).

Biletele pot fi achiziţionate de pe www.elvirepopesco.ro.

Monos a fost singurul film din competiţie care a plonjat publicul în vremurile agitate pe care le trăim, deşi nici el nu recurge la un context sociopolitic explicit. Combinaţie dinamită între Apocalipsul acum şi Împăratul muştelor, această fabulă tribală despre supravieţuire, putere şi anarhie în rândul unui grup de copii războinici se poate întâmpla oriunde şi oricând şi va putea fi văzută şi de cinefilii din capitală în cadrul Retrospectivei. Aflată la cea de-a doua colaborare cu regizoarea May el-Toukhy, actriţa daneză Trine Dyrholm interpretează acum rolul unei avocate de succes, cu o viaţă de familie aparent fericită în Dama de cupă / Queen of Hearts, distins cu Premiul Publicului la Sundance şi Premiul pentru cea mai bună regie la TIFF 2019.

Tot din competiţia oficială TIFF vine şi Copilul-problemă / System Crasher, favoritul absolut al publicului prezent la Cluj. Lupta unei fetiţe de 9 ani de a recâştiga iubirea mamei şi locul ei în familie, transformă filmul, prezentat la Berlinala 2019, într-o experienţă viscerală şi devastatoare, despre încercările disperate ale sistemului de asistenţă socială de a o salva pe mica eroină de monştrii din mintea ei psihotică atunci când mama o abandonează pentru a-şi proteja ceilalţi copii.

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Vacanţa mea extraordinară cu Tess / My Extraordinary Summer With Tess (r. Steven Wouterlood) - o sensibilă şi amuzantă poveste despre cum să-ţi creezi propriul "antrenament de singurătate" şi Rocca / Rocca Changes The World (r. Katja Benrath) - o producţie germană despre o puştoaică extrem de carismatică şi inventivă. La finalul ambelor proiecţii publicul va fi invitat la o serie de dezbateri cu invitaţi speciali.

Prietenul de suflet al festivalului, deţinător al Trofeului Transilvania, dar şi al unui premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin, Sebastian Lelio revine pe ecranele TIFF cu cel mai recent film al său, Gloria Bell (2018). Filmul este o reinterpretare a originalului Gloria, cu care regizorul a câştigat două premii importante la Berlinala din 2015. Regizorul chilian şi-a dorit mult să revină asupra poveştii Gloriei, o femeie divorţată prinsă în vârtejul unei iubiri neaşteptate, pentru a avea şansa de a lucra cu Julianne Moore, care e, ca de obicei, extraordinară. În distribuţie îl regăsim şi pe John Turturro.

De neratat este şi Jocuri de putere / El reino, în regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen, câştigătorul Trofeului Transilvania în 2014 pentru Stockholm. Filmul spune o poveste ce pare inspirată de actualitatea românească, un thriller politic trepidant în care corupţia domneşte la toate nivelurile puterii.

La Bucureşti va rula şi Nu-ţi feri privirea / Never Look Away, cel mai nou film al regizorului Florian Henckel von Donnersmarck, lansat la un deceniu distanţă de la câştigarea Oscarului pentru cel mai bun film străin cu Das Leben der Anderen / The Lives of Others. Filmul a fost prezentat în competiţia de la Veneţia şi nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. Inspirat de povestea vieţii artistului Gerhard Richter, regizorul german traversează patru decenii de istorie germană, de la nazism la comunismul din Berlinul de Est, într-o pasionantă frescă epică despre fantomele Holocaustului şi arta într-un regim totalitar.

Program Retrospectiva TIFF 2019 la Bucureşti
(Cinema Elvire Popesco
)

Marţi, 11 iunie 2019
ora 19:00 - Nu-ţi feri privirea / Never Look Away, r. Florian Henckel von Donnersmarck (Germania), 189 min

Miercuri, 12 iunie 2019
ora 18:30 - Înainte de îngheţ / Before the Frost, r. Michael Noer (Danemarca), 104 min
ora 20:30 - Vieţi duble / Doubles vies, r. Olivier Assayas,107 min

Joi, 13 iunie 2019
ora 16:30 - A treia nevastă / The Third Wife, r. Ash Mayfair (Vietnam), 94 min
ora 18:30 - Corbul alb / The White Crow, r. Ralph Fiennes (Marea Britanie, Franţa), 127 min
ora 21:00 - Jonathan Agassi mi-a salvat viaţa / Jonathan Agassi Saved My Life, r. Tomer Heymann (Germania, Israel), 106 min

Vineri, 14 iunie 2019
ora 16:30 - Cel mai frumos cuplu / The Most Beautiful Couple, r. Sven Taddicken (Germania, Franţa), 97 min
ora 18:30 - Dama de cupă / Queen of Hearts, r. May el-Toukhy (Danemarca, Suedia), 127 min - câştigător Premiul pentru cea mai bună regie
ora 21:00 - Parking, r. Tudor Giurgiu (România), 110 min - în prezenţa echipei, Q&A la finalul proiecţiei

Sâmbătă, 15 iunie 2019
ora 11:00 - EducaTIFF: Vacanţa mea extraordinară cu Tess / My Extraordinary Summer With Tess, r. Steven Wouterlood (Olanda, Germania), 82 min - Q&A la finalul proiecţiei
ora 13:00 - Parking, r. Tudor Giurgiu (România), 110 min
ora 15:30 - Rochia bântuită / In Fabric, r. Peter Strickland (Marea Britanie), 118 min
ora 18:00 - Monos, r. Alejandro Landes (Columbia, Argentina, Olanda, Germania, Suedia, Uruguay), 105 min - câştigător Trofeul Transilvania
ora 20:30 - Jocuri de putere / El reino, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania), 131 min

Duminică, 16 iunie 2019
ora 11:00 - EducaTIFF: Rocca / Rocca Changes The World, r. Katja Benrath (Germania), 97 min - Q&A la finalul proiecţiei
ora 13:30 - Ruben Brandt, Colecţionar / Ruben Brandt, Collector, r. Milorad Krstić, 94 min
ora 15:30 - Copilul-problemă / System Crasher, r. Nora Fingscheidt (Germania), 118 min - câştigător Premiul Publicului
ora 18:00 - Parking, r. Tudor Giurgiu (România), 110 min
ora 20:30 - Gloria Bell, r. Sebastián Lelio (SUA, Chile), 102 min


Descarcă programul TIFF 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus