august 2019
Festivalul de Film Anonimul 2019
Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a urcat pe scena festivalului din Sfântu Gheorghe pentru a primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale. Momentul a fost urmat de proiecţia primului său lungmetraj de ficţiune My Joy. În introducerea acestui film, pe scenă a urcat şi actorul român Vlad Ivanov, colaborator al cineastului la primele sale lungmetraje de ficţiune, My Joy şi In the Fog.


"Am venit la ANONIMUL direct din studioul de editare al următorului meu film, care va fi prezentat în câteva săptămâni în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia. Nu mă opresc, nici măcar acum, după ce am primit acest trofeu, am foarte multe filme de făcut, inclusiv ceea ce cred că va fi cel mai bun film al meu. Vă mulţumesc pentru acest premiu şi pentru că arătaţi publicului filmele mele.", a spus Sergei Loznitsa în discursul său de acceptare a Trofeului ANONIMUL, înmânat de directorul artistic al festivalului, Miruna Berescu.

"Oamenii normali nu fac niciodată cinematografie. Trebuie să fii puţin nebun să participi la o astfel de activitate, care este ciudată, pentru că nimeni nu ştie ce facem. Nu există, ştiţi. Apare şi dispare imediat.", a mai adăugat Sergei Loznitsa.


Festivalul de Film ANONIMUL îi dedică regizorului Sergei Loznitsa o retrospectivă cu şapte dintre filmele sale: My Joy, In the Fog, A Gentle Creature, Donbass, Maidan, Austerlitz şi The Trial. Actorul Vlad Ivanov, de asemenea invitat special la ANONIMUL 2019, se regăseşte pe genericul a două dintre cele 4 filme de ficţiune regizate de Loznitsa - My Joy şi In the Fog.

Regizorul Sergei Loznitsa a sosit la ANONIMUL alături de Maria Choustova, director de casting şi producător, care a înfiinţat alături de Loznitsa casa de producţie Atoms & Void şi care a participat, alături de acesta, la sesiunile de întrebări şi răspunsuri, în cadrul festivalului:
"Suntem norocoşi să avem colegi atât de talentaţi în România ca Vlad Ivanov, cu care sunt sigură că vom mai lucra, ca directorul de imagine Oleg Mutu, cu care Sergei a lucrat la toate cele patru filme de ficţiune ale sale, precum şi mulţi alţi colaboratori de aici. România este parte din viaţa şi opera lui Sergei".

Sâmbătă, 10 august 2019, Sergei Loznitsa a susţinut un masterclass, iar cel de-al doilea lungmetraj de ficţiune al său, A Gentle Creature, a fost prezentat înaintea Galei de Închidere a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL.

Printre cineaştii care de-a lungul timpului au fost primit Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale se regăsesc Park Chan-wook, Emir Baigazin, Michael Franco, Nuri Bilge Ceylan, Ken Loach, Istvan Szabo şi Krzysztof Zanussi.

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL a avut loc în perioada 5 - 11 august 2019, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. Accesul la proiecţiile din cadrul festivalului este gratuit.

Ne puteţi urmări pe:
http://www.festival-anonimul.ro | Facebook | Instagram

Silva prezintă ediţia a 16-a a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart.
Proiect cultural co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România şi Dacin Sara.
Sponsori: Bristot România, TNT Romania, IT Smart Distribution
Parteneri principali: Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Green Village, Green Dolphin Camping
Parteneri: Memento Bus, Selgros, IQOS, Hotel Ibis Gara de Nord, Enterprise, Navrom Delta, Complex Europolis, Hotelul Delta, Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23", Film Festival, iCover, Evergreen Concept, Sound Division, Creatrix Fama, Coca-Cola, Via Viticola, Crama Alcovin Măcin, Crama Hamangia, Mouton Cadet, Martini, Eventbook.ro
Cu sprijinul: Primăria Mahmudia
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Libertatea.ro, News, All about Romanian Cinema, Films in Frame, Ziarul Metropolis şi Un site de muzica.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus