august 2019
Festivalul Internaţional Vara Magică, 2019
La invitaţia Radio România Cultural, al cărui ascultător fidel sunt de ceva timp, am participat miercuri, 17 iulie 2019, de la ora 19,30, la al treilea concert al Festivalului Internaţional "Vară magică" 2019, la Ateneul Român, sub genericul Arome muzicale nordice, susţinut de Orchestra Naţională de Tineret din Danemarca, dirijată de Morten Ryelund.

Deoarece am domiciliul în Şimleu Silvaniei, jud, Sălaj, călătoria mea până în Capitală, 14 ore cu acceleratul, este un preludiu al emoţiei cunoaşterii, după ce în prealabil îmi asigur biletele de călătorie şi cazarea şi mă bucur de o posibilă revedere cu prietenii bucureşteni, Luiza Ion fiind un alt imbold al călătoriei culturale.

În seara magică, pătrund în aleile Grădinii Ateneului, impresionată de bustul emblematic al "poetului nepereche" Eminescu, singurul a cărui statuie a rămas dintre cele ale oamenilor politici şi ale artiştilor care au împodobit aleea înaintea regimului comunist, regim care le-a nimicit.

Primesc biletele de intrare la evenimentul multaşteptat, iar Sala de concerte, Ateneul Român din Bucureşti (clădire inclusă pe lista Patrimoniului European) mă copleşeşte prin stil şi prin fresca cu 25 de scene din Istoria României.

Citind programul concertului realizez faptul că repertoriul şi artiştii vor oferi o explozie de tinereţe, dar şi opere consacrate. Pe scena ce se umple de lumina performanţei, în cuvântul de deschidere al concertului se specifică faptul că în anul 2019, Festivalul "Vară magică" se desfăşoară sub egida "Bucureşti 560", 560 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti şi 360 de ani de când a devenit capitala Ţării Româneşti, iar prin cele 13 concerte, evenimentul este un reper semnificativ pentru muzica clasică din Europa.. Ca o posibilă recunoaştere a întrajutorării, donaţii în euro sprijină iniţiativa "Noi!FacemUnSpital".

Potrivit programului au urmat următoarele piese simfonice: Jean Sibelius - Andante Festivo, Edvard Grieg - Suita Peer Gynt, Sebastian Androne-Nakanishi, Certo, con Flauto!, iar după pauză Carl Nielsen - La catafalcul unui tânăr artist, Johan Helmich Roman - Muzică regală de nuntă, Poul Schierbeck - M-am născut în Danemarca şi Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 1 în Do major, op 21.

În pauza concertului cumpăr de la standul de cărţi, Iuda de Amos Oz.

Deoarece concertul acesta e un eveniment deosebit în experienţa mea, limitată spiritual şi geografic, notez câteva impresii şi date în urma citirii unor interviuri acordate de protagoniştii Festivalului Vară Magică, 2019. Dirijorul Morten Ryelund, care uimeşte prin spontaneitatea studiată, charismatic, artist danez cu un talent muzical remarcabil ce transmite energie creativă prin gesturi magice, e liderul ansamblului DUEN, mentor spiritual al tinerilor muzicieni ce evoluează în această seară pe scenă. Ştefan Diaconu, flautist cu activitate artistică în România şi Danemarca, solistul concertului, într-o unică interpretare a lucrării Certo con Flauto!, cucereşte spectatorii. Lucrarea e dedicată solistului de însuşi autorul ei, Sebastian Androne-Nakanishi, cel mai premiat compozitor de muzică clasică la noi, remarcat şi în muzica de film, pasionat de astronomie şi muzica sferelor, ce introduce în muzică drujba electrică şi mărturiseşte "eu sunt compozitorul meu preferat".

Sala de concert a Ateneului freamătă de ropote de aplauze, eu jubilez, mă gândesc la faptul că de ani buni urmăresc Concertul de Anul Nou transmis de televiziune de la Viena, şi că acum sunt şi eu la Ateneul Român, în compania unor studenţi de la Paris, aflaţi în vizită la Bucureşti.

A doua zi, refac traseul spre Şimleu Silvaniei, retrăind clipele unice oferite de acest eveniment cultural. şi cu promisiunea de a savura, în timp, cărţile oferite de prietena mea din Bucureşti, Luiza Ion.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus