august 2019
Festivalul de teatru Undercloud, 2019
Lucrul la acest spectacol a fost presărat cu multe necunoscute şi provocări care m-au pus constant în situaţia de a căuta soluţii atât din punct de vedere regizoral, cât şi tehnic. În final însă, am realizat încă o dată faptul că energia unui spectacol se alimentează din pasiunea şi atmosfera creativă care se formează în cadrul unei echipe. Poate mai mult ca oricând decât în cazul proiectelor anterioare, aspectele acestea ne-au ajutat să depăşim obstacolele care au apărut pe parcursul repetiţiilor.


Fiind o producţie independentă care urma să se joace într-un teatru proaspăt inaugurat - Teatrul Apropo, alcătuirea distribuţiei a fost dificil de realizat. După ce am reuşit să configurez întreaga distribuţie, am pornit la drum alături de opt actori din generaţii şi şcoli de teatru diferite, a căror disponibilitate şi determinare s-au dovedit esenţiale pe tot parcursul perioadei de lucru. Unul dintre lucrurile care m-au bucurat cel mai mult în acest proiect a fost întâlnirea specială pe care am avut-o cu fiecare dintre actori: Dan Coza, Victoria Dicu, Mirela Gorea, Denis Hanganu, Ana-Maria Ivan, Ana-Maria Pop, Cristian Popa şi Florentina Ţilea.


Ne-am confruntat cu dificultăţi inerente, mai ales fiindcă era o producţie independentă cu resurse limitate, dar pe care am reuşit să le depăşim datorită atitudinii profesioniste şi pozitive a grupului. Deşi nimeni nu putea şti care va fi viitorul spectacolului după premieră, acest aspect nu a dezarmat sau descurajat pe nimeni.

Dincolo de bucuria lucrului în această formulă şi a felului armonios în care s-a închegat echipa proiectului, pe toţi ne-a interesat să cunoaştem universul piesei unui dramaturg contemporan român, Radu Popescu, mai ales că el a putut participa la o parte din repetiţii, oferindu-ne informaţii revelatoare despre felul în care a construit personajele şi situaţiile din text.


Faptul că a existat această ocazie - disponibilitatea lui de a veni la repetiţii şi de a primi astfel răspunsuri direct de la sursă a fost un lucru extrem de important pentru construirea poveştilor celor opt personaje şi pentru elaborarea structurii spectacolului. Astfel, temele din piesă au devenit pentru noi toţi concrete şi necesare, motivându-ne să le găsim autenticitatea şi în scenă. Detaliile despre crizele şi frământările prin care trec personajele au căpătat mai mult sens şi profunzime în urma discuţiile cu Radu Popescu.

Dat fiind contextul proiectului şi datele lui de producţie, faptul că am lucrat cu o scenografă care şi-a asumat aceste dificultăţi, venind mereu cu propuneri de rezolvări ce construiau şi la nivel vizual poveştile din spectacol a fost un alt aspect determinant pentru procesul de lucru.


Până acum, spectacolul a avut câteva reprezentaţii la Teatrul Apropo în Bucureşti şi o reprezentaţie în cadrul Festivalului Teatrelor Independente din Iaşi. Pe 23 august 2019 urmează să se joace în cadrul Festivalului Undercloud la MŢR, Bucureşti şi din toamnă urmează să fie programat din nou la Teatrul Apropo.


Căsuţa din ceaţă de Radu Popescu
Regie: Irina Crăiţă-Mândră
Cu: Dan Coza, Victoria Dicu, Mirela Gorea, Denis Hanganu, Ana-Maria Pop, Ana-Maria Ivan, Cristian Popa, Florentina Ţilea
Scenografie: Diana Miroşu / Asistenţă costume: Taisia Neune / Mişcare scenică: Camelia Neagoe / Muzică originală: Alexandru Suciu
Producţie Teatrul Apropo / Durată: 1h 30 min
* Spectacol nerecomandat copiilor sub 16 ani!
Marele Premiu la Concursul de Comedie Românească - FestCO, 2016

Când două studente, un agent imobiliar, un călugăr tânăr, un manager, un trainer motivaţional, un chiriaş, o proprietăreasă şi... un personaj imaginar se întâlnesc sub cupola "căsuţei de ceaţă", variabilele conduc către o comedie spumoasă.
Desprinse parcă dintr-o compoziţie abstractă, cele opt personaje ajung în ipostaze care le obligă să-şi chestioneze valorile şi credinţele. Ca într-un joc de domino, fiecare situaţie sau personaj schimbă decisiv traseul celuilalt până când întrebările lor fie îşi găsesc răspunsul, fie adâncesc şi mai mult crizele deja existente.
Scenele expun şi dezvăluie într-un stil fragmentar, asemenea unor cadre de film, atât conflictele acute ale personajelor într-o lume sălbatică şi debusolantă cât şi traseul lor comic şi paradoxal în obţinerea unor răspunsuri salvatoare.
Dintre capitolele pe care le veţi parcurge urmărind evoluţia personajelor: Cartierul. Apartamentul. Sex la birou 1. O tranzacţie fulger. Plapuma e un adăpost anti-atomic. The Code. Plapuma e un adăpost anti-atomic 2. Sex la birou 2. Ziua perfectă. Ac de cojocul lui. Coffee Lounge. Blindate. Monstrul Colombre. O fantomă. Pândă şi rate. La căluţul cocoşat. Buddha Bar. Un bâzâit surd, continuu.

Spectacolul Căsuţa din ceaţă va fi prezentat vineri, 23 august 2019, la ora 22:00, în cadrul Festivalului Undercloud, 2019, la Muzeul Ţăranului Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus