noiembrie 2019
În luna noiembrie 2019, la Reactor de creaţie şi experiment se va desfăşura proiectul Stagiunea Reactor, cuprinzând o serie de spectacole de teatru cu tematici actuale, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Proiectul Stagiunea Reactor este co-finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi are ca scop organizarea unui cadru de lucru aplicat pentru îmbunătăţirea metodelor de creaţie în teatrul independent. Proiectul va cuprinde spectacole produse de Asociaţia Reactor care abordează diferite teme sociale relevante pentru comunitatea căreia li se adresează, şi spectacole pentru copii create în cadrul platformei MiniREACTOR, care contribuie prin tematici şi estetică la dezvoltarea publicului foarte tânăr.

Tot în cadrul proiectului vor avea loc două ateliere de dezvoltare profesională a artiştilor, în cadrul cărora se vor aborda diferite metode de lucru în teatrul colaborativ, precum şi tehnici coregrafice. Obiectivele principale ale proiectului sunt: abordarea unor teme sociale importante, prin realizarea de spectacole de teatru bine documentate, lansarea unui dialog către publicul invitat la dezbatere, educarea şi formarea publicului prin artă.
 
PROGRAMUL DETALIAT
Spectacole pentru adulţi:
14 noiembrie 2019, ora 19:00
BALADELE MEMORIEI

Un spectacol de: Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloş
Spectacolul aduce în prim-plan poveşti ale generaţiei Ionelei legate de muncă, viaţă socială şi viaţă personală. Dintr-o societate care invizibilizează şi desconsideră tot mai mult persoanele de vârstă înaintată, se aud şi vocile unor oameni care trăiesc cu speranţa într-un viitor mai solidar.
Baladele memoriei documentează, arhivează şi redă toate aceste naraţiuni, urmărind felul în care ele au fost influenţate de anii duri ai tranziţiei şi de capitalism.
 
15 noiembrie 2019, ora 19:00
GLORIE
De: Alexa Băcanu
Regie: Olivia Grecea
Cu: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Oana Mardare, Paul Socol
Muzică: Linda Ianchiş
Scenografie şi costume: Andra Handaric
"Ah, glorie, pe care nimeni nu ştie să o definească prea exact, cât de perfectă eşti tu să ne motivezi alegerile, să ne îndrepţi paşii spre pericole pe care altfel le-am ocoli de la distanţă, să ne faci să uităm că suntem muritori şi că dacă ne lovim, ne doare!"
De la basm la naraţiuni contemporane, poveştile ne seduc, ne copleşesc, ne inspiră. Urmărind personajele arhetipale de basm prin timp şi spaţiu, plecăm de la rolul lor şi nevoia noastră de a comunica prin ele, pentru ca în final să ajungem la o mai bună înţelegere a propriilor noastre poveşti.
 
16 noiembrie 2019, ora 19:00
ALL OVER YOUR FACE
Regia: Botond Nagy
Scenografia: Valentin Oncu
Cu: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc
Costume: Sorana Oltean
Mişcarea scenică: Ştian Ionuţ-Claudiu
Light Design: Erőss László
Mentor: Sinkó Ferenc
Un living room. Nişte microfoane. O paradă haute-couture. Trei actriţe care iau pe rând chipul femeilor care iubesc sincer, al prostituatelor de peste graniţe, al gospodinelor care ne servesc cu zacuscă sau al lor personal. Poveşti din tinereţe cu o bătaie de inimă spre viitor şi cu revoltă împotriva decepţiei de viaţă.
ATENŢIE: Spectacolul foloseşte efecte speciale: stroboscop, maşină de fum, sunete puternice şi nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie şi celor cu pacemaker.
 
17 noiembrie 2019, orele 19:00 şi 21:00
JUST PUSH PLAY
Improvizează Dragoş Muscalu, Matei Rotaru, Rob Pavicsits, Bogdan Bob Rădulescu
Totul se construieşte pe loc, fără regizor, fără scenariu. Telecomanda e în mâna publicului. So... JUST PUSH PLAY!
 
20 noiembrie 2019, ora 19:00
ÎMI PLACE SUSHI
De: Ioana Hogman
Regia: Raul Coldea 
ScenografiaGábor Zsófi
Muzica live: Fluidian (Emil Gherasim)
Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Emil Gherasim, Doru Taloş, Paul Socol 
Îmi place sushi îşi propune să arunce un ochi asupra felului în care ne simţim unii lângă alţii în societate, prin convergenţa a două teme majore ale zilelor noastre: frica, motor al tuturor acţiunilor (sau non-acţiunilor) noastre şi masculinitatea, chestionată permanent de cea dintâi. Întâlnirea lor creează nevoia redefinirii unor termeni foarte prezenţi în limbajul nostru uzual sau a restabilirii modului în care pot fi întrebuinţaţi în aşa fel încât să nu împuternicească fenomenele care ne distanţează. 
Atenţie! Acest spectacol conţine scene care pot avea un puternic impact emoţional.
 
24 noiembrie 2019, ora 19:00
LOVE ME TINDER
De: Kata Győrfi
Regia: Adina Lazăr
Mişcare scenică: Alexandra Felseghi
Cu: Andreea Ajtai, Bianco Erdei, Cătălin Filip, Alina Mişoc, Paul Sebastian Popa
Scenografia: Silviu Medeşan
Ajutor muzical: Paula Rotar
Animaţii: Radu Bogdan
Love me tinder e un spectacol despre relaţiile şi interacţiunile dintre oameni, intermediate de apps-uri şi device-uri. Cum mai e să te îndrăgosteşti? Ce jocuri şi strategii trebuie să foloseşti ca să pari inaccesibil? După câte zile ai voie să răspunzi la primul mesaj? Ce e mai casual: un gif sau un emoji?
 
28 noiembrie 2019, ora 19:00
ÎNTOARCEREA DE ACASĂ
Cu: Alina Mişoc
Regia: Bia Baraboi
Mişcarea scenică: Ralu Buta
Întoarcerea de acasă este un spectacol confesiune ce ne aduce în faţă povestea unei femei care se redescoperă abia în momentul în care se acceptă aşa cum este şi prinde "curajul să se povestească". Spectacolul are la bază interactivitatea cu publicul, astfel că fiecare reprezentaţie este unică şi diferită. Spectatorii devin oglinda protagonistei care se joacă cu amintirile şi ne poartă în trecut prin diferite etape ale vieţii, dar care totodată ne va face să trăim clipa. 
 
30 noiembrie 2019, ora 19:00
NOI NU, NICIODATĂ
Un spectacol de: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar şi Cosmin Stănilă
Cu: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Paula Rotar şi Cosmin Stănilă
Scenografie: Gábor Zsófi
Ţi s-a întâmplat vreodată să foloseşti un argument nepotrivit doar ca să îţi demonstrezi punctul de vedere? Ţi s-a părut vreodată că unele cuvinte nu sunt chiar ale tale? Ai tras vreodată concluzii greşite? Nici noi...
Deconstruind diferite tipuri de discurs, spectacolul încearcă să stimuleze gândirea critică şi să suprapună, într-un mod ludic, planul personal peste unul istoric.
 
Spectacole pentru copii:
9 noiembrie 2019, ora 11:00
STRADA BALOANELOR DE SĂPUN NR. 10 | spectacol invitat
Cu şi de: Andreea Ajtai                                                                     
Scenografia: Florin Suciu
Într-o lume agitată, gălăgioasă şi mereu pe fugă, iau naştere cele mai fragile, cele mai jucăuşe şi cele mai misterioase baloane de săpun. Ce rămâne în urma lor? Sau mai bine spus, CINE rămâne în urma lor?
O producţie Aiart
Recomandat copiilor: 3+
 
16 noiembrie 2019, ora 11:00
PĂDUREA FERMECATĂ | spectacol invitat
Cu şi de: Andra Ştefan şi Andreea Bolovan
Spectacolul este un moment de teatru de păpuşi, care-şi propune să-i aducă pe copii mai aproape de natură. Aceştia vor face cunoştinţă cu pădurea şi cu prietenii ei şi vor afla ce daruri are codrul pentru oameni şi cât de importante sunt acestea pentru echilibrul mediului care ne înconjoară. Povestea se deapănă printr-o îmbinare de mijloace artistice care ţin de teatrul de păpuşi clasic cu proiecţii experimentale. Astfel se sugerează o lume fantastică în care orice e posibil. Doi copii, o provocare şi o pădure misterioasă. Aşa începe călătoria unui băieţel printre tainele şi fiinţele unei păduri magice. După multe peripeţii şi încercări năzdrăvane, copilul descoperă secretele acesteia.
O producţie a Asociaţiei Bafi
Recomandat copiilor: 4+

 
23 Noiembrie ora 11:00
BUCĂTĂRIA FAMILIEI BALAUR                                   
Dramatizare: Ana Cucu- Popescu
Regia: Delia Gavliţchi
Cu: Lorena Copil, Bianco Erdei
După poveşti de Adina Rosseti
Ce e aceea o "dragoniţă"? De ce nu mai există balauri cu şapte capete? De ce "trebuie" să facem anumite lucruri? Vă invităm să păşiţi împreună cu noi în "Bucătăria familiei Balaur", unde curiozităţile lui Bălăurel îşi găsesc explicaţii prin jocuri, cântecele şi poveşti din cele mai năstruşnice. Nimeni nu deţine toate răspunsurile din lume, iar asta nu e deloc o problemă, cât timp ne face plăcere să le dăm naştere cu ajutorul imaginaţiei.
"Bucătaria Familiei Balaur" este o adaptare liberă după textele Adinei Rosetti din cartea "De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? ... şi alte 10 întrebări fantastice" publicată la editura Curtea Veche.
Recomandat copiilor: 3+
 
30 noiembrie 2019, ora 11:00
TĂRÂMUL DE MIJLOC | Premieră
De: Ana Cucu-Popescu
Regia: Delia Gavliţchi
Scenografia: Tomos Tünde
Cu: Andreea Ajtai, Bianco Erdei, Florin Suciu
Muzica: Maximilian Ichim-Anchidin
Asistent regie: Sorina Băleanu
Ce se întâmplă atunci când nu putem să privim în spatele diferenţelor ce ne despart? Cum putem găsi o modalitate de a ne concentra pe ce ne uneşte?
Mihai şi George sunt conducătorii Tărâmurilor de Nord şi de Sud, iar astăzi e ziua în care ei trebuie să găsească o modalitate în care să îşi unească popoarele în acelaşi spaţiu. Cei doi se luptă cu diferenţele dintre ei şi dintre popoarele pe care le conduc, dar par să nu reuşească să găsească abordarea potrivită. Norocul lor e că au parte şi de un pic de ajutor din exterior...
"Tărâmul de Mijloc" este un spectacol de animaţie ce îşi propune să aducă în faţa copiilor teme important precum diversitatea şi toleranţa. Prin încercările celor doi conducători de a găsi o cale de mijloc şi de a evita un dezastru, cei mici sunt familiarizaţi cu idei precum acceptarea sau respectul reciproc. Spectacolul îşi propune să scoată în evidenţă faptul că diferenţele dintre noi nu reprezintă o problemă, ci dimpotrivă şi că, datorită lor, putem învăţa unii de la alţii.
Spectacol recomandat întregii familii.
 
Proiectul cultural Stagiunea Reactor este co-finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.
________________________________________________
Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus