septembrie 2019
În avanpremiera celei de-a noua zile a Festivalului Enescu 2019, vă oferim cîteva înregistrări cu compoziţiile din programul zilei de duminică, 8 septembrie 2019.

Ora 11:00 - 12:40
Secţiunea RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE
Sala Auditorium / Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti
 
DAVID GRIMAL ŞI ŞTEFAN ŞIMONCA-OPRIŢA
 
RAVEL - Rapsodia Tzigane
ŞTEFAN ŞIMONCA-OPRIŢA (vioară), GRIGOR ASMARYAN (pian)

ENESCU - Suita Impresii din copilărie op. 28
ŞTEFAN ŞIMONCA-OPRIŢA (vioară)

ENESCU - Andantino Malinconico
RAVEL - Sonata nr. 2 în sol major pentru vioară şi pian
ENESCU - Sonata a III-a în la minor pentru pian şi vioară op. 25 (în caracter popular românesc)
DAVID GRIMAL (vioară)

 

Ora 13:00 - 14:50
Secţiunea MUZICA SECOLULUI XXI
Sala Radio
 
ENSEMBLE LINEA
Dirijor: JEAN-PHILIPPE WURTZ
 
RAPHAËL CENDO - Corps pentru pian şi ansamblu (2015)
WILHEM LATCHOUMIA (pian)
 
FRANCESCO FILIDEI - Finito Ogni Gesto pentru ansamblu
 
ALEX MINCEK - Concert cameral
 
LAURENŢIU GANEA - Καθρέπτης και Θεοδικία (Oglindă şi Teodicee)
DAUMANTS LIEPIŅŠ (pian) - luareat al Concursului Internaţional George Enescu în 2018
 



Ora 16:30 - 18:30
Secţiunea RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE
Ateneul Român
 
ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN VIENA ORF
Dirijor: HORIA ANDREESCU
Pian: ELISABETH LEONSKAJA
 
DÜNSER - The Waste Land
BEETHOVEN - Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în mi bemol major op. 73
ENESCU - Suita nr. 3 pentru orchestră în re major op. 27, Săteasca
RAVEL - Bolero
 



Ora 19:30 - 21:30
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului
 
CAPELA DE STAT DIN DRESDA
Dirijor: MYUNG-WHUN CHUNG
Pian: YUJA WANG
 
RAHMANINOV - Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în re minor op. 30
BRAHMS - Simfonia a II-a în re major op. 73
 


Ora 22:30 - 00:45
Secţiunea CONCERTELE DE LA MIEZUL NOPŢII
Ateneul Român
 
ACCADEMIA BIZANTINA
OTTAVIO DANTONE (conducere muzicală şi clavecin)
 
Membri:
Alessandro Tampieri - concertmaestru
Paolo Zinzani, Carlo Lazzaroni, Sara Meloni - vioara I
Heriberto Delgado, Ayako Matsunaga, Andrea Vassalle, Yayoi Masuda - vioara a II-a
Diego Mecca, Alice Bisanti - viole
Emmanuel Jacques, Paolo Ballanti - violoncele
Nicola Dal Maso - contrabas
Elisabeth Baumer, Rei Ishizaka - oboaie şi flaute
Alberto Guerra - fagot
Tiziano Bagnati - lăută
Luca Marzana, Jonathan Pia - trompete
Margit Ubellacker - salterio
Danilo Grassi - timpan
Anna Fontana - clavecin
 
VIVALDI - Giustino (operă în concert)

SILKE GÄNG - Anastasio
EMŐKE BARÁTH - Arianna
ANNA MARIA LABIN - Leocasta
ARIANNA VENDITTELLI - Amantio
DELPHINE GALOU - Giustino
EMILIANO GONZALEZ TORO - Vitaliano
ALESSANDRO GIANGRANDE - Andronico / Polidarte



Informaţii despre concertele zilei de duminică, 8 septembrie 2019
O combinaţie bine dozată de spectacole clasice, tradiţionale, alternând cu abordări îndrăzneţe

În ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu, tema armoniei se regăseşte şi în structurarea programului. Astfel, fiecare dintre cele patru secţiuni ale Festivalului, luată în parte, propune publicului o combinaţie bine dozată de spectacole clasice, tradiţionale, alternând cu abordări îndrăzneţe, noi, altfel. În sălile de concert, vor răsuna lucrări care acoperă istoria muzicii, de la perioada barocă (Frescobaldi, Vivaldi), până astăzi, perioadele cel mai bine reprezentate în repertoriul din această ediţie fiind cea clasică, romantică şi modernă.

Cinci evenimente sunt programate pe scenele Festivalului în data de duminică, 8 septembrie 2019.

Cea de-a noua zi a Festivalului demarează cu un recital, la ora 11:00, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă, în secţiunea Recitaluri şi Concerte Camerale. Programul include trei lucrări de George Enescu - Suita "Impresii din copilărie", Andantino Malinconico şi Sonata a III-a în la minor pentru pian şi vioară, "în caracter popular românesc", şi două lucrări semnate de M. Ravel - Rapsodia Tzigane şi Sonata nr. 2 în sol major pentru vioară şi pian. Pe scena Sălii Mici a Palatului, va evolua reputatul violonist francez David Grimal, acompaniat de pianistul de origine armeană, Grigor Asmaryan şi secondat de ucenicul său, cotat unul dintre cei mai talentaţi tineri violonişti români ai momentului: Ştefan Şimonca-Opriţă.

Cu o carieră internaţională impresionantă, David Grimal este invitat regulat pe marile scene ale lumii, alături de orchestre prestigioase, precum Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Russian National Orchestra, Orchestre National de Lyon, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker, New Japan Philharmonic, Orchestre de l'Opéra de Lyon, Mozarteum Orchestra Salzburg, Jerusalem Symphony Orchestra şi Sinfonia Varsovia. David Grimal explorează şi formulele camerale, împreună cu grupul Les Dissonances, cu care se implică şi în proiecte cu o componentă socială, cum ar fi concertele date în beneficiul persoanelor fără adăpost.

Tânărul violonist arădean, Ştefan Şimonca-Opriţă, s-a remarcat prin talentul său ieşit din comun, virtuozitatea şi abordarea plină de emoţie a muzicii. A fost remarcat de David Grimal, care a şi devenit mentorul său şi urcă regulat pe scenă alături de el, considerând că "are un viitor foarte mare".


Al doilea eveniment al zilei este concertul Ansamblului Linea, din seria Muzica Secolului XXI, care va avea loc la Sala Radio, de la ora 13:00. Înfiinţat de pianistul şi dirijorul Jean-Philippe Wurtz, Ensemble Linea promovează democratizarea muzicii contemporane, cu un accent deosebit pe întâlnirea cu publicul şi deschiderea către alte discipline artistice.

Alături de ansamblul din Strasbourg, pe scena Sălii Radio, melomanii îl vor putea asculta pe tânărul şi talentatul pianist leton, Daumants Liepiņš, luareat al Concursului Internaţional "George Enescu" în 2018. În program: Raphaël Cendo "Corps" pentru pian şi ansamblu, Francesco Filidei - "Finito Ogni Gesto", pentru ansamblu, şi Laurenţiu Ganea "Oglindă şi Teodicee".


De la ora 16:30, tot în cadrul secţiunii Recitaluri şi Concerte Camerale, pe scena Ateneului Român va evolua Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena. Este un ansamblu clasat în topul mondial al celor mai bine cotate orchestre din lume, având legături puternice cu Festivalul de la Salzburg. La pupitrul dirijoral, maestrul Horia Andreescu dirijor.

Considerată "marea doamnă a şcolii ruse de pian", artista iconică Elisabeth Leonskaja urcă alături de orchestra vieneză pe scena Ateneului Român. Într-un interviu, artista mărturisea că are o relaţie foarte specială cu Festivalul Enescu şi Bucureştiul, fiind una dintre marile câştigătoare ale premiului de pian al Concursului Enescu, în anul 1964, la doar 18 ani, un moment considerat definitoriu pentru evoluţia carierei ei muzicale.

În program: Dünser - The Waste Land, Beethoven - Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră, Enescu - Suita nr. 3 pentru orchestră, "Săteasca" şi Maurice Ravel - Bolero.


În seria Mari Orchestre ale Lumii, de la ora 19.30, scena Sălii Palatului va găzdui concertul-eveniment al zilei, cu Capelei de Stat din Dresda şi maestrul Myung-Whun Chung la pupitrul dirijoral. La pian, una dintre cele mai flamboaiante şi prodigioase pianiste din tânăra generaţie, invitată şi aclamată pe marile scene din întreaga lume: chinezoaica Yuja Wang. În program, Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, de S. Rahmaninov şi Simfonia a II-a, de J.Brahms.

Despre Yuja Wang, reputata publicaţie Financial Times scria în 2018 că: "posedă o combinaţie remarcabilă între tehnica impresionantă, cromatica bogată şi forţa pură". Remarcată şi punctată cu superlative de critică, tânăra pianistă originară din Beijing a avut o carieră fulminantă şi cucereşte audienţa atât prin interpretările ei, cât şi prin carismă şi prezenţa scenică captivantă. Registrul romantic al programului, îi va pune în valoare calităţile interpretative, ambele lucrări remarcându-se prin intensitatea imaginilor artistice şi bogăţia lor melodică.

Capela de Stat Dresda a fost înfiinţată de Prinţul Moritz al Saxoniei, tocmai în anul 1548. Prin faptul că îşi continuă şi azi activitatea muzicală, începută cu aproape o jumătate de mileniu în urmă, această orchestră este una dintre cele mai vechi din lume. De-a lungul istoriei sale, mulţi dirijori consacraţi şi instrumentişti de talie internaţională şi-au lăsat amprenta asupra acestei orchestre înfiinţate iniţial pentru curtea princiară - Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber şi Richard Wagner fiind doar câţiva dintre cei mai faimoşi. Capela de Stat din Dresda este invitată regulat pe cele mai importante scene internaţionale de muzică clasică din întreaga lume. Începând cu anul 2013, Capela de Stat din Dresda a devenit orchestra rezidentă a Festivalului de Paşte de la Salzburg, al cărui director artistic este Christian Thielemann. Capela de Stat din Dresda este singura orchestră din lume care a obţinut Premiul European pentru conservarea moştenirii muzicale a lumii (în 2007).


Ziua se va încheia cu opera barocă "Il Giustino", de Antonio Vivaldi, în seria Concertelor de la miezul nopţii. De la ora 22:30, pe scena Ateneului Român va evolua Accademia Bizantina, sub conducerea lui Ottavio Dantone.

În viziunea lui Dantone şi în interpretarea propusă de Accademia Bizantina, lucrarea lui Vivaldi se transformă într-o "poveste intensă şi emoţionantă despre dragoste, aventură, războaie, putere şi creaturi fantastice", care promite audienţei o experienţă rară de savurat.
Ansamblul şi-a conturat o trăsătură caracteristică, în special prin modul în care abordează formula de operă în concert. Numeroasele lor înregistrări, pentru mari case de discuri, precum Decca, Harmonia Mundi şi Naïve, au fost recompensate cu numeroase premii, inclusiv Diapason d'Or, Midem şi o nominalizare la Grammy Music Award pentru Purcell -"O Solitude".

În distribuţie vor putea fi admirate câteva voci cu timbru special, cum ar fi vocea "catifelată" a franţuzoaicei Delphine Galou (contralto), în rolul Giustino, sau tonalitatea iradiantă a sopranei maghiare Emőke Baráth, în rolul Ariannei.

Rolul Leocastei va fi preluat de soprana elveţiană de origine română Anna Maria Labin, care o va înlocui pe soprana Veronica Cangemi, programată iniţial. Aceasta şi-a anunţat indisponibilitatea pentru concertul din data 8 septembrie, din motive de sănătate.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus