Academia Caţavencu / ianuarie 2005
Nói Albinói
De ce m-aş duce eu la un film islandez? Păi, în afară de Björk şi, uite, îmi şopteşte colegul Gabi Drogeanu, echipa de fotbal "Fram" Reykjavik, nu ştiu nimic despre Islanda. Maşini nu produc, celulare nexam, televizoare canci, de poeţi islandezi n-am auzit, nu tu palincă, nu tu ţigani, nu Hagi, nu Ceauşescu, nu Nadia Comăneci sau Dracula. Ei, acuma sper ca voi să nu vă puneţi problema în acelaşi fel, pentru că aţi pierde un film bun. Nói albínói este un lungmetraj cu buget mic, regizat de un tip care are numai 29 de ani. El a compus muzica, aşa cum tot el i-a ales pe cei care prestează rolurile. N-am spus "actori" pentru că, o să vă miraţi, dar majoritatea nu sînt de meserie actori. Spre exemplu, bunica personajului principal este poştaş, iar restul sînt prietenii regizorului sau oameni cunoscuţi pe ici, pe colo.

Filmul spune povestea tragicomică a unui tînăr de 17 ani care trăieşte izolat pe un fiord îngheţat din Islanda, în timp ce visează la plaje însorite de pe care marea se poate admira şi altfel decît înfofolit cu cinci pufoaice pe sub geaca din piele de focă. Nói nu este albinos. Din contră. Nói este doar puţin diferit faţă de ceilalţi. El are un IQ de invidiat, şi cu toate astea nu e în stare să-şi susţină un simplu examen la geometrie. La început, filmul îţi lasă senzaţia că Nói este un cretin sociopat, pentru ca, uşor-uşor, să-ţi dai seama că băiatul este singurul normal printre idioţii care populează peticul de gheaţă, unde singurul eveniment al anului este acela că s-a oprit ninsoarea sau că a întîrziat avalanşa de 16,30.

Am rîs la multe faze, însă de departe cea mai tare mi s-a părut urmărirea cu maşini din final. În toate filmele americane n-aţi văzut o cursă mai spectaculoasă: maşina furată de Nói "o ardea" prin zăpadă cu vreo 30 km/h, derapînd şi învîrtindu-se la tot pasul, în vreme ce jeep-ul poliţiei aborda carosabilul îngheţat cu un mult mai înţelept 20 km/h, aşteptîndu-l pe Nói să se înfigă într-un troian după 200 de metri. Vä salüténsson!




Nói albínói, dramă, Islanda, 2003.
Regia: Dagur Kári.
Cu: Tómas Lemarquis, Prostur Leó Gunnarsson, Elín Hansdóttir, Anna Fridriksdóttir, Hjalti Rögnvaldsson, Pétur Einarsson, Kjartan Bjargmundsson... (vă rog să le citiţi, că nu degeaba m-am chinuit cu toate literele alea!)
Regia: Dagur Kári Cu: Tómas Lemarquis, Thröstur Leó Gunnarsson, Elín Hansdóttir

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus