octombrie 2019
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, FITPT, Iaşi, 2019
La fiecare 5 minute şi 27 de secunde un român alege să emigreze, aşa reiese din datele INS. Aşa ne-au spus-o şi ei, actorii din Bun de export, spectacol produs de Compania Point din Bucureşti. Chiar dacă acest exod nu ne este străin, e bine să ni se reamintească, motivele pentru care se întâmplă şi... consecinţele pe care le are. Rămâne, totuşi, întrebarea: "şi-atunci ce-i de făcut?", întrebare la care spectacolul regizat de Catinca Drăgănescu, pe un text de şi despre Alex Tocilescu nu oferă soluţii, dar probabil că nici nu ar putea. Subiectul e mult prea personal. Dar nici nu e nevoie de răspunsuri; fiecare îşi poate trage singur concluziile, mai ales în urma unui spectacol atât de bine alcătuit care se sprijină pe actori. Şi după un ping-pong constant între replici şi roluri nu poţi să exclami altceva decât: "Cinste lor!"


Bun de export
de Alex Tocilescu
POINT Bucureşti
Banala existenţă a lui Alex Tocilescu, publicitar şi preşedinte de bloc, proaspăt întors în România după 20 de ani de trăit în Germania şi SUA, este profund zdruncinată în momentul în care proprii vecini şi prieteni hotărăsc să părăsească în masă blocul şi ţara. Bun de Export este întâlnirea dintre istoria familiei Tocilescu şi poveştile de migraţie ale unei generaţii aflate în permanentă mişcare. Este spectacolul unor tineri furioşi (nu neapărat "frumoşi"), nostalgici şi curajoşi. Este povestea celor care pleacă, a celor care se întorc sau a celor ce rămân. Textul spectacolului este rezultatul unui proces colaborativ ce a avut ca materie primă aproximativ 100 de poveşti reale despre migraţie colectate pe parcursul a trei luni, conectate şi mixate cu autobiografia dramaturgului. Bun de Export este cel de-al doilea spectacol despre migraţie din cadrul platformei de teatru GO WEST şi aduce în discuţie fenomenul de brain drain (exodul creierelor) dinspre Est către Vest. România nu face excepţie.
Distribuţie: Silvana Negruţiu, Alex Zob, Crina Ene, Constantin Dogioiu
Regia: Catinca Drăgănescu
Scenografia Omid Ghannadi
16+, 1h 30 min

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus