ianuarie 2020
Articole diverse
Televiziunea Română va difuza pe 1 ianuarie 2020, ora 21:30, pe canalul TVR3, cea de-a XX-a ediţie a Întâlnirilor JTI, cu IT Dansa din Barcelona. Cei mai talentaţi dansatori ai Institutului de Teatru spaniol interpretează trei piese, aparţinând unor importanţi coregrafi contemporani: Whim / Capriciu de Alexander Ekman, In Memoriam de Sidi Larbi Cherkaoui şi The Prom / Balul de Lorena Nogal.


Spectacolul va putea fi urmărit de iubitorii dansului contemporan care nu au fost prezenţi în noiembrie 2019, la sala Teatrului Naţional Bucureşti, dar şi de către cei care vor să-l revadă.

IT Dansa, compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona este o pepinieră de stele în ascensiune, toţi dansatorii fiind selecţionaţi după absolvire de mari companii.


"Tinerii dansatori au fost minunaţi. Am văzut în această seară creaţii diferite. Cel mai mult mi-a plăcut lucrarea lui Alexander Ekman, care a realizat o coregrafie extraordinar de pasională, cu o tehnică foarte nouă", a declarat Silvia Ghiaţă, realizator TV Lumea dansului, referitor la spectacolul din noiembrie 2019.

Octavian Saiu, Teatrolog, Profesor Universitar, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru: "Trei mici bijuterii, care împreună au format un mare eveniment cultural. Un moment de autenticitate, un moment în care e vorba, deopotrivă, despre frumuseţea şi sinceritatea expresiei corporale, ceea ce e foarte rar în peisajul coregrafiei de astăzi. O seară excepţională sub semnul valorii, calităţii şi încrederii în ceea ce dansul poate să ne transmită, într-o lume atât de haotică".


Radu F. Alexandru, doctor în comunicare audio-vizuală, dramaturg şi prozator: "Foarte frumos. A fost extrem de simplu şi de sugestiv. Toate cele trei momente de dans au avut o linie de o simplitate surprinzătoare. Au avut linii foarte expresive. O trupă minunată, un spectacol incredibil, de first class, la aniversarea de 20 de ani".


Rodica Mandache, actriţă: "Un astfel de spectacol e ca o călătorie în străinătate. M-a înduioşat, m-a impresionat, mi-a plăcut coregrafia. E foarte important să ştii ce se întâmplă în lume, pentru că suntem legaţi unii de alţii".

Lari Giorgescu, actor, dansator: "Am văzut ceva inventiv, ingenios, plin de energie şi cu o rigoare strictă. Am avut foarte mult de învăţat".

De 20 de ani, Întâlnirile JTI aduc în România companii de dans celebre pe care altfel publicul din ţara noastră ar fi putut să le vadă doar pe marile scene ale lumii, precum şi spectacole prezentate în premieră la Bucureşti.


Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi şi trupe de balet celebre: Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, în 2017 "Noism", cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans "Martha Graham", iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Evenimentul a fost organizat şi în 2019 de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus