octombrie 2019
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2019
Au fost desemnaţi membrii juriului celor 4 secţiuni competiţionale din cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu, care va avea loc în perioada 14-20 octombrie 2019. Ca în fiecare an, juriul festivalului reuneşte profesionişti din elita industriei cinematografice mondiale.

Filmele din competiţia Internaţional, semnate de cele mai promiţătoare noi voci ale cinematografiei mondiale, vor fi evaluate de Olivia Cooper-Hadjian, liderul echipei de selecţioneri pentru programele competiţionale ale festivalului Cinéma du Réel din Paris, Martin Horyna, critic de film şi selecţioner colaborator al Festivalul Internaţional Karlovy Vary din Cehia, şi Claudiu Turcuş, profesor la Facultatea de Film in cadrul Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Câştigătorii competiţiei Europa Centrală şi de Est vor fi decişi de Peter Dale, cel care conduce Departamentul Documentar al Şcolii Naţionale de Film şi Televiziune din Londra şi direcţia de documentar a Channel 4, Zhang Yang, regizor şi scenarist chinez, cu filme selectate şi premiate la festivaluri internaţionale de film  din Rotterdam, San Sebastián, Toronto, Berlin sau Veneţia, şi Mirela Nagâţ, prezentatoarea emisiunii "Cooltura" de la TVR 1, unica emisiune de cultură ce a supravieţuit în peisajul televiziunilor din România.

Juriul pentru competiţia România e format din Michael Stewart, directorul şi fondatorul Festivalului de Film Documentar Open City din Londra şi un prieten apropiat al festivalului de la Sibiu, distins la AFF 2018 cu Premiul de Excelenţă, şi Miquel Martí Freixas, selecţioner pentru DocumentaMadrid şi forumul Corte Final din Madrid, profesor şi colaborator al mai multor evenimente, instituţii şi publicaţii din Spania.

În 2019, se împlinesc 20 de ani de când Astra Film Festival programează în selecţia oficială documentare produse de universităţi şi şcoli de film din toată lumea, fiind o platformă de lansare care oferă regizorilor aflaţi la început de drum o vizibilitate internaţională. Documentarele din competiţia DocShool vor fi jurizate de Aleksandar Govedarica, fondatorul Syndicado, o companie de producţie şi distribuţie din Toronto, şi Liviu Tipuriţă, regizor şi producător, cu o nominalizare la premiul BAFTA şi colaborări cu importante entităţi media din Marea Britanie, precum BBC, CNN sau Channel 4.

Filmele câştigătoare vor fi anunţate în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, care va avea loc sâmbătă, 19 octombrie 2019, de la ora 19:00, la Sala Thalia. Filmele premiate vor putea fi revăzute în ultima zi de festival, duminică, 20 octombrie 2019, programul urmând să fie anunţat după Gala de Decernare a Premiilor.

Dincolo de a premia performanţa şi excelenţa din domeniul cinematografiei documentare din România şi din lume, Astra Film Festival şi-a asumat în urmă cu 11 ani şi un rol în a forma şi pregăti noi generaţii de cinefili şi tineri creatori cineaşti.

Astra Film Junior e cel mai amplu şi complex program din România destinat copiilor şi adolescenţilor centrat pe educaţie audiovizuală prin film documentar. Astra Film Junior facilitează descifrarea limbajului vizual, prin vizionări de filme, discuţii post-vizionare pe baza materialelor didactice sau reinterpretare prin intermediului desenului, dar şi înţelegerea etapelor de producţie a unui film de non-ficţiune, prin atelierul "Primul meu film documentar".

Astra Film Junior este unul dintre puţinele festivaluri de gen din ţară care oferă un program personalizat pentru trei categorii de vârstă: 6+, 11+ şi 15+. Filmele abordează subiecte diverse, de la schimbările climatice care ameninţă viaţa pe Pământ în viziunea tinerei activiste Greta Thunberg, până la descifrarea sistemului de justiţie sau aprofundarea vieţii altor copii de pe alte meridiane. Valoarea educativă a filmelor şi calitatea programelor din cadrul Astra Film Junior atrag o audienţa impresionantă, în ultimii ani depăşindu-se cifra de 25.000 de spectatori pe ediţie.

Making of Astra Film Junior 2018:

Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.