Suplimentul de cultură / ianuarie 2006
2006 se anunţă un an plin în domeniul culturii. Cinematografele vor fi privatizate, regizorul Tudor Giurgiu îşi va prezenta mult-aşteptatul film bazat pe cartea Ceciliei Ştefănescu (Legături bolnăvicioase). Academia Română va avea după 4 aprilie un nou preşedinte, iar pentru cea de-a XIV-a ediţie, Tîrgul de Carte Bucureşti trebuie să-şi găsească un nou loc de desfăşurare. În plus, pregătirile pentru Sibiu - Capitală Culturală Europeană - 2007 trebuie să intre în linie dreaptă.

 Ministerul Culturii va da startul privatizării sălilor de cinema. Într-o primă etapă, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor Româniafilm, care are în administrare 317 cinematografe, va fi transformată în societate pe acţiuni. Apoi va începe privatizarea propriu-zisă a sălilor, prioritate avînd cele 160 de săli ce sînt acum închiriate. Ele vor fi vîndute prin negociere directă utilizatorilor actuali, dacă aceştia şi-au respectat obligaţiile din contract. În cazul în care utilizatorii au datorii sau nu au efectuat lucrările de modernizare asumate, cinematografele vor fi vîndute la licitaţie publică cu strigare.

 Ar trebui să fie lansate mai multe filme decît în 2005, cînd au avut premiera opt, în scădere faţă de anul precedent. Printre producţiile aşteptate pe marile ecrane în 2006 se numără debuturile lui Tudor Giurgiu, preşedintele televiziunii publice - Legături bolnăvicioase - şi Cătălin Mitulescu, cîştigătorul unui Palme d'Or la Cannes pentru scurtmetraj - Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii. Ryna - un film al Ruxandrei Zenide care a obţinut deja premii la festivaluri din Mannheim-Heidelberg, Cottbus, Geneva, Bordeaux, Cluj şi Constanţa - va putea fi văzut de spectatorii români.

 Academia Română va avea, în urma alegerilor din 4 aprilie, un nou preşedinte. Eugen Simion va ceda locul, cel mai probabil, unui om de ştiinţă, dar înainte de asta se va ocupa de pregătirea sărbătoririi a 140 de ani de existenţă a forului, după ce a obţinut recent prelungirea mandatului său cu două luni.

 Pentru cea de-a XIV-a ediţie, Tîrgul de Carte Bucureşti trebuie să-şi găsească un nou loc de desfăşurare, deoarece în spaţiile de la etajele 3 şi 4 ale Teatrului Naţional s-a instalat Centrul Dansului. Pe de altă parte, Asociaţia Editorilor şi-a anunţat intenţia de a face un nou tîrg.

 Anul Francofoniei va aduce spectacole de dans, teatru, muzică şi filme din ţări francofone. Al 11-lea summit al francofoniei se va desfăşura la Bucureşti în septembrie, România fiind prima ţară din Europa de Est care a fost aleasă să găzduiască un asemenea eveniment de amploare.

 Anul acesta se va stabili lista evenimentelor ce vor avea loc în cadrul programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007, unul dintre cele mai importante programe culturale desfăşurate la noi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus