ianuarie 2006
Pillow Book
The Pillow Book, pe româneşte Cartea de căpătai, are elemente greu accesibile culturii occidentale pe care o împărtăşesc şi eu. Filmul are caligrafie, adevărată desfătare pentru orientali şi adepţii culturii lor, dar are şi calofilie, în lungi momente în care asistăm la mişcarea pensulei pe corpul uman, care ea singură tinde să acopere cam o treime din cele două ore de proiecţie. Şi mai are o doză mare de încriptare a mesajului principal, încă de la început, când ni se vorbeşte despre Things that make the heart beat faster... Adică plăcerile erotice pe care şi le notează femeile şi speră să le fie descoperite fără să fie nevoite să le destăinuie.

The Pillow Book este denumirea engleză a secularului jurnal erotic ţinut de japoneze, care le permite defulări şi le ajută să rămână tăcute si obediente. Things that make the heart beat faster sunt, în interiorul său, dezlănţuite prin cuvântul cu virtuţi tămăduitoare (If writings did not exist, what terrible depressions we should suffer).

Plăcerea scrisului şi plăcerile carnale devin echivalente, de unde normalitatea derulării la Greenaway a unor îndelungi scene de caligrafie pe trup...

Clivajul cultural ne permite însă nouă, doar să ne bucurăm de ineditul şi exotismul scenelor, iar filmul are, totuşi, dincolo de încriptare, multă frumuseţe a imaginii. Actriţa Vivian Wu transmite atât fizic, cât şi prin manifestări, o perfecţiune cum numai frumoasa Maggie Cheung din In the mood for love mai arată. Pentru non-orientali, regizorul recurge la Ewan McGregor, la rându-i ideal de frumuseţe bărbătească. Să fie oare un semn că Peter Greenaway nu este chiar atât de indiferent pe cât declară la... încasările filmului?
Regia: Peter Greenaway Cu: Vivian Wu, Ewan McGregor, Yoshi Oida, Ken Ogata

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus