octombrie 2019
Articole diverse
Premieră nouă la Reactor în cadrul unui proiect dedicat tinerilor
19 octombrie 2019, ora 20:00
Reactor de creaţie şi experiment, Cluj-Napoca
 
Toamna aceasta, la Reactor se desfăşoară proiectul Frici şi faze - tranziţiile adultului tânăr, care pune în discuţie vulnerabilităţile şi fricile adulţilor tineri, prin realizarea unui spectacol de teatru care abordează tema fricii şi manifestarea ei pe mai multe planuri, dar şi prin organizarea unui focus tematic care va conţine, pe lângă noul spectacol, spectacole invitate şi un atelier dedicat liceenilor şi studenţilor.
 
Spectacolul creat în cadrul acestui proiect, ÎMI PLACE SUSHI, scris de Ioana Hogman şi regizat de Raul Coldea, este construit ca un performance muzical cu muzică live, creată şi interpretată de Fluidian. Cu o distribuţie exclusiv masculină (Bianco Erdei, Cătălin Filip, Emil Gherasim, Doru Taloş, Paul Socol), spectacolul pune sub semnul întrebării una dintre cele mai importante trăsături ale identităţii celor cinci performeri: masculinitatea.
 
Tot în cadrul proiectului se va juca în data de 12 octombrie spectacolul Body of Defiance de Ana Cucu-Popescu, în regia lui Raul Coldea. Spectacolul vorbeşte despre corpul nostru şi cum ne raportăm la el, influenţaţi de diferitele discursuri din jurul nostru, despre cine hotărăşte ce urât şi ce e frumos, despre preţul încadrării sau al neîncadrării în norme. 
În data de 24 octombrie va avea loc reprezentaţia unui spectacol invitat, Boyz and Girlz, o producţie a  Centrului Replika în parteneriat cu BEZNĂ Theatre, Bucureşti. Spectacolul, scris şi regizat de Sînziana Koenig, explorează consecinţele tragice ale valorilor patriarhale în vieţile adolescenţilor, pe care societatea încearcă să-i protejeze prin ignoranţă.
Două zile mai târziu, în 26 octombrie 2019, se va juca un alt spectacol invitat, Fuckultate, un spectacol de Ioana Chiţu, Natalia Graur, Soleială, Ruxandra Simion şi Raj Udrea, coproducţie a Asociaţiei ADO şi MACAZ din Bucureşti. Fuckultate se bazează pe experienţe reale ficţionalizate şi îşi propune să discute despre câteva dintre problemele sistemice din mediul universitar.
Frici şi Faze - tranziţiile adultului tânăr continuă în luna noiembrie, cu alte spectacole dedicate tinerilor. Proiectul este co-finanţat  de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
 
12 octombrie 2019, ora 20:00
BODY OF DEFIANCE
De Ana Cucu-Popescu
 
Regie: Raul Coldea
Scenografie: Liviu Bulea
Muzică: Magor Bocsardi
Cu: Alexandra Caras, Lucia Mărneanu
 
Corpul tău e corpul tău sau e al altcuiva? Corpul tău e un vehicul sau eşti tu? Cine determină ce e frumos şi ce e urât? Oare valoarea ta, ca fiinţă umană, se rezumă la abilitatea ta de a te încadra în normele impuse de ceilalţi?
Două corpuri feminine şi o voce spun două poveşti ce, la prima vedere, par complet rupte una de cealaltă, dar care reuşesc să se completeze şi să dea naştere unui univers extrem de aglomerat şi colorat.
Vârsta recomandată: 16+
 
19 octombrie 2019, ora 20:00
ÎMI PLACE SUSHI
de Ioana Hogman
 
Regia: Raul Coldea
Scenografia: Gábor Zsófi
Muzica live: Fluidian (Emil Gherasim)
Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Emil Gherasim, Doru Taloş, Paul Socol

ÎMI PLACE SUSHI îşi propune să arunce un ochi asupra felului în care ne simţim unii lângă alţii în societate prin convergenţa a două teme majore ale zilelor noastre: frica, motor al tuturor acţiunilor (sau non-acţiunilor) noastre şi masculinitatea, chestionată permanent de cea dintâi. Întâlnirea lor creează nevoia redefinirii unor termeni foarte prezenţi în limbajul nostru uzual sau a restabilirii modului în care pot fi întrebuinţaţi în aşa fel încât să nu împuternicească fenomenele care ne distanţează.
Vârsta recomandată: 16+
 
24 octombrie 2019, ora 20:00
BOYZ AND GIRLZ
Spectacol invitat
 
Text şi regie: Sînziana Koenig
Scenografie şi light design: Hermina Stănciulescu
Muzică: Alexandra Suciu
Cu: Alex Călin, Florina Gleznea, Katia Pascariu, Oana Cristina Puşcatu, Liviu Romanescu

BOYZ AND GIRLZ este un spectacol de teatru social care explorează consecinţele tragice ale valorilor patriarhale în vieţile adolescenţilor, pe care societatea încearcă să-i protejeze prin ignoranţă. Acesta spune povestea unor adolescenţi care încearcă să-şi găsească locul într-o lume în care identitatea de gen este impusă şi în care nu primesc consiliere cu privire la consimţământ, relaţii, sexualitate şi sănătate mentală. Spectacolul explorează reacţiile pe care le au oamenii atunci când se întâmplă un abuz, chestionează problema responsabilităţii colective şi încearcă să arate importanţa comunicării între părinţi, copii şi profesori, precum şi necesitatea educaţiei sexuale în România.
Producţie a Centrului Replika în parteneriat cu BEZNĂ Theatre, Bucureşti.
Vârsta recomandată: 14+
 
26 octombrie 2019, ora 20:00
FUCKULTATE
Spectacol invitat
 
Un spectacol de Ioana Chiţu, Natalia Graur, Soleială, Ruxandra Simion şi Raj Udrea
Fuckultate se bazează pe experienţe reale ficţionalizate şi îşi propune să discute despre câteva dintre problemele sistemice din mediul universitar.
Fuckultate este realizat prin Şcoala de Teatru Politic - program de rezidenţe de creaţie în cadrul căruia studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor de teatru participă la ateliere de teoria artei politice, scriere dramatică şi actorie.
Co-producţie Asociaţia ADO şi MACAZ, Bucureşti.
Vârsta recomandată: 12+
 
Puteţi urmări activitatea Reactor pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina lor de Facebook (www.facebook.com/ReactorCluj) şi pe cea de Instagram (www.instagram.com/reactor.cluj).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus