ianuarie 2020
Festivalul TIFF 2020
Cineaştii, jurnaliştii şi criticii de film sunt invitaţi să-şi înscrie proiectele pentru cea de-a şasea ediţie a Bursei Alex. Leo Şerban, acordată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 29 mai şi 7 iunie 2020 la Cluj-Napoca. Iniţiată în memoria unuia dintre cei mai importanţi critici de film din România, bursa are o valoare de 2500 de euro şi este oferită în parteneriat cu Conceptual Lab.

În 2020, Bursa Alex. Leo Şerban este deschisă cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj şi tinerilor jurnalişti şi critici de film. Pot fi depuse proiecte de lungmetraj - ficţiune sau documentar - aflate în dezvoltare sau pre-producţie şi proiecte editoriale axate pe cinema (carte, revistă, website, emisiune, vlog, blog etc). Participanţii trebuie să aibă vârsta maximă de 35 de ani.

Dosarele trebuie să conţină descrierea proiectului, o scrisoare de motivaţie şi CV şi pot fi înscrise până pe 10 martie 2020, prin completarea formularului disponibil la acest link: https://bit.ly/311OKIv

Câştigătorul va fi premiat în cadrul celei de-a 19-a ediţii a festivalului. TIFF îşi propune să contribuie ulterior la realizarea proiectului viitorului bursier, prin intermediul programelor pe care le derulează.

Bursierul ediţiei din 2019 a fost Lina Vdovîi, cu proiectul Il Bel Canto, un demers profund personal, un documentar despre regăsirea tatălui ei şi abuzurile suferite de acesta ca imigrant în Italia. O menţiune specială pentru un proiect editorial i-a fost oferită lui Iosif Prodan, pentru dokumentar.ro.

Totodată, o Menţiune specială în valoare de 1000 de euro - oferită de Conceptual Lab şi TIFF - va recompensa performanţa unui actor român sub 35 de ani care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj lansat în 2019. Lista scurtă a celor propuşi pentru această menţiune va fi publicată, în curând, pe www.tiff.ro. În 2019, pe scena galei TIFF a urcat Alex Bogdan, premiat pentru rolul din Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude).

Bursa Alex. Leo Şerban, iniţiată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Romanian Film Initiative, a fost acordată pentru prima dată în 2012, la TIFF, în memoria unuia dintre cei mai importanţi critici de film români şi, totodată, un prieten drag al festivalului, Alex. Leo Şerban.

Dacă la primele trei ediţii, bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnalişti şi critici de film, câştigătorii beneficiind de un sejur de perfecţionare profesională în contextul creativ al Festivalului de Film Românesc de la New York, Making Waves, organizat de Romanian Film Initiative, începând din 2018 se adresează deopotrivă regizorilor şi scenariştilor.
Ediţia cu numărul şase a Bursei Alex. Leo Şerban se desfăşoară în parteneriat cu Conceptual Lab, un proiect al Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană.

Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.