Apropo TV / ianuarie 2006
Dragă domnu' Sam Mendes. Îţi scriu pentru a-ţi spune că tocmai am văzut noul tău film, care se cheamă Jarhead, se bazează pe amintirile unui ex-puşcaş marin şi e exact opusul celuilalt film despre Golf, anume Three Kings.

Nu-mi explic de ce l-am văzut, dar asta-i problema mea: eu nu-mi pot explica nici cum de e Bush preşedinte iar.

Domnu' Mendes, e lăudabil că mata, ca englez, ai încercat un film apolitic, deghizat în pamflet anti-yankeu, dar ţi-a ieşit taman pe dos. Şi, oricum, mi se pare cam indecent să faci filmul ăsta în epoca pe care, vrem, nu vrem, o trăim. Pe urmă, e foarte frumos că ţi-a plăcut Full Metal Jacket, da' te-ai gândit măcar o clipă că, dacă refaci întreg opening-ul cu ochii la Kubrick, referinţa încetează să mai fie referinţă şi invită la comparaţii nefavorabile? Şi dacă tot suntem la subiect, dragă domnu' Mendes, am înţeles că ţi-a plăcut şi Apocalypse Now, da' orişicât... I-ai pus pe soldăţeii ăia să se uite la film ca la meci (nice touch, admit), l-ai filmat pe Gyllenhall ca pe Martin Sheen, l-ai pus să zică "Shit, I'm still in the desert" sau aşa ceva, ai băgat Doors în boxe - mă tot întrebam de ce stau eu şi mă uit la filmul tău, când aş putea să-l revăd pe celălalt?

Scumpe domnu' Mendes, uită-te la King Kong sau Munich dacă vrei să vezi cum se citează subtil din Conrad / Coppola - nu-i frumos să îndeşi omului pumnul de peliculă pe gât, lasă-l să respire. Să gândească. OK, nu-i bine să exagerezi nici cu lăsatul ăsta - domnu' Mendes, m-ai plictisit copios. M-am prins că ideea era să-mi arăţi un război inexistent, prin ochii şi transpiraţia unor marines lobotomizaţi, dar eu, în sală, nu trebuia să casc decât ochii, nu şi gura. Şi când ai vrut să mă des-letargizezi, ai pus-o de un party crăciunesc embarassant sau ai (re)filmat conştiincios şi agale Rondul de noapte, după ce prima oră mi-ai zgâlţâit camera aia ca la balamuc? Şi cu calu' ce-ai avut? Domnu' Mendes, filmu' matale aduce grozav cu ocupaţia preferată a copchiilor ălora din corturi, aia care începe cu mas şi se termină cu turbare.

În încheiere, domnu' Mendes, eu te-aş ruga să laşi filmele americane în grija ălora care se pricep şi te-aş sfătui să te întorci la Anglia, să-ţi vezi de teatru sau de faivoclocuri. La revedere, drum bun!
Regia: Sam Mendes Cu: Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Lucas Black

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus