ianuarie 2020
Articole diverse
Teatrul Naţional Iaşi anunţă un dublu eveniment, care va avea loc pe 7 ianuarie 2020, la Uzina cu Teatru: premiera spectacolului "Despărţitorul" şi lansarea unui nou volum de teatru, autor: Ion Sapdaru.

Despărţitorul este prima producţie a Teatrului Naţional Iaşi din noul an, spectacol care se va juca la Uzina cu Teatru, de la ora 19:30. Textul, regia şi coloana sonoră îi aparţin regizorului Ion Sapdaru, care a dus la bun sfârşit acest proiect alături de o echipă artistică extraordinară: actorii Sorin Cimbru, Doru Aftanasiu, Dumitru Năstruşnicu, Radu Homiceanu, Anne Marie Chertic, Oana Sandu, Alexandra Bandac, Alexandru Guşă, Ioana Ivănescu, Francisc Bucur, Petre Sapojnic, scenograful Cătălin Târziu. Asistenţi de regie: Radu Mihoc şi Francisc Bucur.

Tot pe 7 ianuarie 2020, de la ora 19:10, în seara premierei, Ion Sapdaru îşi lansează un nou volum de teatru, apărut la editura Junimea. Cartea cuprinde piesele de teatru "Un înger bătrân cu seminţe de măr în buzunar" (planificată să fie montată la Cluj), "Omul cu cinci pisici" (jucată în Bulgaria) şi "Freelancer Story", (montată la Teatrul Naţional Iaşi şi în Lituania).

Anul acesta, regizorul împlineşte 30 de ani de teatru pe scena Naţionalului ieşean, o aniversare marcată fericit de evenimentele care vor avea loc în seara zilei de 7 ianuarie 2020. Acum 30 de ani, Ion Sapdaru ajungea la Iaşi cu primul turneu al unui teatru românesc din Basarabia în România. Talentul său a fost remarcat şi, la invitaţia lui Mihai Ursachi, directorul de atunci al Teatrului, şi a regizorului Ovidiu Lazăr, a rămas în trupa ieşeană de actori.

Ion Sapdaru, despre Despărţitorul: "Este o înşiruire de povesti urbane, al căror liant este un personaj ciudat, Felix Poenaru, care a înfiinţat o firma de despărţiri, AdioSRL. Pentru o sumă oarecare de bani, individul se angajează să despartă cupluri. Cum se întâmplă? Bate la uşă, se prezintă, spune că persoana care l-a mandatat nu vrea să continue relaţia amoroasă şi... cam atât. Este foarte simplu şi durează câteva minute. Ei bine, nu-i chiar aşa. Dacă lucrul acesta s-ar întâmpla în Suedia sau Germania ar fi foarte simplu. Aici, la noi, în Balcani e mai complicat şi mai periculos."

Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 9, 18 şi 19 ianuarie 2020, de la 19:30, la Uzina cu Teatru.

Foto: Odin Moise