august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019

(Macrina Sivu la Festivalul Relief, 2019)

Andrada Ionescu: Ideo 2019 este primul Ideo la care participi?
Macrina Sivu: Da.

A.I.: Ce ai descoperit la workshopuri?
M.S.: Am descoperit ce înseamnă să mă ascult pe mine, dar şi grupul. Am învăţat să fiu prezentă. Am învăţat să nu mă mai judec când greşesc. Am învăţat ce înseamnă puterea lui "Da, şi...". Am învăţat să privesc critica într-un mod obiectiv şi să nu mă las afectată de ea, folosind-o în avantajul meu. Am învăţat să-mi arăt, încă de la prima interacţiune, cea mai sensibilă parte a mea unei persoane străine, şi să-mi dau seama că pe noi toţi ne leagă lucruri mai profunde decât am crede, şi chiar mai mult, indiferent de cât de străini am fi, suntem mai conectaţi decât ne imaginăm. Mi s-a întărit ideea că nimic şi nimeni nu-i întâmplător. Am descoperit autori contemporani superbi. Am descoperit oameni. Am învăţat ce minuni se pot întâmpla când îţi arăţi aprecierea faţă de ceilalţi. Am descoperit ce minuni se produc în mine când ceilalţi îmi arată aprecierea. Mi-am amintit de scopul meu aici şi care mi-e drumul. Dar mai ales, am învăţat să las totul în mâinile vieţii şi să nu o mai controlez cu tot dinadinsul. Încă mai e nevoie să mă gândesc la tot ce am trăit acolo.

A.I.: Ce i-ai spune acum cuiva care vine pentru prima dată la Ideo?
M.S.: Să fie atent la tot ce i se întâmplă pe parcursul festivalului. Va pleca de acolo cunoscându-se mai bine. Va trăi o experienţă pe care e imposibil să o uiţi, dacă ştie să privească.

A.I.: Cum te simţi tu la final de Ideo 2019?
M.S.: Îmi simt mintea şi sufletul îmbogăţite. Mă simt deschisă spre oportunităţi de creştere a mea. Mă simt mai încrezătoare, mai puternică, mai ambiţioasă, mai hotărâtă, mai înţelegătoare.

A.I.: Ce s-a schimbat în cadrul trupei în urma festivalului?
M.S.: Ne ascultăm mai mult între noi. Suntem mai atenţi şi înţelegători unul cu altul. Am căpătat intimitate. Eu îi iubesc mai mult şi sunt mai recunoscătoare că îi am în viaţa mea.

A.I.: Există vreun lucru pe care ţi l-a spus cineva sau pe care l-ai auzit în festival care te-a impresionat?
M.S.: Cosmina Stratan, care a fost mentorul nostru, ne-a spus că munca pe care o depunem e scaunul pe care ni-l facem şi pe care ne aşezăm. Nimeni nu ni-l poate lua vreodată. N-am să uit asta niciodată indiferent de parcursul meu în viaţă.

A.I.: Ce lucruri din festival îţi vor lipsi până în ediţiile următoare?
M.S.: Îmi vor lipsi experienţele cu trainerii noştri, petrecerile pline de energie, ocaziile când făceam cunoştinţă cu cineva, serile în care veneam de la spectacole. Îmi vor lipsi mai ales momentele trăite alături de trupa mea, care ne-au apropiat mai mult. Întreaga experienţă Ideo Ideis îmi va lipsi şi mulţumesc mult pentru că mi s-a dat şansa s-o trăiesc.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus