august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019
Interviurile pe care le tot întâlnim, consumăm, share-uim pe "social media" - că tot veni vorba de poluarea în mediul online - nu sunt decât nişte simple stereotipuri, sau cuvinte adunate pur şi simplu, de ici, de colo. Nu e obligatoriu nici măcar să fie dense, stufoase. Ideo mizează pe sinceritate, pe "a fi pe bune, sau a nu fi pe bune" - aceeaşi sinceritate pe care am regăsit-o în interviul cu Dara Chiţanu, membră a trupei de teatru Drama Club Botoşani. Enjoy!


Alberto Păduraru: Cine eşti, de unde vii şi încotro te îndrepţi?
Dara Chiţanu: Salut! Mă numesc Dara, am 16 ani şi sunt din Botoşani! Dacă vorbim despre viitorul apropiat, mă îndrept spre clasa a 11-a, iar dacă vorbim despre planurile pe câţiva ani, în principiu aş vrea să urmez o facultate de actorie, dar nu ştiu încă în ce oraş.

A.P.: Cum ai descrie experienţa Ideo Ideis în câteva cuvinte?
D.C.: O întrebare foarte grea, Ideo înseamnă foarte multe chestii frumoase. Înseamnă zgomotul din fiecare seară şi sunetul alarmelor de dimineaţă, dar şi fluturaşii din stomac de la festivitatea de deschidere şi tristeţea de final. Chiar nu ştiu ce pot să spun despre Ideo Ideis în afară de verbul "a simţi", dacă are sens.

A.P.: Cu ce ocazie ai ajuns să faci teatru? Ce simţi că îţi oferă asta, ce nu mai poate nimic altceva?
D.C.: Am început să fac teatru în clasa a 9a, fiindcă auzisem foarte multe chestii frumoase despre trupa de teatru a liceului şi am spus că merită să încerc! Fix înainte să intru eu în sala în care se organizau preselecţiile, din cauza emoţiilor m-am întors şi am vrut să plec. Mă gândesc foarte des la faptul că dacă nu mă opreau prietenii mei viaţa mea ar fi fost foarte diferită. Ce îmi oferă teatrul şi nimic altceva nu îmi poate oferi? Emoţie. Emoţia pe care o simţi (sau cel puţin eu o simt) înainte sau după un spectacol nu se compară cu emoţia pe care o simţi când eşti ascultat la şcoală sau când dai un examen. Emoţia pe care mi-o oferă teatrul e, în cele mai puţin ciudate cuvinte, ca o căldură, cred.

A.P.: Poţi să ne povesteşti puţin despre spectacolul cu care trupa ta vine în 2019 în Alexandria?
D.C.: Sigur! Spectacolul nostru se numeşte Peter Pan şi cred că reprezintă o oportunitate să ne jucăm puţin mai mult pe scenă. Toată lumea cred că ştie despre ce este Peter Pan şi cam ce se întâmplă în carte. Aşa că eu cred că tot ce se mai poate spune este că este un spectacol cu de toate! Atmosfera spectacolului (sper) este una ca în poveştile de copii şi îmi place foarte mult asta! Ce mi se pare amuzant este că iniţial nici nu am vrut spectacolul ăsta fiindcă mi se părea prea "copilăresc" şi, nu ştiu cum, am ajuns să îl iubesc. Chiar e copilăresc până la un anumit punct, dar asta e şi ideea, cred, copiii vor să crească şi nu mai au timp să se oprească puţin în loc şi să se bucure. Iar spectacolul ăsta m-a făcut să conştientizez cât de mult aş vrea să mă întorc în timp.

A.P.: Ce crezi că i-ar determina pe oameni să vină la spectacolul vostru? Şi - dincolo de asta - ce crezi că îi determină pe oameni să vină la teatru în general?
D.C.: Consider că oamenii vin la teatru ca să simtă ceva, să râdă, să plângă, să rămână cu o amintire frumoasă de la un spectacol. Presupun că mulţi oameni vor veni la spectacolul nostru ca să se simtă copii din nou, să-şi amintească povestea şi ce însemna pentru ei atunci când erau mai mici. Mă gândesc că sunt şi oameni care vor veni din pura curiozitate de a vedea cum poate arăta povestea aceasta pe scenă, cu decor şi actori. În general cred că oamenii merg la teatru ca să simtă.

A.P.: Tema din 2019 a Ideo Ideis este: "Tu cât poluezi pe net?" Spune prima experienţă la care te duce cu gândul.
D.C.: Nu ştiu cât poluez eu personal internetul, dar mie chiar nu îmi place să văd oameni random de pe internet care se bagă în viaţa altor oameni sau ale unor vedete. Prima chestie care mi-a venit în cap a fost faptul că acum câteva zile cred stăteam pe Instagram şi am văzut o postare de la o persoană care avea o pagină făcută doar ca să posteze poze naşpa cu celebrităţi şi chestii din astea. În general mă deranjează cam tot ce înseamnă reporteri / fotografi etc care se bagă în viaţa oamenilor.

A.P.: Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai face pentru a reduce "poluarea" de pe internet?
D.C.: Toţi putem să fim puţin mai atenţi în legătură cu ce postăm pe internet. E ok sa iţi spui părerea pe internet, nu zic că nu ar trebui, dar trebuie să te gândeşti şi la cum se simt anumiţi oameni când îţi exprimi acea 'părere' negativă. A doua chestie ar fi să ne informăm înainte să postăm ceva legat de un eveniment important, fiindcă pe internet minciunile se răspândesc foarte uşor si este nevoie doar de o persoană neinformată pentru a declanşa un întreg lanţ. A treia chestie ar fi că pe internet este promovată în masă răutatea, adică orice videoclip cu un om care face o greşeală minoră sau face ceva puţin diferit faţă de ceilalţi este distribuit enorm de mult şi acea persoană ajunge de râsul lumii. Sunt foarte multe grupuri pe facebook pline de "meme-uri" şi dacă stai să citeşti comentariile la anumite postări chiar realizezi cât de răi pot fi oamenii pe internet.

Spectacolul Peter Pan al Trupei Drama Club Botoşani se poate vedea sâmbătă, 10 august 2019, ora 12,30, la Sala Polivalentă din Alexandria, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, 2019. Intrarea este liberă. Programul întregului festival Ideo Ideis se poate găsi aici. Alte interviuri cu membri ai trupelor participante şi cronici ale evenimentelor din festival se pot citi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus