iulie 2019
Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, 2019
A 11-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va debuta vineri, 19 iulie 2019, cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor Leto / O vară rock'n'roll, în aer liber, şi Milk, în Cinematograful Amza Pellea. Tema principală a FFIR 2019 va fi Libertatea. De-a lungul a 10 zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecţii cinematografice, 8 concerte rock'n'blues'n'jazz, 3 spectacole de teatru, 1 cine-concert, 1 spectacol-lectură şi 12 concerte de muzică veche, care se vor desfăşura în mai multe spaţii din Râşnov, Codlea şi Crizbav.

Sâmbătă, 20 iulie 2019, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va participa alături de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, şi de astronautul Dumitru Prunariu la o dezbatere care va marca împlinirea a exact 50 de ani de la momentul istoric al aselenizării. Panelul "50 de ani de la aselenizare - Tehnologie, Politică, Propagandă" va începe la ora 17:00 şi va fi găzduit de noul spaţiu FFIR amenajat în curtea Şcolii Gimnaziale "Peter Thal" Râşnov.

De asemenea, aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO vor fi marcaţi printr-o dezbatere care va avea loc miercuri, 24 iulie 2019, de la ora 14:30, la care vor participa, printre alţii, ataşatul militar al Ambasadei SUA în România, colonelul Scott A. Weston, şi şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, colonelul Constantin Spînu. Aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului în Estul Europei va fi marcată prin panelurile "Decembrie '89", la care va participa directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, actorul Ion Caramitru, şi care va avea loc sâmbătă, 20 iulie 2019, de la ora 11:00, şi "Libertate recâştigată - Libertăţi pierdute? Dezbatere după 30 de ani", la care va participa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, şi care se va desfăşura în după-amiaza zilei de joi, 25 iulie 2019, începând cu ora 17:00.

Competiţia FFIR 2019 propune 15 filme documentare din Spania, Irak, Franţa, Polonia, Bulgaria, Italia, Argentina şi România care îşi vor disputa premiul juriului de profesionişti condus de cineastul francez Pierre-Henri Deleau, premiul juriului de 6 liceeni braşoveni şi cel al publicului.

Prefaţată de reprezentaţia spectacolului HUOOOOO!!! a trupei timişorene de teatru independent Auăleu, dezbaterea "We don't need no education?/!" se va bucura de participarea rectorului Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, şi a rectorului Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen-Gabriel Pirtea.

Actriţa Oana Pellea va conferenţia despre libertate în Grădina Cetăţii Râşnov, în seara de joi, 25 iulie 2019, de la ora 20:00, în timp ce actorul Vlad Ivanov va fi invitatul special al ultimelor două zile ale FFIR 2019, când va participa la concertul "Broken Musicke" din Biserica Evanghelică din Râşnov şi la dezbaterea "Cinema şi libertate" şi va răspunde întrebărilor publicului în sesiuni de Q&A prilejuite de proiecţiile filmelor 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi Sunset / Apus.

Braşoveanul Alexandru Andrieş va susţine, în seara zilei de 21 iulie 2019, în Grădina Cetăţii Râşnov, unul dintre cele mai aşteptate concerte ale FFIR 2019, în timp ce, o seară mai târziu, Ada Milea şi Sir Vali Blues Răcilă vor susţine "Experiment de Blues cu Alcool", un spectacol-concert pornind de la poemele lui Ion Mureşan.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov 2019 va găzdui şi o Şcoala de Vară la care vor participa 72 de studenţi şi 23 de liceeni din România şi Republica Moldova.

Festivalul de arte contemporane Icon Arts va organiza la Râşnov, în parteneriat cu FFIR 2019, un atelier de teatru-jazz coordonat de Oana Pellea şi de muzicianul Mircea Tiberian, al cărui cursanţi vor prezenta, pe scena din Grădina Cetăţii, în ultima seară a Festivalului de Film şi Istorii, un spectacol de teatru şi muzică în premieră absolută.

Mai multe detalii despre programul FFIR 2019 sunt de găsit pe facebook.com/filmsiistoriirasnov/ şi pe ffir.ro.
Biletele pentru accesul la dezbateri şi la concertele din Grădina Cetăţii Râşnov pot fi achiziţionate online, de pe site-ul eventbook.ro, şi de la faţa locului. Intrarea la toate proiecţiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice şi celelalte evenimente din cadrul FFIR 2019 va fi liber.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe şi Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râşnov, Asociaţia Râşnov Society şi Asociaţia Mioritics.
FFIR are susţinerea unor parteneri importanţi: The German Marshall Fund, Banca Comercială Română, ETA2U, Banca Transilvania, CEC, Trencadis, Medlife, RBC, Arnia, Fancourier, Qualitance, Nuclearelectrica, Fundatia Sturza, Orange, OMV Petrom, Brinel, Purcari, Nespresso, Portland, KPMG, PwC, Deloitte, Schneider, Druid, Autonom, VMS, Csiki Sör, Medoc.
Cu sprijinul financiar al: Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Judeţean Braşov, Freidrich Naumann Foundation, Universitatea de Vest din Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Universitatea Transilvania Braşov.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus