martie 2020
Articole diverse
Luna femeii este sărbătorită în 2020 la Institutul Cervantes din Bucureşti prin proiecţia unui grupaj de filme realizate de cineaste spaniole contemporane. Astfel, în perioada 12-14 martie 2020, zilnic, începând cu ora 19.00, în Sala "Auditorium" a Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38 vor rula, cu acces gratuit, o serie de filme recente, relevante pentru cinematografia spaniolă realizată de femei. Selecţia, reunită sub motto-ul "Spaţiu feminin. Personal şi politic", include două lungmetraje, un documentar şi o serie de scurtmetraje.

Filmele vor fi difuzate în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.
Intrarea este liberă în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa [email protected] (rezervarea fiind confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare).

"Spaţiu feminin" este un program de tradiţie al Institutului Cervantes, iniţiat în 2010 şi construit în jurul creaţiei câtorva cineaste din noua generaţie. Programul însumează creaţii curajoase, care denunţă realitatea înconjurătoare şi prin care tinerele creatoare din cinematografia spaniolă îşi asumă provocările prezentului. Cele patru scurtmetraje evidenţiază personaje feminine extrem de diferite, care se îndepărtează de tiparele de gen, atingând puncte nevralgice precum cel al încercărilor de reprezentare a femeilor în relaţiile cu autoritatea, o parte dintre acestea reuşind să lărgească spaţiul de interes şi asupra altor medii, precum cel african. Ca şi la ediţiile precedente, grupul Trama, asociaţia festivalurilor de film realizate de femei din ţară, va curatoria o selecţie de scurtmetraje care dau glas unor poveşti impresionante prin naturaleţea lor.

Program

Joi, 12 martie 2020, ora 19.00
La filla d'algú
- lungmetraj (Marcel Alcantara Flores; Julia De Paz Solvas; Sara Fantova Barrena; Enric Vilageliu Arnella; Alejandro Marín; Carlos Villafina Peláez; Gerard Vidal Cortes; Celia Giraldo Lozano; Guillem Gallego Bertran; Valentín Moulias; Pol Vidal Rivas, 2019).
Versiune originală catalană şi spaniolă, subtitrare engleză

Vineri, 13 martie 2020, ora 19.00
Young and Beautiful
- lungmetraj (Marina Lameiro, 2018)
Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză

Sâmbătă, 14 martie 2020, ora 19.00
Dúctiles
- scurtmetraj (Marisa Benito, 2018)
Centrifugado - scurtmetraj (Mireia Noguera, 2018)
No me despertéis - scurtmetraj (Sara Fantova, 2018)
Quand j'étais petit - scurtmetraj (Elena Molina, 2015)
Tódallas mulleres que coñezo - lungmetraj (Xiana do Teixeiro, 2018)
Versiuni originale franceză, euskera, galiciană sau/şi spaniolă, subtitrare engleză

Parteneri media: Observator cultural, Radio România Cultural, Ziare.com, Urban.ro, LiterNet, Filme şi Cărţi, Ştirile TVR

Lungmetraje:

La filla d'algú / La hija de alguien / Fiica cuiva
Spania, 2019,71 min
Regie: Marcel Alcantara Flores, Julia De Paz Solvas, Sara Fantova Barrena, Enric Vilageliu Arnella, Alejandro Marín, Carlos Villafina Peláez, Gerard Vidal Cortes, Celia Giraldo Lozano, Guillem Gallego Bertran, Valentín Moulias, Pol Vidal Rivas
Sinopsis: Eli, 30 de ani, avocată din clasa înaltă, însărcinată. În aceeaşi zi în care este programată audierea pentru un proces mediatic pe care îl pregătise de mult timp alături de tatăl său, un avocat celebru din Barcelona, acesta dispare. În căutarea sa, Eli va descoperi o realitate ce îi va răsturna stabilitatea familială şi emoţională.
Premii: Festivalul de de Málaga, Cine en Español (2019) ­ ZonaZine ­ Biznaga de Plata pentru cea mai bună actriţă (Aina Clotet) Festival de Málaga. Cine en Español (2019) ­ ZonaZine ­ Premiul Movistar + pentru cel mai bun film.


Young and Beautiful / Tineri şi frumoşi
Spania, 2018, 72 min.
Regie, scenariu, fotografie şi productie: Marina Lameiro
Documentar
Sinopsis: Poti, Nais, Ione şi Das sunt patru tineri care s-au hotărât să trăiască aşa cum doresc. Apropriindu-se de vârsta de 30 de ani, sunt copleşiţi de un profund sentiment de nelinişte: sunt departe de a fi adulţii independenţi, stabili şi înflăcăraţi aşa cum visaseră mereu. În timp ce societatea îi împinge să-şi abandoneze aspiraţiile lor "egoiste", fiecare dintre ei trebuie să-şi analizeze identitatea prin dialog. Astfel ia naştere un schimb intim între ei şi Marina, prietena lor şi regizoarea acestui film. Însoţită de camera de filmat, este alături de ei în momentele cele mai lucide şi fragile din viaţa de zi cu zi: când dansează, când se trezesc împreună, când se plimbă prin locuri dragi, când izbucnesc în plâns şi când râd, în tot acest timp căutând, împreună, alternative pentru a se menţine integri.


Tódalas mulleres que coñezo / Todas las mujeres que conozco / Toate femeile pe care le cunosc
Spania, 2018, 71 min
Regia si scenariul: Xiana do Teixeiro; Imagine: Belén Mendaña, Noemí Chantada, Xiana do Teixeiro, Muzica: Ta!
Documentar
Sinopsis: De la nivel personal la cel politic, existenţa a diferite femei evidenţiază cât de masculinizată şi violentă continuă să fie, în prezent, viaţa. În trei conversaţii revelatoare cu prietene, colaboratoare şi eleve de liceu, regizoarea îşi propune să articuleze un discurs despre teamă care să nu accentueze teama, un discurs despre violenţă care să nu fie violent.
Un stil cinematografic direct, orizontal, autocritic, fragmentar. O poveste a solidarităţii universale.


Scurtmetraje la feminin:
(Scurtmetraje selecţionate din ediţiile Scurtmetraje la feminin din 2017, 2018 şi 2019)

Dúctiles / Maleabile
Spania, 2018, 3 min.
Nerecomandat sub 13 ani
Regie, producţie si scenariu: Marisa Benito
Muzică: Lost Twin
Sinopsis: Imaginea femeii a fost folosită şi adaptată gustului societăţilor şi evenimentelor istorice din fiecare epocă, ceea ce a dus la crearea unor tipare şi stereotipuri. Aceste modele au fost filtrate, într-o formă sau alta, de pe piedestalul puterii masculine, care le-au folosit pentru a le atribui femeilor norme de conduită etică şi morală, funcţii şi spaţii specifice.

Centrifugado / Centrifugat
Spania, 2018, 11 min.
Nerecomandat sub 7 ani
Regie si scenariu: Mireia Noguera
Sinopsis: Un tânăr o ajută pe o femeie în vârstă să-şi urce rufele până acasă. Odată ajunşi, doamna nu doreşte să îl mai lase pe acesta să plece.

No me despertéis / Nu mă treziţi
Spania, 2018, 3 min
Regie: Sara Fantova
Scenariu: Sara Fantova, Nuria Dunjó, María Fernández Daranas
Imagine: Clara Rus
Muzică: Izaro, Xavier Méndez
Sinopsis: Bilbao, 2009. Jone este un adolescent de clasa a opta, într-o şcoală în care atmosfera este una agresivă şi naţionalistă. Într-o zi, tatăl său primeşte o poziţie în Guvernul basc, motiv pentru care va trebui să fie escortat şi să renunţe la viaţa de până atunci.

Quand j'étais petit / Când eram mic
Spania, 2015, 12 min,
Regie, scenariu, imagine: Elena Molina
Sinopsis: Familia lui N'Sele Malone obişnuia să se reunească pentru a vedea spectacole improvizate cu marionete, când unchiul său se întorcea vara din Burundi. Malone avea 12 ani şi nu le acorda prea multă atenţie, fiind interesat doar de fotbal. Într-o zi, în timp ce se juca pe stradă, s-a petrecut ceva ce avea să-i schimbe complet cursul vieţii.
După 20 de ani, el este unul dintre marionetiştii cei mai cunoscuţi din Africa de Vest şi doar prin intermediul marionetelor pe care le realizează în laboratorul său din Burkina Faso este capabil să se elibereze de amintirile sale, să dea un sens trecutului său.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus