octombrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Les Films de Cannes à Bucarest porneşte joi, 17 octombrie 2019, la drum cu un eveniment special din secţiunea România. 30 de ani mai târziu. La Cinemateca Union, de la ora 18:30, vor fi proiectate scurtmetrajul De Crăciun ne-am luat raţia de libertate de Cornel Mihalache şi Cătălina Fernoagă şi lungmetrajul Videograme dintr-o revoluţie de Andrei Ujică şi Harun Farocki.

De la ora 20:30 va avea loc dezbaterea cu acelaşi nume - moderată de Alexandru Lăzescu, care îi va avea ca oaspeţi pe Matei Vişniec, Dorin Ştefan, Octavian Ursu şi pe regizorii celor două filme. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

De vineri, 18 octombrie 2019, încep şi ediţiile locale ale Les Films de Cannes la Iaşi, Cluj şi Timişoara. În Bucureşti, proiecţiile ediţiei a zecea a festivalului vor avea loc de vineri, în toate cele şase săli partenere: la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Instituto Cervantes, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium şi Cinemateca Union.

Gala de deschidere a festivalului este programată vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 19:00 la Cinema PRO, în prezenţa sărbătoritului ediţiei, Vlad Ivanov şi a cineastului Claude Lelouch, care va prezenta cel mai recent film al său, Les plus belles années d'une vie şi va participa după proiecţie la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Tot vineri, 18 octombrie 2019, Claude Lelouch va prezenta la sala Elvire Popesco de la ora 18:00 şi filmul care i-a adus un Palme d'Or şi un premiu Oscar, Un homme et une femme.

Tot vineri, 18 octombrie 2019, la Cinema Muzeul Ţăranului, regizorul Bálint Kenyeres şi actorul Vlad Ivanov, vor fi prezenţi pentru o discuţie cu publicul la proiecţia filmului Hier, de la ora 20:30. Hier este proiectat în cadrul retrospectivei pe care festivalul o organizează pentru Vlad Ivanov, cu ocazia împlinirii a 50 de ani - intitulată Ivanov 50.


Cinefilii vor avea ocazia să participe la o conversaţie mai amplă cu Claude Lelouch, sâmbătă, 19 octombrie 2019, la sala Elvire Popesco, la finalul proiecţiei Les plus belles années d'une vie, moderată de criticul de film Ionuţ Mareş, dialog urmat de conferinţa Débat des auteurs, în care celor doi li se va alătura, de la ora 16:45, şi regizorul Elia Suleiman pentru o discuţie despre starea cinematografului de astăzi.

Din 18 octombrie 2019 începe şi Les Films de Cannes à Cluj (18-20 octombrie 2019). Marile premii de la Cannes se vor vedea la Cinema Victoria, iar seara de deschidere se va desfăşura în prezenţa actorilor Daniel Plier şi Emil Măndănac, care vor sta de vorbă cu publicul după proiecţia filmului Maria, Regina României.

Les Films de Cannes à Timişoara (18-20 octombrie 2019) ia startul tot vineri, la Aula Magna a Universităţii de Vest. Cinefilii vor putea urmări în prima zi comedia clasică spaniolă Bienvenido Mister Marshall, filmul Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, dar şi Timişoara, decembrie 1989, a regretatului Ovidiu Bose Paştină.

Cinefilii din Iaşi sunt invitaţi, tot vineri, 18 octombrie 2019, la deschiderea celei de-a patra ediţii a Les Films de Cannes à Iaşi (18-20 octombrie 2019), care se va desfăşura la Cinema Ateneu. Evenimentul va începe cu proiecţia filmului documentar Cannes, le festival libre, în prezenţa Irinei Margareta Nistor. Apoi şi publicul ieşean va putea vedea filmul Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, câştigătorul premiului pentru interpretare masculină.

Printre proiecţiile de neratat ale acestei ediţii se numără filmele de la Cannes care nu au fost achiziţionate de distribuitori pentru fi proiectate în cinematografe în România. Proiecţiile din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest sunt, probabil, unica şansă de a le vedea pe ecran mare.

A Hidden Life, în regia lui Terence Malick, inclus în competiţia principală la Cannes 2019, se va vedea pe 20 octombrie 2019 la Cinema Pro şi pe 26 octombrie 2019 la Cinema Muzeul Ţăranului. Inspirat dintr-un fapt real, noul film al celebrului regizor american spune povestea unui erou necunoscut, unul dintre cei mulţi pe care istoria nu i-a înregistrat. Franz Jägerstätter, un ţăran austriac, refuză să lupte alături de nazişti, în cel de-al Doilea Război Mondial, este acuzat de trădare şi condamnat la moarte. "A Hidden Life e o operă de geniu, în sfârşit o justificare a stilului lui Malick din ultima perioadă", citim pe London Evening Standard.


Legendarul Malick a fost prezent la Cannes de trei ori şi a obţinut un Palme d'Or în 2011, pentru Tree of Life şi Premiul pentru cea mai bună regie în 1979 pentru Days of Heaven. "Nu există un alt regizor în viaţă a cărui operă să fie obiectul unei anticipaţii atât de copleşitoare şi de trepidante, alimentată de lunga aşteptare pe care devotaţii trebuie s-o îndure pentru un nou film. Se întâmplă asta în parte datorită devoţiunii cineastului pentru mizanscena meticuloasă, artizanală, şi în parte din cauza secretismului cu care sunt înconjurate proiectele sale: un film de Malick e mai mult decât un eveniment - are însuşirile unei ceremonii religioase", citim pe Telegraph.

Chambre 212, în regia lui Christophe Honoré, câştigătorul premiului de interpretare feminină în cadrul Un Certain Regard, se va vedea în cele două duminici ale festivalului, pe 20 octombrie 2019, la Cinema Pro, şi pe 27 octombrie 2019, la Cinema Muzeul Ţăranului. După 20 de ani de căsătorie, Maria decide să-şi părăsească domiciliul conjugal. Într-o noapte, pleacă să doarmă la un hotel din apropiere, în camera 212, de la fereastra căreia se vede perfect apartamentul ei, soţul ei, fostul ei mariaj. "Regizorul extinde limitările genului cu o perspectivă proaspătă ce se învecinează cu fantasticul", aflăm de pe Little White Lies. În timp ce Screen International cataloghează filmul ca fiind "asumat teatral şi fantezist, nu pentru toate gusturile, dar proiectează o strălucire caldă ce ar putea atrage romanticii incurabili, cinefilii nostalgici şi fanii lui Christophe Honoré."

Sibyl, în regia lui Justine Triet, s-a văzut în competiţia principală de la Cannes iar în Bucureşti va fi proiectat la Cinema Elvire Popesco, pe 18 octombrie 2019 şi la Cinema Pro, pe 22 octombrie 2019. Sibyl e o scriitoare convertită la psihanaliză. Dorinţa de a scrie este însă atât de puternică, încât decide să renunţe la mare parte din pacienţi. În timp ce caută inspiraţie pentru următoarea carte, o tânără actriţă o imploră s-o primească. "Triet manevrează materialul cu graţie şi cu măiestrie şi o îndrumă pe actriţa Virginie Efira spre una dintre cele mai impresionante şi mai complexe interpretări ale sale de până în acest moment."

Hors Normes, în regia lui Eric Toledano şi Olivier Nakache, a închis ediţia din 2019 a festivalului de pe croazetă. În Bucureşti el se va vedea pe 19 şi 24 octombrie 2019 la Cinema PRO şi pe 27 octombrie 2019 la Cinema Elvire Popesco. De 20 de ani, Bruno şi Malik trăiesc într-o lume aparte, aceea a copiilor şi a adolescenţilor cu autism. În cadrul organizaţiilor non-profit fondate de fiecare, ei formează tineri veniţi din medii dificile pentru a putea prelua şi gestiona cazuri "hiper-complexe", refuzate de alte instituţii. "Un film rar ce vine şi din inimă şi din realitate: un amestec puternic ce permite accesul la un subiect ascuns şi care-şi primeşte publicul cu graţie şi umor", citim pe Screen International.

Nina Wu, regizat de Midi Z şi proiectat în Un Certain Regard la Cannes, se va vedea pe 20 octombrie 2019, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României şi pe 27 octombrie 2019 la Cinema Elvire Popesco.
Nina şi-a părăsit familia şi oraşul de provincie cu opt ani în urmă, pentru a-şi construi o carieră de actriţă în Taipei. Agentul ei, Mark, insistă să dea o probă pentru rolul principal feminin într-un film de spionaj a cărui acţiune se petrece în anii 60. Un rol dificil, pentru că implică scene de sex explicit şi nuditate. Succesul e fulminant, însă starea ei psihică e în cădere liberă. "Memoria traumatică e un lucru puternic şi intriga alunecoasă a filmului sapă chiar la rădăcinile ei, cu perspectiva îndrăzneaţă şi tragică asupra consimţământului şi a abuzului", citim pe One Room With A View.


Jeanne, în regia lui Bruno Dumont, câştigătorul unei Menţiuni speciale în Un Certain Regard la Cannes 2019, va putea fi văzut în Bucureşti pe 24 octombrie 2019 la Cinema Elvire Popesco şi pe 25 octombrie 2019, la Cinema PRO. Anul 1429. Războiul de 100 de ani face ravagii. Jeanne, învestită cu o misiune războinică şi spirituală, eliberează oraşul Orléans şi-l repune pe tronul Franţei pe moştenitorul de drept. Împotriva ei se deschide un proces la Rouen, menit să-i distrugă credibilitatea.
Bruno Dumont a regizat primul său lungmetraj la vârsta de 38 de ani: La vie de Jésus (1996), turnat în Bailleul, locul natal. Pelicula i-a adus prestigiu imediat: a fost selecţionat în Quinzaine des réalisateurs şi a câştigat o Caméra d'Or pentru film de debut. Dumont creează opere fruste, dificile, singulare. La Cannes, se întoarce în 1999, în competiţie, cu L'humanité, care îi aduce Marele Premiu al Juriului şi Premiul dublu de interpretare pentru cei doi actori amatori. În 2006, Flandres, un film dur despre devastarea provocată de război, primeşte, din nou, Marele Premiul al Juriului la Cannes.
"Jeanne e ruda mai inteligentă, mai răguşită, a sprinţarei Jeannette. Dumont ne învaţă cum să experimentăm acest film limbut: aşteptând cântecul, privirile, tiparele vizuale şi, mai ales, trupul animat", citim pe Cinema Scope.

The Gangster, the Cop, the Devil, în regia lui Won-Tae Lee, proiectat în afara competiţiei, la Cannes 2019, va putea fi văzut pe 21 octombrie 2019 la Cinema PRO şi pe 26 octombrie 2019 la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. După ce supravieţuieşte unui atac violent al unui criminal în serie, Jang Dong-su, un cunoscut interlop, este nevoit să formeze un parteneriat improbabil cu un detectiv local. "Pe cât e de amuzat e să-l vezi pe Lee cum căsăpeşte oameni şi se plimbă de colo-colo într-o cămaşă în dungi lucioasă, la fel de plăcut este să-l vezi cum plănuieşte totul, de la un capăt la altul", povesteşte cronica de pe Variety.


Programul complet al ediţiei a 10-a a Les Films de Cannes à Bucarest poate fi găsit pe site.

Joi, 17 octombrie 2019 este ultima zi în care se pot achiziţiona bilete în valoare de 15 lei pentru proiecţiile de la sălile Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium. De vineri, 18 octombrie, ele vor avea preţul de 20 de lei. La Cinemateca Union biletele costă 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente.
Amintim că pentru fiecare proiecţie un număr de până la 20 de locuri vor fi puse în vânzare exclusiv în locaţii cu 15 minute înainte de începerea proiecţiei.

Biletele se achiziţionează de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union. Mai multe detalii despre bilete găsiţi pe site.

Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 10-a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD - Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, POINT, Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, SERVE, Bristot, UPS, Muzeul Naţional de Artă al României, Cinelab, Multimedia Est, CINETic, Lokal, Freedom House Romania, Eventbook, Cărtureşti, Universitatea Hyperion, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale.
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Elle, Observatorul Cultural, Cinemagia, News.ro, Ziarul Metropolis, AaRC, Movienews, Igloo, Banchiza Urbană, FilmNewEurope, Senso TV, Tonica, Cineghid, Cinemap, Agerpres, Liternet, FilmMenu, Europa Liberă.
Partener de monitorizare: Mediatrust


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus