iulie 2019
Cea de-a 14-a ediţie a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop şi-a selectat participanţii. 12 tineri cineaşti cu experienţă în domeniul audiovizualului vor porni, începând cu 1 august 2019, într-o aventură cinematografică de excepţie, sub îndrumarea unor profesionişti din lumea filmului internaţional. Timp de cinci săptămâni, ei vor parcurge toate etapele de producţie, explorând împrejurimile localităţii Beliş, din judeţul Cluj, pentru a realiza patru filme documentare inspirate de realităţile locale.


Procesul de selecţie din acest an a fost unul extrem de intens, iar numărul de aplicanţi cu portofolii remarcabile a depăşit aşteptările organizatorilor. Surprinzătoare este şi diversitatea ţărilor în care atelierul prezintă un mare interes pentru tinerii cineaşti. Dincolo de graniţele continentului european, Aristoteles Workshop a atras atenţia realizatorilor de film din toate colţurile lumii, începând cu Europa şi ajungând în Afganistan şi Africa de Nord, trecând prin Statele Unite şi până în India.

Participanţii selectaţi în acest an de către o comisie de profesionişti provin din Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi Ungaria. În cadrul atelierului, aceştia vor forma patru echipe de lucru, a câte trei studenţi - un regizor, un operator şi un editor - şi vor avea la dispoziţie cinci săptămâni pentru realizarea unui documentar, parcurgând toate etapele procesului, de la găsirea subiectului, la filmare şi post-producţie.

Primele trei zile de workshop vor fi dedicate dimensiunii teoretice. Masterclass-ul de film documentar va fi susţinut de Arne Bro, cineastul danez care conduce Departamentul de Film Documentar şi Studii TV a Şcolii Naţionale de Film din Danemarca. Alături de el, regizoarea daneză Lotte Mik-Meyer, profesor de film documentar şi studii de televiziune, va împărtăşi participanţilor din vastele sale experienţe din zonele de conflict. Invitat pentru prima dată la Artistoteles Workshop, Isidore Bethel a produs şi montat filme care, de-a lungul timpului, au fost difuzate de Televiziunea publică din America şi au fost proiectate în Competiţia Oficială de la Cannes şi la MoMA. Cineastul îi va îndruma pe toţi cei 12 participanţi în etapa de identificare a subiectului, sprijinindu-i apoi în documentarea, filmarea şi editarea materialelor, împreună cu Lotte Mik-Meyer şi Laurent Becue-Renard - multi-premiatul regizor şi producător, creatorul trilogiei Genealogy of Wrath.

Mai jos, lista de participanţi Aristoteles Workshop 2019:

Regizori

David Power (Italia) s-a născut în Marea Britanie, dar s-a stabilit apoi în Italia. Drumul său în lumea artistică a început cu actoria, pe care a studiat-o iniţial la Napoli, iar apoi la Londra. A avut câteva roluri importante, atât pe scena teatrului, cât şi în producţii cinematografice şi seriale TV. În ultimii ani a început să experimenteze filmul din spatele camerei şi a regizat o serie de scurtmetraje produse în Finlanda, Franţa şi Italia. Lucrează acum la un lungmetraj documentar despre o familie din România. Aplică pentru a treia oară la Aristoteles Workshop şi este dornic să îşi dezvolte abilităţile regizorale în cadrul atelierului.

Sam Bassett (Marea Britanie) vrea să ofere o voce celor care adesea rămân neauziţi. Ca regizor de film, preferă să lucreze la proiecte de film documentar, dar se implică şi în producţia de videoclipuri muzicale cu la fel de mult entuziasm. Este interesat de formatele inedite de cinematografie, care combină discursul narativ ficţional cu tehnica documentară. Şi-a încheiat acum trei ani studiile culturale la Universitatea de Artă din Londra şi se recomandă a fi un cineast-antropolog.

Bronte Stahl (Statele Unite ale Americii) a studiat lingvistică, literatură italiană şi limba spaniolă la New York, comunicare la Universitatea Americană din Roma, şi regie de film documentar în cadrul programului DocNomads, desfăşurat în trei universităţi din Lisabona, Budapesta şi Bruxelles. Este coordonator de producţie la Lumière Pictures, în New York, iar filmele pe care le-a realizat au fost proiectate în festivaluri importante.

Vasile Todinca (România) a pornit în călătoria sa artistică din postura de actor. Nu s-a regăsit în lumina reflectoarelor, aşa că a testat domeniul relaţiilor publice, pe care l-a abandonat după scurt timp. Acum e pe cale să-şi încheie studiile de regie de film, la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În tot acest timp, a produs şi regizat scurtmetraje, iar recent a lucrat ca asistent de regie în cadrul unui proiect regizat de profesorul său, cineastul Radu Jude.

Directori de imagine

Olya Chernykh (Ucraina) a studiat cinematografia şi a acumulat o vastă experienţă pe platourile de filmare, unde a avut ocazia să experimenteze diverse roluri. Din 2016 lucrează ca director de imagine atât în domeniul cinematografiei, cât şi în publicitate. Filmele la care a lucrat au fost selecţionate în competiţiile festivalurilor din întreaga lume, iar cel mai recent proiect, lungmetrajul documentar Generation '91, a fost inclus în selecţia oficială DOXA (Canada).

Maciej Thiem (Polonia) a studiat producţie cinematografică şi regie de film documentar, iar acum este lector la Universitatea de Arte din Poznan. Scrie pentru FilmPro, cea mai importantă revistă poloneză dedicată profesioniştilor din cinematografie şi este unul dintre tutorii Film Spring Open Workshop - un atelier interdisciplinar dedicat creatorilor de conţinut video. A acumulat o vastă experienţă în spatele camerei şi a lucrat pentru proiecte importante, numeroase documentare şi cel mai recent videoclip Rammstein.

Bence Prokop (România) vine din Ungaria şi este student masterand al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde urmează cursurile de film documentar în cadrul Facultăţii de Teatru şi film. Scurtmetrajele pe care le-a realizat până în prezent s-au bucurat de aprecierea juriilor în competiţiile în care au fost selecţionate. Filmul documentar este ramura cinematografiei pe care o preferă înainte de toate şi este pregătit să-şi pună în valoare întreaga experienţă din spatele camerei, pentru a realiza un film în numai o lună de zile, sub îndrumarea experţilor invitaţi la Aristoteles Workshop.

Lorenzo Fabbro (Italia) a studiat cinematografie şi inginerie media la Torino, dar pasiunea pentru film l-a determinat să se specializeze apoi în regie, la Sarajevo. A fost unul dintre studenţii Academiei de Film din Sarajevo ales să participe la proiectul film.factory - un sistem experimental de cursuri teoretice, workshopuri şi laboratoare de dezvoltare, în care libertatea de expresie este mai mult decât încurajată. Lorenzo a aplicat la Aristoteles Workshop din dorinţa de da ieşi din nou din zona de confort şi este nerăbdător să exploreze lumea filmului documentar.

Editori

Julia Elger (Germania) a acumulat o vastă experienţă în domeniul filmului, atât pe partea de editare, cât şi în departamentele de producţie. A studiat cinematografia la Londra, unde a urmat şi cursurile de Master în film documentar. Proiectele în care s-a implicat în ultimii ani s-au bucurat de succes internaţional, filmele fiind proiectate la Locarno, Munich şi LA. Ca cineast independent, a realizat sute de trailere pentru spectacole de teatru deosebit de apreciate în Germania şi a colaborat cu nenumăraţi artişti.

Ieva Sakalyte (Lituania) a studiat regia la Academia Lituaniană de Teatru şi Muzică şi a avut ocazia să urmeze cursurile Academiei de arte din Bratislava. De-a lungul anilor de studenţie, a realizat câteva scurtmetraje de ficţiune, proiectate în cadrul festivalurilor naţionale şi internaţionale. A fost intern în echipele organizatorice a New Films Festival din Portugalia şi Doclisboa. Cel mai recent proiect cu care se mândreşte este un scurtmetraj premiat în cadrul Fest Film Lab şi finanţat de Centrul Lituanian de Film.

Claudia Alexandru (România) studiază cinematografie şi media la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Film şi Studii Media în Polonia, timp de un semestru, în cadrul programului Erasmus+. Este interesată de multiculturalism şi mărturiseşte că şi-a propus să valorifice îndeosebi momentele autentice şi reacţiile imediate ale subiecţilor pe care îi va documenta alături de ceilalţi membri ai echipei, în cadrul atelierului.

Voicu Mureşanu (România) studiază imagine la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi este creator de conţinut video independent. A colaborat, în ultimii ani, cu numeroase instituţii şi companii, printre care se numără Opera Română şi publicaţia PressOne. Recent şi-a deschis propriul studio de producţie şi se pregăteşte de lansarea unui proiect independent de turism, prin care şi-a propus să promoveze atracţiile locale din Transilvania.


Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte, pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Începând cu 2018, Aristoteles Workshop este organizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Film, Masterul de Film Documentar şi cu cinepub.ro, platforma unde filmele româneşti se văd gratuit şi legal de oriunde din lume.

Ediţia cu numărul 14 a atelierului va avea loc între 1 şi 31 august 2019, la Beliş, judeţul Cluj, şi este finanţată de Consiliul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România şi DacinSara.
Echipamentul tehnic pentru editare pus la dispoziţie de NOUMAX.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus