august 2019
Articole diverse
În luna august 2019 Happy Cinema Bucureşti prezintă trei documentare din seria "Expoziţii pe marele ecran": din 16 august 2019 Van Gogh & Japan, din 23 august 2019 Young Picasso şi din 30 august 2019 Goya: Visions of Flesh and Blood.
 
Primul documentar proiectat, Van Gogh & Japan, are la bază expoziţia cu acelaşi nume de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam.
Deşi Vincent van Gogh nu a vizitat niciodată Japonia, este ţara care l-a influenţat cel mai profund, atât pe el, cât şi din punct de vedere artistic. Nu îl poţi înţelege pe Van Gogh fără să înţelegi cum a ajuns arta japoneză la Paris la mijlocul secolului al XIX-lea şi impactul profund pe care aceasta l-a avut asupra unor artişti precum Monet, Degas, şi mai ales Van Gogh.
Vizitând galeriile de artă japoneze din Paris, iar apoi creându-şi propria sa imagine asupra Japoniei - prin cercetare aprofundată , colecţionarea de materiale şi prin discuţii amănunţite cu alţi artişti - întâlnirea cu arta japoneză a oferit lucrărilor lui Van Gogh o direcţie nouă şi captivantă.
Documentarul este filmat nu numai în Franţa şi Olanda, dar şi în Japonia, explorând moştenirea culturală care l-a influenţat atât de mult pe Van Gogh şi l-a transformat în artistul care pe care îl ştim în zilele noastre.

 
Din 23 august 2019 va rula documentarul Young Picasso.
Trei oraşe joacă un rol cheie: Malaga, Barcelona şi Paris. Young Picasso explorează influenţa acestora asupra artistului, concentrându-se pe lucrări specifice din primii săi ani. Filmul încearcă să explice cum şi-a dezvoltat abilităţile Picasso, ca tânăr artist. Cercetând îndeaproape două perioade cheie - aşa numita perioadă Albastră şi perioada Roz - filmul ne poartă până în 1907, când a fost realizată o pictură cheie din istoria artei: Domnişoarele din Avignon. A fost o pictură ce a şocat lumea artei şi a schimbat-o în mod irevocabil. Picasso avea doar 25 de ani. În strânsă colaborare cu cele trei muzee Picasso din Malaga, Barcelona şi Paris, filmul explică cum a ajuns Picasso atât de sus.

 
 
Din 30 august 2019, spectatorii sunt invitaţi la Goya: Visions of Flesh and Blood să-l descopere pe cel mai faimos artist al Spaniei într-un tur de forţă cinematografic, bazat pe expoziţia de neratat de la Galeria Naţională din Londra - Goya: The Portraits. Goya aduce portretul, ca stil, la noi înălţimi, iar geniul său este reevaluat în mult aşteptata expoziţie de la Galeria Naţională din Londra. Filmul utilizează expoziţia pentru a pătrunde în viaţa tumultoasă a lui Goya.


Biletele au tarif unic de 26 de lei şi pot fi cumpărate de la casa de bilete Happy Cinema Bucureşti din Liberty Center sau online pe www.happycinema.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus