octombrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Almodóvar, Malick, Jarmusch, Dardenne, Dolan, Bellocchio, Loach, Herzog - cele mai recente filme ale marilor regizori ai cinematografiei mondiale se văd în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest între 18 şi 27 octombrie 2019. Retrospectiva Claude Lelouch, focus Spania cu Albert Serra invitat special, Ziua de Aur cu câştigătoarele Palme d'Or, Ours d'Or şi Camera d'Or, workshopuri de actorie, analiză de scenariu, masterclass-uri, peste 100 de proiecţii în zece oraşe sunt pregătite spectatorilor români cu ocazia celei de a zecea ediţii a Les Films de Cannes.

Totodată, opt filme româneşti încă nelansate în cinematografe vor avea avanpremiere de gală în cadrul festivalului, în prezenţa echipelor.

Proiecţiile Les Films de Cannes à Bucarest au loc la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium şi Instituto Cervantes. Programul de proiecţii este disponibil pe site-ul festivalului: www.filmedefestival.ro iar biletele pot fi achiziţionate online începând cu 1 octombrie 2019.

Cannes-ul şi cinema-ul românesc sunt indisolubil legate. Cel mai mare festival din lume a susţinut producţiile noastre de autor încă din anii ´50, însă parcă niciodată cu o asemenea fervoare şi insistenţă ca în ultimii 15 ani, când regizorii şi actorii români au fost recompensaţi cu cele mai importante premii de pe croazetă, transformând mica cinematografie autohtonă în epicentrul filmului european: trei Palme d´Or dintre care unul pentru lungmetraj, un Caméra d´Or pentru cel mai bun debut, două premii pentru cel mai bun film din secţiunea Un Certain Regard, premii pentru interpretare şi scenariu, prezenţe în competiţia oficială şi nenumărate cronici entuziasmate în ziare şi reviste prestigioase.
Juriile, spectatorii şi presa de specialitate de la Cannes au hotărât: "noul val românesc" nu e doar un fenomen trecător, ci continuă să aibă vitalitate şi relevanţă internaţională.

Publicul Les Films de Cannes à Bucarest va avea ocazia să constate, în cadrul secţiunii Avanpremierele Toamnei, diversitatea, complexitatea şi prospeţimea peliculelor româneşti recente, graţie proiecţiilor organizate la Muzeul Ţăranului Român.

Laureat al unui Palme d´Or pentru Cel mai bun scurtmetraj (Trafic) şi al Premiului Special al Juriului Un Certain Regard (pentru cea mai bună actriţă, Dorotheea Petre în Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii), Cătălin Mitulescu revine pe marele ecran cu noua sa peliculă, Heidi, prezentă recent în competiţia Festivalului de la Sarajevo. Heidi nu este fetiţa orfană dusă pe munte la bunic, ci o tânără abandonată într-o reţea de prostituţie. Revista Variety a descris filmul ca fiind un "Fargo românesc".

Documentarul Omul care a vrut să fie liber, regia Mihai Mincan şi George Chiper-Lillemark, spune povestea unui tânăr rebel care a hotărât să trăiască liber în anii comunismului într-o ţară măcinată de sărăcie şi teroare, iar Jurnalul familiei Escu, de Şerban Georgescu, propune, tot într-o formulă de documentar, o trecere intens personală de la întâmplările mici, individuale, la marile evenimente la care am luat parte cu toţii, în cei 100 de ani de la Unire încoace.

5 minute, lungmetrajul de ficţiune al lui Dan Chişu, este inspirat dintr-un fapt divers. Într-un cinematograf din Bucureşti rulează un film controversat, câţiva spectatori protestează faţă de comunitatea LGBT, un tânăr ajunge la spital. Investigaţia jurnalistică ce urmează stă în centrul peliculei care a fost selecţionată în competiţia Festivalului Internaţional de la Varşovia.

Un film cât o istorie, Maria, Regina României, în regia lui Alexis Cahill, este, de asemenea, bazat pe fapte istorice reale şi are în prim plan o marcantă şi fascinantă figură regală. Realizat cu ocazia centenarului independenţei româneşti, filmul recrează ficţional contextul istoric în care Regina Maria a României a avut un rol istoric determinant. Adrian Titieni îl interpretează pe Ionel Brătianu iar Anghel Damian pe regele Carol.

Ivana cea Groaznică, film inclus în secţiunea Cineasti del presente a Festivalului de la Locarno, unde a obţinut Premiul Special al Juriului, este o istorie neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe, iar Cărturan, în regia lui Liviu Săndulescu, are ca personaj principal un bărbat de 60 ani (Teodor Corban) care, anunţat că mai are puţin de trăit, trebuie să-şi pună lucrurile în ordine.

Dintr-o discuţie tată-fiică, Timebox, documentarul Norei Agapi (prezent, printre altele, la Jihlava International Documentary FF, Doc Est FF 2019, Crossing Europe Film Festival, Linz) devine o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut.

Les Films de Cannes à Bucarest acordă şi în 2019 un premiu desemnat prin votul publicului pentru cel mai bun film românesc din secţiunea Avanpremierele Toamnei. Premiul în valoare de 2500 euro, acordat de Institutul Cultural Român, este oferit producătorului pentru o mai bună distribuţie a filmului pe ecranele româneşti.

Biletele se achiziţionează de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union (conform programului de funcţionare al cinematografelor, începând cu o oră înainte de prima proiecţie a zilei).

Biletele la film pot fi achiziţionate începând cu 1 octombrie 2019 pe durata festivalului.
La casieria Eventbook de la Cinema PRO biletele sunt puse în vânzare începând cu 14 octombrie 2019. Din 18 octombrie 2019 biletele pot fi achiziţionate de la casieria fiecărui cinematograf, ce va fi deschisă cu o oră înainte de începerea primului film din program.

Preţul Biletelor:

Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium:
15 lei pentru biletele achiziţionate până pe 18 octombrie 2019
20 de lei pentru biletele achiziţionate în timpul festivalului (18-27 octombrie 2019)

Cinemateca Union: 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente

Instituto Cervantes: Se vând bilete la filmele: Un autre homme, une autre chance, Story of my Death / Historia de la meva mort şi Dolor y gloria. Preţul biletelor este de 15 lei înainte de 18 octombrie 2019 şi 20 de lei după această dată. La celelate proiecţii intrarea este liberă însă accesul în sală se face pe baza scanării unui bilet cu valoare 0 care poate fi rezervat online în prealabil sau se obţine la faţa locului.

La toate spectacolele, un număr de minim 20 de bilete se vinde doar la casa de bilete a cinematografului cu 15 minute înainte de începerea proiecţiei. Se acceptă plata biletelor prin tichete culturale.

Promoţii şi reduceri:

 Plăteşti 5 bilete la oricare dintre filmele care au proiecţii în acelaşi cinematograf pe durata festivalului şi pe al 6-lea îl primeşti gratis.
 Plăteşti 8 bilete la oricare dintre filmele care au proiecţii în oricare dintre săli pe durata festivalului şi primeşti încă două gratis.

Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 10-a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva
Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD, Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, POINT, Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, SERVE, UPS, Muzeul Naţional de Artă al României, CINETic, Lokal, Eventbook.
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Elle, Observatorul Cultural, News.ro, Ziarul Metropolis, AaRC, Movienews, Igloo, Banchiza Urbană, FilmNewEurope, Cineghid, Cinemap, Agerpres, Liternet, FilmMenu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus