noiembrie 2019
Articole diverse
Cum era să practici skateboarding în Cehoslovacia anilor '80? Dar să recurgi la tertipuri neaşteptate pentru a face rost de bani? Pe 4 şi 5 noiembrie 2019, Centrul Ceh vă aşteaptă la două noi proiecţii din cadrul Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays, cu King Skate, respectiv Run, Waiter, Run!.

Noul sezon de proiecţii de film la Centrul Ceh a început, iar entuziaştii de filme documentare şi ficţiuni cehe sunt aşteptaţi în serile de luni şi marţi, de la ora 20:00, pentru o porţie de noutate - şi o bere cehă, desigur.

Pe 4 noiembrie 2019, sala Centrului Ceh se transformă într-o rampă de skateboarding - nu una reală, din păcate, însă una imaginară cu siguranţă, deoarece documentarul King Skate vă va transpune într-o lume total neaşteptată. În Cehoslovacia a existat o comunitate foarte bine închegată de skateri, toţi tineri, cu chef de viaţă şi dorinţă de libertate, care, împotriva tuturor piedicilor, au reuşit să-şi construiască, şi la propriu, şi la figurat, o lume liberă în interiorul uneia mai puţin libere.


Documentarul îi prezintă pe cei care practicau skateboarding-ul în Cehoslovacia anilor '70-'80, aducând în discuţie aspecte sociale şi politice, dar şi nebunia de care dădeau dovadă skaterii în acea perioadă. Privitorul este transportat în lumea tinerilor rebeli din spatele Cortinei de Fier prin intermediul materialelor video din arhive personale, interviurilor cu skaterii în prezent şi reportajelor TV de la acea vreme, toate pe un soundtrack punk.


Protagoniştii documentarului King Skate, pionieri ai skateboarding-ului cehoslovac, rememorează anii '70 şi '80, în timpul cărora îşi construiseră propria lume eliberată de socialism, cu petreceri, adrenalină, plăci de skateboard şi rampe do-it-yourself, competiţii în toată regula şi tot ce era interzis de sistem.


Marţi, la Fiction Tuesdaya, e rost de comedie, şi cine nu vrea să vadă, în special, o comedie cehă? Run, Waiter, Run! îl are ca personaj principal pe Vrana, un librar sărac care are nevoie urgentă de bani. Slăbiciunea sa pentru femei l-a lăsat cu trei căsătorii eşuate şi trei copii pe care nu îi poate susţine financiar.


Dar într-o zi, ceva ciudat se întamplă: la restaurant, un client beat îl confundă cu un chelner şi îi oferă bani, ceea ce-l pune pe gânduri pe Vrana. Lăsându-se dus de val, acesta devine un şarlatan unic - pretinzând că este într-adevăr chelner, începe să adune bani de la clienţii neavizaţi, ceea ce conduce la tot felul de situaţii neaşteptate.


Dacă aţi mai fost la Centrul Ceh, ştiţi deja că berea cehă este din partea casei, intrarea este liberă, iar proiecţiile încep la ora 20:00. Evenimente Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.
Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc - All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus