decembrie 2019
Premiile Gopo, 2020
Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează şi celebrează realizările anuale ale cinematografiei româneşti, anunţă apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar şi scurtmetraj ale ediţiei cu numărul 14, care va avea loc în luna martie 2020. Data limită a înscrierii este 13 ianuarie 2020. Nominalizările vor fi anunţate în luna februarie 2020.

Peste 25 de lungmetraje, de ficţiune şi documentare, lansate în cinema în cursul anului 2019 sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2020. Filmele româneşti produse în ţara noastră sau realizate în regim de coproducţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera naţională în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, sunt producţiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Printre producţiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc filme premiate şi apreciate în festivalurile de film, cum sunt La Gomera, a cărui premieră internaţională a avut loc la Cannes 2019 şi este propunerea României la Oscar 2020, Monştri., câştigător al Premiului Publicului la Berlinale şi al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2019, Touch Me Not - Ursul de Aur la Berlin 2018, filme cu succes la public precum Maria, Regina României, Oh, Ramona! sau Parking, dar şi lungmetraje de ficţiune care vorbesc despre trecutul nostru, ca Arest şi Între chin şi amin sau documentare precum Timebox şi Jurnalul familiei -escu.

Lista filmelor de lungmetraj eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2019 este disponibilă mai jos.

Înscriere filme documentare şi de scurtmetraj

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecţii în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor româneşti care au avut premiera în cursul anului 2019 şi care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2019. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 16 decembrie 2019 - 13 ianuarie 2020.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă la următorul link: https://premiilegopo.ro/inscrieri.

Regulamentul Premiilor Gopo este disponibil pe site-ul oficial https://premiilegopo.ro/regulament.
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna februarie 2020 de un juriu de preselecţie format din profesionişti din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2020, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Filme eligibile la Premiile Gopo, 2020

AREST (regia: Andrei Cohn)
CAP ŞI PAJURĂ (regia: Nicolae Constantin Tănase)
CARDINALUL (regia: Nicolae Mărgineanu)
CĂRTURAN (regia: Liviu Săndulescu)
CĂLĂTORIA FANTASTICĂ A MARONEI (regia: Anca Damian)
COMOARA NAIVĂ (regia: Copel Moscu)
DISTANŢA DINTRE MINE ŞI MINE (regia: Dana Bunescu, Mona Nicoară)
EMIGRANT BLUES: UN ROAD MOVIE ÎN 2 1/2 CAPITOLE (regia: Mihai Mincan, Claudiu Mitcu)
EPAVA (regia: Corneliu Gheorghiţă)
FACI SAU TACI (regia: Iura Luncaşu)
GUVERNUL COPIILOR (regia: Ioana Mischie)
HEIDI (regia: Cătălin Mitulescu)
ÎNTRE CHIN ŞI AMIN (regia: Toma Enache)
JURNALUL FAMILIEI -ESCU (regia: Şerban Georgescu)
LA GOMERA (regia: Corneliu Porumboiu)
LARA. ARIBELLE ŞI MÂNA DESTINULUI (regia: Ciprian Ioan Iacob)
QUEEN MARIE OF ROMANIA / MARIA, REGINA ROMÂNIEI (regia: Alexis Sweet Cahill)
MO (regia: Radu Dragomir)
MONŞTRI. (regia: Marius Olteanu)
OH, RAMONA! (regia: Cristina Jacob)
PARKING (regia: Tudor Giurgiu)
PISICA VERDE (regia: Constantinescu Narcis)
SĂ NU UCIZI (regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şarga)
TIMEBOX (regia: Nora Agapi)
TOUCH ME NOT / NU MĂ ATINGE-MĂ (regia: Adina Pintilie)
VALEA ORBILOR (regia: Ioan Ionescu)
ZAVERA (regia: Andrei Gruzsniczki)
5GANG - UN ALTFEL DE CRĂCIUN (regia: Matei Dima)

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti şi Babel Communications.

Ne puteţi urmări pe:
Website: https://premiilegopo.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/PremiileGopo/
Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus