decembrie 2019
100% Dans
Context

Premiile CNDB au rolul de a evidenţia contribuţia deosebită adusă la construcţia dansului contemporan. De-a lungul anilor au fost premiaţi coregrafi, dansatori, teoreticieni, jurnalişti, oameni care au contribuit la dezvoltarea culturii coregrafice în România.

În 2019, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a ales să organizeze cea de-a şasea ediţie a Premiilor CNDB, în spiritul instituit în ultimii ani prin
Întâlnirile indisciplinate concepute în 2018 şi organizate la CNDB de un colectiv artistic sub numele Descentrat - un program curatorial care de-construieşte, deranjează, de-centrează practici fixe şi expectative.

Gala Premiilor CNDB 2019 a fost un eveniment Descentrat şi va chestiona meritocraţia, celebrând nu doar personalităţile artistice dar şi comunităţile şi contextele care au dus la devenirea acestora
:

What if the winner doesn't take it all? - Manifest Descentrat

"Cum ar fi să gândim că nu există doar pierzători şi câştigători, cum ar fi să schimbăm perspectiva acestor categorii atât de fixe, să ne vedem ca parte dintr-o comunitate şi parte dintr-un cumul de circumstanţe, privilegii şi persoane din jurul nostru, care ne construiesc şi ne dezvoltă în traseul nostru personal şi profesional? Cum ar fi să ne asumăm că nu putem reuşi singuri şi să acordăm recunoaşterea cuvenită celor care au contribuit la o reuşită individuală?

Nici munca, nici talentul nu sunt niciodată dislocate de colectivitate, de comunitate şi de societatea în care sunt dezvoltate şi recunoscute. Un premiu individual promovează ideea că talentul şi geniul sunt pur şi simplu o caracteristică individuală şi excepţională, dar ele sunt de fapt o dinamică de resurse construite în societate, foarte uşor de analizat."

Trofeul CNDB, în continuare o cărămidă (la propriu), celebrează în 2019 personalitatea artistică a premianţilor şi valorizează un cadru mai extins. Astfel, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti onorează în acest an trei personalităţi artistice care de-a lungul timpului au contribuit în mod remarcabil la construcţia dansului contemporan din România şi îi invită pe premianţi să nominalizeze, la rândul lor, acele persoane care au avut un aport la contextul social în care s-au dezvoltat, pentru a-i celebra în egală măsură.

*

 
Discursul de acceptare al premiului pentru contribuţia adusă construcţiei dansului contemporan - Gigi Căciuleanu

Stimaţi colegi, Dragi prieteni,

Mă simt deosebit de bucuros şi profund onorat de premiul pe care Centrul Dansului via DESCENTRAT a hotărât să mi-l acorde astăzi (14 decembrie 2019).

Tot ceea ce am realizat în aceşti ani nu am făcut-o singur. Am avut alături de mine persoane, echipe, unele în mod sporadic, pentru numai o bucată de drum, altele chiar de la început şi pe tot parcursul. Tuturor le revine meritul acestui premiu în egală măsură.

Mi se pare deci firesc să-l împart cu toţi susţinătorii, membrii şi colaboratorii succesivelor companii "Gigi Căciuleanu" din România, de la prima, 1998, pînă la cea din ziua de azi.

Făcându-i părtaşi la această deosebit de prestigioasă recompensă, este în acelaşi timp pentru mine un prilej nu numai de le a aduce un omagiu ci şi de a le arăta întreaga mea recunoştinţă.

Îmi face o deosebită plăcere să-i amintesc pe toţi. În primul rând pe membrii celei dintâi Companii, care a fost una ad-hoc, formată cu ocazia spectacolului Lumea Dansului produs de Silvia Ghiaţă şi Televiziunea Română în 1998, având ca producător executiv Fundaţia ArtProduction: Preşedinte Valerian Mareş cu ai săi colaboratori: Daniel Ivan şi Tudor Mareş. Membrii acestei prime companii, pe care i-am selecţionat din zecile care se prezentaseră la audiţie, s-au dovedit a fi ulterior nume răsunătoare ale dansului: Vava Ştefănescu, Răzvan Mazilu, Simona Şomăcescu, Florin Fieroiu, Lorette Enache, Costel Georgescu, Sorana Badea, Eduard Gabia.

De la spectacolul OuiBaDa, în 2007 care a însemnat înfiinţarea oficială a trupei "Gigi Căciuleanu Romania Dance Company", produsă tot de Valerian Mareş prin Fundaţia ArtProduction, i-am avut chiar din primul moment ca indefectibili susţinători: pe Gilda Lazăr (JTI) ca principal sponsor, cu echipa sa, Alice Taudor Vulcănescu, Talida Giambaşu, Raluca Rădoi; pe Lelia Marcu-Vladu ca fidel şi super-competent braţ drept, pe Andrei Măgălie (TVR) ca principal martor-cronicar televizual. Ca dansactori pe: Lari Giorgescu, Rasmina Călbăjos, Arcadie Rusu, Doina Georgescu, Cristian Nanculescu, Cătălina Gubandru, Casandra Stelea, Cristina Babalac, Rareş Budileanu, Anca Loghin.

Cu ocazia creaţiilor: D'ale noastre, Folia, Shakespeare and Co, Fabrika, Un minut de dans sau Uff!!!, s-au adăugat apoi: (în ordine alfabetică după prenume): Adrian Nour, Alex Călin, Ana Pepine, Ana Vişan, Andrei Iancu, Andrew Lupu, Bianca Bor, Bogdan Iacob, Cristian Osoloş, Diana Spiridon, Galea Bobeicu, Georgiana Dobre, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Ionuţ Diniţă, Irina Ştefan, Irina Strungăreanu, István Teglás, Lucile Julaud, Levente Sasz, Paul Cimpoieru, Radu Domşa, Ramona Bărbulescu, Răzvan Stoian, Relu Dobrin, Ştefan Lupu, Silviu Mititelu, Teodora Velescu, Vanda Ştefănescu, Vlad Troncea.

Plus dansActorii din ultima creaţie, On The Roof (2019), tot în ordine alfabetică după prenume: Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andreea Jurj, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu.

Pe lângă multitudinea de dansActori nu pot să nu-i citez pe: muzicianul (compozitor şi interpret): Paul Ilea; pe soprana Oana Berbec; pe Scenografii: Corina Gramoşteanu si Corina Boboc-Giorgescu; pe artiştii audiovizuali de la echipa "Les Ateliers Nomade" din Bucureşti. Şi nu în ultimul rând pe colaboratorii tehnici, tot în ordine alfabetică după prenume: Alexandru Apostol, Alin Popa, Andrei Ştefan Florea, Constantin Şimon, Cristian Petru Şimon, Ion Vlascu, Mihnea Lazăr, Vlad Lăzărescu.

Dintre cei enumeraţi, cine doreşte are posibilitatea de a dona ceea ce i se cuvine de pe urma împărţirii sumei totale a premiului, Asociaţiei "Special Olympics"- România, căreia Compania noastră i-a donat deja în mai multe rânduri câştiguri pe care le-a realizat.

Nu pot să închei fără o notă de umor. Vreau să vă spun că gust şi salut paradoxul: "CENTRU via DESCENTRAT"!
Îmi sugerează imaginea unui ceainic care dă în clocot...

Cu toată stima, recunoştinţa, prietenia şi, nu mi-e teamă s-o spun, cu toată dragostea,
Gigi Căciuleanu


*
Evenimentul este un nod comunitar şi şansa unui ultim dans înainte de 2020.
Premiile şi recepţia: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
Gazde: Paula Dunker, Maria Mora, Cristian Nanculescu, Echipa CNDB


Informaţii despre Descentrat:
Descentrat este titlul sub care s-au desfăşurat la CNDB o serie de întâlniri concepute de Paula Dunker, Farid Fairuz, Maria Mora şi Cristian Nanculescu. Descentrat deschide dialogul cu mai multe zone de manifestare şi practici diferite, care provin sau nu din mediul artistic. Fără să stabilizeze aria de interes într-o anumită zonă ideatică sau estetică, Descentrat aduce împreună oameni care vor să îşi manifeste şi să îşi împărtăşească interesele, devenind un nod de intersecţie pentru conţinuturi generate de către participanţi.

Descentrat şi invitaţii lor propun un cadru de reflecţie şi acţiune, o serie de Întâlniri indisciplinate care au fost iniţiate plecând de la premisa că experienţele offline, întâlnirile fizice şi contactul direct sunt din ce în ce mai necesare pentru ca dialogul să nu rămână un accident virtual. Fiecare întâlnire propune un nou format cu un alt specific şi deschide spaţiul performativ tuturor celor interesaţi şi indisciplinaţi
.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus