septembrie 2019
Festivalul Bucharest International Dance Film Festival, 2019
Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care are loc între 4 - 8 septembrie 2019, prezintă filme şi performance-uri în premieră la Bucureşti:

Midnight Specials - cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, prin proiectul Arhivele Dansului
Love in the Age of the Virtual - o selecţie de filme pentru adolescenţi curatoriate de Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenţi
Emotional Bodies - program curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival şi Cinedans
Cele mai bune filme din cadrul FIVER - Festivalul de film de dans din Madrid - la BIDFF

O selecţie inedită de filme de arhivă ce descoperă istorii diverse ale dansului în arii de nişă ale genului cinematografic românesc, curatoriată de Corina Cimpoieru şi Bogdan Movileanu, prin proiectul Arhivele Dansului, va fi prezentată într-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, miercuri, 4 septembrie 2019, de la ora 21:00.

Midnight Specials - cine(dans)concert este o radiografie a filmului de dans, prezentată prin 16 producţii de arhivă realizate între 1927 şi 1972. Unul dintre cele mai aşteptate filme din selecţie este comedia "Lache în harem" (1928, regia Marcel Blossoms) în care vor putea fi urmărite ipostaze efemere ale dansului în sincron cu "noile media" ale filmului mut din anii '20, interpretate de Elena Penescu Liciu (prim-balerină la Opera din Cluj), alături de trupa de balet a Teatrului Cărăbuş.

Tot la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, pe 7 septembrie 2019, de la ora 20:00, va fi prezentată selecţia Emotional Bodies, curatoriată de Adina Marin de la Bucharest International Experimental Film Festival şi realizat cu susţinerea Cinedans. Cinci filme, cinci tipuri de limbaj fizic ce acoperă o plajă de emoţii şi situaţii care se întinde de la experienţa amară a singurătăţii la hiperactivitatea din jungla modernă a finanţelor, de la relaţiile de familie şi între generaţii la comunităţile post-internet.

O compilaţie de filme curatoriate în parteneriat cu Ioana Bogdana şi Eva Todică de la Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenţi va fi, de asemenea, prezentată în cadrul #BIDFF5. 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenţi îi aşteaptă pe cei care vor să descopere ce mai înseamnă iubirea în epoca virtuală, când totul se transformă în numere, la Muzeul Ţăranului Român, vineri, 6 septembrie 2019, de la ora 16:00, la proiecţiile Love in the Age of the Virtual.

Iubitorii de film de dans pot viziona cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans - FIVER, sâmbătă, 7 septembrie 2019, de la ora 16:00, la Linotip - Centru Independent Coregrafic. Cinci filme de dans, toate premiate în cadrul festivalului de la Madrid, vor ghida publicului într-o călătorie a emoţiilor extreme şi a poveştilor cu ramificaţii multiple. Selecţia de filme este curatoriată chiar de Samuel Retortillo, directorul artistic al FIVER International Screendance Movement, prin Institutul Cervantes.

Despre BIDFF
BIDFF este un proiect cultural organizat de Asociaţia Tangaj Dance şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Proiectul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei, Conceptual Lab şi ADFR - Asociaţia pentru Dezvoltarea Filmului Românesc şi susţinut de DHL, Techir şi Super - Festivalul de filme făcute de adolescenţi.
Ediţia a V-a a BIDFF este organizată în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Arhivele Dansului, Institutul Francez - Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Fabrica Gastropub, Institutul Cervantes la Bucureşti, Apollo 111, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, Fiver International Screendance Movement.

Plăcut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, A List Magazine, AaRC.ro, FilmSi.ro, Movienews, Un site de muzica şi Ziarul Metropolis
Website: http://www.bidff.ro/
Facebook page: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/