noiembrie 2019
Bilet de iertare
Alina Şerban este prima femeie romă regizoare de teatru şi film din România.
În noiembrie 2019, cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom ai actriţei culminează cu primul ei film, Bilet de iertare, un scurtmetraj care tratează subiectul sclaviei romilor, o tematică abordată de Alina Şerban încă de la piesa de teatru Marea Ruşine.
În următoarea perioadă, cinefilii sunt invitaţi să-l urmărească într-o versiune First Cut, la Bucureşti, Craiova şi Făgăraş.

Bilet de iertare va putea fi vizionat în capitală în cadrul a trei proiecţii-eveniment cu intrare liberă, în prezenţa actriţei şi a echipei filmului:
Luni, pe 11 noiembrie 2019, la Cinema Pro, de la ora 19:00;
Duminică, pe 17 noiembrie 2019, la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00;
Luni, pe 18 noiembrie 2019, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19:00.


Prezentarea scurtmetrajului va fi urmată de o proiecţie specială Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage, pelicula în care actriţa joacă rolul ei principal. Filmul a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), şi a primit premiul pentru Cel mai bun film la Cinedays European Film Festival. Pentru acest rol, Alina Şerban a câştigat premiul Best Actress la Festivalul International du Film de Femmes de Salé,

Bilet de iertare urmăreşte povestea unui sclav rom în anul 1856, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame - mama sclavă, cea care l-a născut, şi cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este şi care îl iubeşte ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Ţările Române.
Alina Şerban semnează şi scenariul filmului, imaginea a fost realizată de Julia Kacalak, iar muzica va fi creaţia lui Vlaicu Golcea. Filmul este o producţie Asociaţia Untold Stories şi Mobra Films, şi îi are în distribuţie pe actorii Oana Ştefănescu, Ionuţ Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Alina Şerban, Bogdan Stamatin.


Scurtmetrajul Bilet de iertare este un proiect derulat de Asociaţia Untold Stories şi finanţat prin programul "În stare de bine", susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi co-finanţat de Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
Asociaţia Untold Stories a fost înfiinţată de către Alina Şerban în 2015 şi are ca misiune documentarea şi promovarea culturii şi identităţii rome.


Despre beneficiarul de finanţare
Asociaţia Untold Stories, înfiinţată de actriţa, regizoarea şi dramaturga Alina Şerban, are ca misiune promovarea culturii rome, oferind o platformă necesară pentru poveşti rome nespuse şi marginalizate. Prin proiectele sale artistice, Asociaţia îşi propune să aducă în atenţia publicului larg cultura, istoria şi experienţele de viaţă ale romilor şi să combată astfel discriminarea şi discursul instigator la ura.

Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanţare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizaţiilor neguvernamentale din România. Programul este susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Obiectivul programului este creşterea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, prin sprijinirea iniţiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informaţii, accesaţi www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 ţări şi o reţea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma "Implicarea face diferenţa", sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale şi urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaufland.ro.

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică şi sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societăţii civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil şi întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.fdsc.ro.


Regia: Alina Șerban Cu: Oana Ștefănescu, Alina Șerban, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Bogdan Stamatin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus