septembrie 2019
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2019
Ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie, Festivalul Internaţional Astra Film de la Sibiu va prezenta în acest an, între 14 şi 20 octombrie 2019, o selecţie a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de ţări ale lumii. 47 de titluri din 4 secţiuni competiţionale vor intra în cursa pentru premiile Astra Film Festival 2019. Programul e completat de zeci de filme de excepţie, grupate după subiectele abordate în 12 programe tematice speciale, care aduc pe marele ecran subiecte care ne frământă pe toţi în aceste zile, indiferent de sex, naţionalitate sau vârstă.

Cele 12 filme selectate în competiţia România reprezintă tot atâtea moduri de a explora profund istoria turbulentă a ţării şi efectele vizibile şi mai puţin vizibile asupra prezentului, căutând fără menajamente chipuri ale adevărului. Competiţia Europa Centrală şi de Est include 11 documentare, care deşi sunt diverse ca subiect, au în comun forţa cu care reuşesc să pătrundă în universul intim al unor oameni sau al unor naţiuni din spaţiul ex-sovietic. 10 filme puternice realizate de cele mai promiţătoare noi voci ale cinematografiei documentare din lume conturează competiţia Internaţional 2019. Se împlinesc 20 de ani de când AFF programează în selecţia oficială filme produse de universităţi şi şcoli de film din toată lumea, iar în 2019, cele mai bune 14 filme se regăsesc în competiţia DocSchool, aducând laolaltă studenţi din România, Germania, Elveţia, Portugalia, Anglia, Belgia, Israel, India sau Liban.

Premiile AFF 2019 vor fi decernate sâmbătă, 19 octombrie 2019, iar filmele câştigătoare vor putea fi revăzute în ultima zi de festival - duminică, 20 octombrie 2019.

Programul ediţiei 2019 este unul bogat şi variat, iar pe lângă secţiunile competiţionale, festivalul propune 12 programe speciale, dominate de filme care antrenează şi ascut mintea privitorilor şi care îi fac să vadă lumea cu alţi ochi. O experienţă cinematografică extrem de captivantă îi aşteaptă şi pe copii şi adolescenţi, în cadrul festivalului Astra Film Junior, care însumează în acest an peste 20 de filme documentare ce ating subiecte precum: schimbări climatice, dorinţa unui viitor mai bun, mişcări sociale, justiţie sau identitate naţională.

Filmele din programele tematice evocă momente din istoria recentă a Europei, între două ziduri, unul care s-a demolat în 1989, şi cel de-al doilea, construit la aproape 30 de ani distanţă de teama străinilor (Videograme - România 1989 şi Europa 30), privesc la mare adâncime secretele pe care le ascund căsătoria, dragostea şi sexul (Sex Work Stories şi Marriage, Sex and Beyond), prezintă poveştile unor femei gata să înfrunte viaţa pentru un ideal, pentru supravieţuire sau pentru binele altora (Puterea e de genul feminin), surprind în detaliu microcosmosul intim al autorilor lor sau al unor naţiuni (Aparatul de filmat, membru al familiei şi China necunoscută) sau aduc sistemul de justiţie mai aproape de cetăţeni (Sistemul juridic sub lupă).

Pentru că, în acest an, s-a stins din viaţă Asen Balikci, una dintre figurile marcante ale antropologiei vizuale moderne, AFF îi dedică un program-portret care include proiecţii de filme şi discuţii panel. DokStation prezintă la Sibiu trei documentare muzicale din programul ediţiei 2019 al festivalului omonim. Secţiunea Maeştri ai documentarului conţine cele mai recente creaţii ale unor nume de marcă din cinematografia mondială: Viktor Kossakovsky, Kim Longinotto şi Werner Herzog, care aduce pe marele ecran o conversaţie memorabilă cu nimeni altul decât Gorbaciov. Nu vor lipsi nici proiecţiile-eveniment: Colectiv, Touch Me Not, Siberia în oase şi Între Chin şi Amin.

Titlurile filmelor selecţionate pentru ediţia din acest an a Astra Film Festival sunt disponibile pe site-ul www.astrafilm.ro.
 
Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus