martie 2020
În fiecare an, începând cu 1961, la 27 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului. Pentru marcarea acestei zile, teatrele din toată lumea organizează evenimente şi manifestări în cadrul cărora publicul are ocazia de a se întâlni cu artiştii şi actorii care participă la producţii, de a intra cu ei în dialog, de a interacţiona direct cu mediul teatral. Teatrul German de Stat Timişoara a participat întotdeauna cu bucurie şi devotament, pentru a veni în întâmpinarea spectatorilor noştri şi a tuturor pasionaţilor de teatru care ne calcă pragul.

În 2020, datorită condiţiilor nefavorabile provocate de pandemia de coronavirus, toate evenimentele publice dedicate Zilei Mondiale a Teatrului au fost anulate şi reprogramate pentru anul viitor. Tot în siajul acestui eveniment, sălile de spectacole au fost închise pentru o perioadă încă nespecificată. Interacţiunea cu publicul, căruia teatrul i se adresează, vitală pentru existenţa oricărei instituţii de cultură este, deocamdată, limitată la comunicarea online.

Datoria teatrului este una comunitară, şi anume de a oglindi şi de a trage un semnal de alarmă acolo unde există o nevoie imediată de acţiune şi de reacţie. Teatrul nu poate funcţiona independent de marile schimbări sociale, politice şi economice, nici nu poate să se ascundă de ele, ba chiar are datoria, pentru a nu deveni irelevant, să le reflecte şi să le interpreteze cu responsabilitatea oricărei alte instituţii aflat în serviciul comunităţii.

În această perioadă, recomandările specialiştilor sunt de a ne distanţa social, de a limita interacţiunile cu alte persoane, de a ieşi din casă doar dacă există o nevoie absolută, sfaturi pe care Teatrul German le susţine cu tărie. Aceste măsuri, deşi ne ţin departe unii de ceilalţi şi ne împiedică să participăm la evenimente şi activităţi culturale, produc totuşi un efect pozitiv - comunitatea se solidarizează, barierele şi distanţele care existau altădată se dizolvă, iar membrii ei înţeleg că doar împreună pot limita şi învinge efectele triste ale acestor zile.

Din punctul nostru de vedere, teatrul trebuie să fie una dintre instituţiile care se află în centrul acestei solidarizări, trebuie să unească energiile pozitive ale comunităţii şi să ofere energia şi imboldul necesar în a interpreta, a înţelege şi a depăşi dificultăţile cu care ne confruntăm.

Din fericire, accesul la mediul online a micşorat distanţele dintre oameni şi între comunităţi, şi ne-a oferit posibilitatea de a fi împreună atunci când recomandările specialiştilor creează distanţe fizice. Iar acest lucru ne permite să păstrăm şi să ne cultivăm relaţiile, chiar dacă doar în limita unei normalităţi aproximative.

Astfel, Teatrul German de Stat Timişoara, vine în întâmpinarea publicului său, a iubitorilor de teatru şi a timişorenilor, prin programarea unor spectacole care vor putea fi vizionate online.

Prima reprezentaţie pe care o vom avea este Jurnal de România. Timişoara, spectacol regizat de Carmen Lidia Vidu, care va putea fi vizionat vineri, 27 martie 2020, pe pagina de Facebook a teatrului. Intervalul orar la care spectacolul va fi disponibil este 18.00 - 22.00.

Nu este întâmplătoare alegerea noastră. Jurnal de România. Timişoara este tocmai acel spectacol prin care am încercat, atât prin mesajul pe care cele şase actriţe l-au transmis publicului, cât şi prin activităţile adiacente (conferinţe, discuţii, sesiuni de Q&A etc.) să apropie comunitatea locală: fie că a fost cea artistică, unversitară, politică, etc; dar şi pe cea naţională - Jurnal de România. Timişoara face parte dintr-o serie de spectacole similare, propuse de Carmen Lidia Vidu, montate la Sfântu Gheorghe şi la Constanţa - şi, astfel să o solidarizăm.

Pentru cei care nu au văzut încă spectacolul, Jurnal de România. Timişoara este un proiect multidisciplinar, ce reuneşte filmul, fotografia şi teatrul, şi îşi propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate şi nemijlocite, o oglindă sinceră a relaţiilor interumane, influenţate decisiv de mediul urban, dar şi un îndemn la implicare socială şi comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografii personale, al căror rol este acela de a desluşi şi de a cartografia căile prin care părinţii, prietenii, necunoscuţii, dar şi oraşul, prin cartierele, locuitorii, artiştii şi prin administraţia locală, ne modelează şi ne transformă - de la nostalgia primelor amintiri şi până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experienţele de viaţă ale actriţelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eşec, despre traume şi depresie, despre înstrăinare şi regăsire.

Prin urmare, staţi în casă, aveţi grijă de cei dragi, iar vineri, 27 martie 2020, vă aşteptăm online!

Jurnal de România. Timişoara
Regia: Carmen Lidia Vidu (a.G) / Dramaturgie: Andrea Wolfer / Asistenţă de regie: Oana Vidoni / Asistenţă de Scenografie: Ioana Popescu / Montaj foto-video: Cristina Baciu (a.G), Ovidiu Zimcea (a.G)
Cu: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török şi Silvia Török.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus