noiembrie 2019
Articole diverse
Proiecţiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni şi marţi, 11 şi 12 noiembrie 2019, nu fac excepţie. Documentary Mondays aduce Citizen Václav Havel Goes on Vacation, pe când My Sweet Little Village se vede la Fiction Tuesdays.

A treia săptămână a sezonului de proiecţii de film de toamnă vine cu o călătorie cinematografică împrejurul Cehoslovaciei anilor '80, luni cu Havel, iar marţi cu Pavek şi Otik, în filmul lui Jiří Menzel.


Luni, 11 noiembrie 2019, cei ce vin la film o iau pe urmele disidenţilor în documentarul Citizen Václav Havel Goes on Vacation: în vara anului 1985, Václav Havel a decis să plece într-o călătorie pentru a-şi vizita prietenii şi, de asemenea, să testeze amploarea libertăţilor sale civile ca cetăţean al Cehoslovaciei comuniste.


Rezultatele au fost kafkiene în absurditatea lor, amintind în special interacţiunile lui Havel cu poliţiştii sub acoperire, care se aflau întodeauna la câţiva paşi distanţă. Documentarul lui Jan Novák repovesteşte această vacanţă memorabilă, combinând imagini din călătoria reconstituită şi comentariile participanţilor iniţiali, cu imagini cu ştirile însorite şi optimiste ale vremii, difuzate la televiziunea cehoslovacă în luna august 2019.


În seara următoare veţi face o oprire la cooperativa agricolă în jurul căreia a prins rădăcini viaţa sătenilor din My Sweet Little Village. Aici se poate observa o altă faţă a relaţiilor interumane într-o ţară din blocul estic - locuitorii satului sunt oameni obişnuiţi, iar în prim plan se află relaţia dintre Otik, un bărbat blând, dar încet la minte, şi colegul său de muncă, Pavek, a cărui familie a avut grijă de el o perioadă îndelungată de timp.


Într-un sat în care nimic neobişnuit nu pare să se întâmple, problemele apar atunci când Pavek se satură să-şi asume responsabilitatea pentru neîndemânaticul său coleg, iar un birocrat din capitală ajunge să speculeze pe seama neînţelegerilor apărute pentru a-şi face rost de casă de vacanţă. Jiří Menzel, unul dintre regizorii veterani a Noului Val Cehoslovac, continuă şi în anii '80 să realizeze filme a căror abordare satirică la adresa societăţii reuşeşte, totuşi, să sublinieze umanitatea şi căldura personajelor sale.


Intrarea la proiecţii este liberă, acestea începând la ora 20:00, la Centrul Ceh, unde, cum poate sunteţi deja obişnuiţi, berea cehă gratis este o regulă.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susţinut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc - All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus