martie 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
Vineri, 20 martie 2020, în seara în care ar fi trebuit să aibă loc deschiderea celei de-a 13-a ediţii a Festivalului One World Romania, vă invităm online la un eveniment adaptat situaţiei extraordinare pe care o trăim. Ne-am gândit că o avanpremieră simbolică şi virtuală, în ziua în care ar fi trebuit să înceapă cea de-a 13-a ediţie One World Romania, ne-ar ajuta pe toţi să ne simţim un pic mai optimişti şi mai apropiaţi unii de alţii.

Aşadar, vă invităm vineri, 20 martie, la ora 19:30, pe pagina de Facebook a festivalului, să fiţi alături de câţiva membri ai echipei OWR care vă vor dezvălui mai multe despre această ediţie, despre ce planuri avem şi cum ne putem adapta vremurilor. În spatele acestei ediţii amânate se află câteva zeci de oameni, dintre care unii lucrează de câteva luni bune de zile la pregătirea festivalului. Iar ca noi sunt sute şi probabil mii de alţi artişti, tehnicieni, organizatori şi activişti ale căror evenimente s-au văzut anulate sau îngheţate. Astăzi ne gândim la ei şi la zecile de mii de oameni cărora le erau destinate aceste acţiuni din sectorul cultural independent.

Imediat după această conversaţie, vă invităm, tot online, să vizionaţi unul dintre filmele ediţiei, Backyard / Curtea din spate (1984), scurtmetrajul de absolvire al lui Ross McElwee - o mică mostră a retrospectivei pe care i-o vom dedica documentaristului american în cadrul ediţiei din 2020 a festivalului. Cineastul începe în acest film să se folosească de aspecte "autobiografice" pentru a spune - cu un pronunţat simţ al umorului - o poveste ce nu se rezumă doar la el: o poveste despre masculinitatea bărbaţilor albi, despre o istorie socială comună traumatică, despre probleme rasiale persistente. Mai multe detalii aici.


Pentru a păstra senzaţia de unicitate specifică unei proiecţii la cinema, filmul nu va putea fi vizionat decât o singură dată, de la ora 20,30, cu ocazia acestui eveniment online. Ulterior, acesta va rula şi în cadrul ediţiei reprogramate a festivalului, pe care sperăm să o putem organiza la începutul verii, cu ocazia retrospectivei Ross McElwee.

Sperăm să intrăm în contact cu cât mai mulţi dintre voi prin această mică adunare virtuală, în aşteptarea zilelor când vom putea să ne adunăm faţă în faţă şi să ne strângem mâinile.

Echipa OWR

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus