septembrie 2019
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2019
126 filme din toată lumea îşi vor pune amprenta asupra ediţiei cu numărul 26 a Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu, între 14 şi 20 octombrie 2019. Din selecţia generoasă de filme, 46 vor concura în cele 4 secţiuni competiţionale, iar 57 vor fi proiectate în cadrul a 12 programe tematice speciale şi al festivalului Astra Film Junior. Mai bine de jumătate dintre documentarele selectate vor fi prezentate în premieră la Sibiu: peste 55 de filme vor avea premiera naţională, internaţională sau mondială la AFF 2019. Selecţia oficială Astra Film Festival 2019 este disponibilă aici.

Din Argentina până în Japonia, din Islanda până în Kenya, din Rusia până în Canada - în acest an, programul oficial al festivalului este un veritabil tur de forţă care-şi va purta publicul printre cele mai recente producţii cinematografice, care reprezintă 45 de ţări şi 5 continente.

Reunind viziuni regizorale distincte, Astra Film Festival îşi propune să familiarizeze spectatorii cu poveşti diverse şi profunde despre lumea în care trăim, transpuse pe marele ecran. Sibiul va deveni, din nou, un spaţiu comun prietenos pentru regizorii de film şi iubitorii de cinema, în care pasiunea pentru arta filmului va trece dincolo de graniţe politice şi diferenţe culturale. Experienţa vizionării de filme va fi completată cu discuţii de tip Q&A şi întâlniri cu profesionişti din industrie. Selecţia de filme este cu atât mai remarcabilă cu cât reuneşte sub aceeaşi umbrelă documentare realizate de tineri autori şi mari maeştri ai genului.

Selecţia oficială a Astra Film Festival 2019 este compusă din 4 secţiuni competiţionale (Internaţional - 11 filme, Europa Centrală şi de Est - 10 filme, România - 11 filme, DocSchool - 14 filme), 12 programe tematice speciale şi 3 programe dedicate copiilor şi adolescenţilor, adaptate categoriilor de vârstă în intervalul 6-18 ani. O serie de documentare imersive de ultimă oră, care împing toate graniţele imaginabile, vor fi afişate sub formă de producţii VR şi full-dome în cinematograful-dom, care va fi instalat pentru al patrulea an consecutiv în Piaţa Mare din Sibiu.

Cele 126 filme care alcătuiesc programul din acest an al Astra Film Festival vor fi proiectate la Sibiu timp de 7 zile, în 9 spaţii de proiecţii amenajate în centrul istoric al oraşului. Ceremonia de deschidere a celei de a XXVI-a ediţii a festivalului este programată luni, 14 octombrie, iar Gala de decernare a premiilor va avea loc sâmbătă, 19 octombrie. Programul festivalului va fi animat şi de concerte, conferinţe, discuţii panel, masterclass-uri şi evenimente dedicate profesioniştilor din industrie.

"Şi în 2019, am conceput un program care reuneşte diversitatea şi complexitatea lumii în care trăim prin ochii regizorilor, care-şi spun poveştile prin intermediul filmului apelând la abordări creative, emoţii şi viziuni care transcend cotidianul. Noi le oferim la Sibiu un spaţiu de expunere, în cele mai bune condiţii. Publicul este, însă, cel care pune în mişcare acest întreg mecanism la care noi muncim timp de un an de zile. Ceea ce putem garanta e că Astra Film Festival este o veritabilă experienţă pe care oricine o trăieşte o dată, cu siguranţă, îi va prinde gustul. Şi spun asta având în minte cei 26 de ani în care festivalul a devenit o destinaţie tot mai căutată pe harta turismului cultural de înaltă ţinută", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
 
Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus