septembrie 2019
Festivalul de film de animaţie animest, 2019
Ajunsă la vârsta adolescenţei, oiţa Animest devine şi mai îndrăzneaţă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie (4-13 octombrie 2019, Bucureşti). O selecţie puternică de titluri noi şi abordări curajoase susţine apelul la unitate pe care evenimentul îl lansează în acest an. Puterea pe care actul creaţiei o manifestă în societate se coagulează astfel într-un mesaj simplu: #UnitedSheep, United@Cinema!

Mai mult decât un festival de film, Animest a devenit, în cei 14 ani de existenţă, un adevărat fenomen. Diversitatea caracteristică publicului interesat să descopere noutăţile din domeniu, numărul mare de spectatori prezent în sălile de proiecţie şi calitatea filmelor înscrise an de an în fiecare dintre secţiunile competiţionale au consolidat, identitatea brandului, transformându-l, în timp, într-o voce a comunităţii. Astăzi, Anim'est devine Animest, iar mascota festivalului ajunge să se identifice cu fiecare dintre spectatorii care au crezut în ea, relansând, într-o nouă formulă, apelul la unitate, curaj şi libertate de exprimare artistică.

"Consumatorii de animaţie sunt tineri la trup şi suflet, şi preferă forme diferite de expresie. Astfel, aceştia refuză categoric convenţionalul şi aderă la orice formă de nesupunere culturală. Animest e cel mai important festival de animaţie din regiune, iar în 2019 îşi propune să fie ecoul unei comunităţi active, care se implică în viaţa cetăţii. 2019 e anul în care oile îşi recâştigă teritoriul", punctează directorul creativ Marius Roşu, care semnează conceptul campaniei de imagine Animest.14.

Forţa mesajului cu care se identifică ediţia 2019 este susţinută puternic de filmele noi, proiectate în premieră în sud-estul Europei, în prezenţa regizorilor sau producătorilor, filme care vor concura pentru Trofeul Animest acordat celui mai bun lungmetraj de animaţie. Printre acestea se numără curajosul Away, realizat, de la producţie, la regie, şi până la coloana sonoră, de Gints Zilbalodis, un artist lituanian în vârstă de numai 25 de ani. Comparat de criticii europeni cu filmele celebrului Hayao Miyazaki şi distins cu premiul Contrechamp la Annecy, filmul depăşeşte graniţele cinematografiei invitând publicul într-o aventură feerică, pe o insulă populată de personaje fantastice.

Tot de la Annecy, unde a fost recompensat cu Premiul Juriului, vine şi Bunuel in the Labyrinth of the Turtle (r. Salvador Simó), film care forţează, la rândul său, limitele convenţionalului, inspirându-se din povestea vizionarului Luis Buñuel. Un fragment preţios de istorie a cinematografiei, scenariul urmăreşte procesul anevoios de producţie a scurtmetrajului Las Hurdes (Land Withoit Beard), film interzis pe vremea aceea de regimul spaniol, reprezentând anii de aur ai suprarealismului în cinema.


Despre anarhie, revoluţie şi nesupunere, Black is Beltza, proiectat în premieră la San Sebastián, invită publicul în miezul unei aventuri cu spioni şi implicaţii politice, în 2D. Acţiunea filmului regizat de Fermín Muguruza se petrece în 1965, în toiul Războiului Rece, şi urmăreşte o serie de evenimente ce vor schimba cursul istoriei, pornind de la discriminarea rasială. Fritzi - a revolutionary tale (r. Matthias Bruhn, Ralf Kukula), se inspiră dintr-o perioadă recentă, propunând o călătorie nostalgică spre sfârşitul anilor '80, pe vremea când Zidul Berlinului începea să se clatine. Povestea este prezentară prin ochii unui copil, determinat să-şi regăsească cea mai bună prietenă.


Singurul film non-european din competiţia de lungmetraj Animest, Ville Neuve (r. Félix Dufour-Laperrière) este o producţie canadiană inspirată de mişcările politice şi sociale născute odată cu declaraţia de independenţă a Québecului. Filmul a avut premiera internaţională la Veneţia, unde a impresionat printr-o poveste de iubire pe cale să se destrame pentru a doua oară, după ce protagoniştii îşi unesc forţele în toiul referendumului.

"Anul acesta, în selecţia Animest, am pus accentul pe filmele care spun poveşti inedite, cu un mesaj puternic, susţinute de o redare vizuală sau de o animaţie inteligentă şi ambiţioasă a acestora, lucru valabil atât în competiţia de lungmetraj, cât şi în cea de scurtmetraj. Filmele pe care le propunem spectatorilor la această ediţie aduc diversitatea si spectacolul de care cred că este nevoie în distribuţia de film din România.", subliniază Mihai Mitrică, directorul şi selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie.

În ceea ce priveşte competiţia de scurtmetraj, distribuită şi în 2019 în 8 calupuri, diversitatea şi spectaculosul îşi spun din nou cuvântul, fie că vorbim despre filmele scurte înscrise de cineaşti profesionişti, fie că ne referim la poveştile create de studenţi. 92 de scurtmetraje se vor lupta pentru Trofeul Animest 2019, filme alese pe sprânceană din cele 1230 de titluri înscrise la această ediţie.

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 - 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, AWE - Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE by Musette şi Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST, cofinanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene si finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român, cu sprijinul: Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, British Council, Institutul Cervantes, Estonian Film Institute, Muzeul de Artă Recentă, KUBE by Musette, Groupama Asigurări, Cinema City, Green Hours.

Descarcă programul animest 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus