octombrie 2019
În perioada 28 octombrie - 2 noiembrie 2019, se întâmplă la Bucureşti rezidenţa Film+, un eveniment care aduce laolaltă cineaşti aflaţi la început de drum din România, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova, care au nevoie de sprijin şi mentorat în realizarea proiectelor lor. În cadrul rezidenţei programului de formare Film+, regizorii Ralitza Petrova şi Andrei Ujică vor susţine două masterclass-uri deschise publicului.


Film+ este un laborator de lucru, sprijin şi promovare dedicat proiectelor de film, animaţie şi video-art independente, care se adresează tinerilor artişti proaspăt absolvenţi sau autodidacţi din România, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova. Axat pe dezvoltarea, realizarea şi promovarea producţiilor audiovizuale de microbuget, Film+ vine în sprijinul tinerilor realizatori de film, folosind experienţa acumulată de profesioniştii români din cinematografie. Timp de 6 zile, în cadrul rezidenţei Film+ de la Bucureşti, reprezentanţii celor 16 proiecte selectate în această ediţie vor participa la sesiuni de îndrumare individuale, laboratoare, masterclass-uri şi întâlniri cu cineaşti consacraţi.


Printre evenimentele din cadrul rezidenţei FILM+ se regăsesc două masterclass-uri deschise publicului, susţinute de regizorii Ralitza Petrova (Bulgaria) - luni, 28 octombrie 2019, ora 15.00, la Teatrul Apollo 111 şi Andrei Ujică (România) - sâmbătă, 2 noiembrie 2019, ora 16.00, la Teatrul Apollo 111. Cei interesaţi pot participa confirmând prezenţa la adresa de e-mail [email protected].

Ralitza Petrova, câştigătoarea Leopardului de Aur pentru Cel mai bun film în cadrul Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, ediţia 2016, va susţine luni, 28 octombrie 2019, de la ora 15.00, la Apollo 111, un masterclass despre originalitate în limbaj cinematografic, dificultăţile unui debut regizoral şi relaţia autorului cu publicul încă din primele momente ale dezvoltării scenariului.


Ralitza Petrova este absolventă a University of the Arts London (UAL) - secţia Film and Video art şi a British National Film and Television School (NFTS) - Fiction Directing. Regizoarea de origine bulgară a câştigat numeroase premii pentru filmele sale la marile festivaluri internaţionale - printre care Cannes, Berlin şi Locarno.

Godless (2016), debutul ei în lungmetraj, a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno unde şi-a adjudecat patru premii. Pelicula a câştigat până acum 27 de premii importante şi a fost nominalizată la categoria European Discovery 2017 - Premiile FIPRESCI oferite de Academia Europeană de Film.

Eveniment Facebook - https://www.facebook.com/events/444036789559482/


Importanţa alegerii subiectelor şi a temelor în procesul de creaţie sunt subiectele pe care regizorul Andrei Ujică le va aborda în cadrul masterclass-ului de sâmbătă, 2 noiembrie 2019, ora 16.00, la Apollo 111. Născut la Timişoara în 1951, Andrei Ujică a studiat literatura şi filozofia la Timişoara, Bucureşti şi Heidelberg. A publicat proză, poezie şi eseuri. Între 1973-1975 scrie, împreună cu Şerban Foarţă, versuri pentru trupa Phoenix. Debutul său cinematografic - Videogramele unei revoluţii (1992) -, în colaborare cu Harun Farocki, vorbeşte despre relaţia dintre puterea politică şi mass-media din Europa la sfârşitul Războiului Rece. Următorul său film, Out of the Present (1995), a fost numit "adevărata dogmă 1" de Lars von Trier. Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010) încheie trilogia sa dedicată sfârşitului comunismului.

Eveniment Facebook - https://www.facebook.com/events/1378924822265307/

Programul FILM+ este iniţiat de Asociaţia Graphis 122 şi implementat alături parteneri şi specialişti implicaţi în programul de mentorat.
Cea de-a patra ediţie este co-finanţată de către programul Europa Creativă - MEDIA al Comisiei Europene şi Administraţia Fondului Cultural Naţional*.
Parteneri media: AaRC.ro, Sub 25, Cinemagia, IQAds, Modernism, Ziarul Metropolis, Filmsi.ro.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus