aprilie 2020
Festivalul Internaţional de Teatru Online pentru Tineri, Better than Us, 2020
După trei săptămâni de activitate online, Teatrul "Andrei Mureşanu", care în ultimii ani a derulat numeroase proiecte prin care şi-a promovat producţiile atât în ţară, cât şi în străinătate, continuă să se afirme şi în mediul virtual, participând la International Online Theater Festival for Young People Better than Us (Festivalul Internaţional de Teatru Online pentru Tineri Mai buni decât noi. Denumirea festivalului are în subsidiar convingerea organizatorilor că tinerii vor fi mai buni decât am reuşit noi să fim dacă primesc oportunitatea de a se deschide spre cât mai multe evenimente şi întâlniri culturale internaţionale, care să le ofere o altă perspectivă asupra lumii.

Iniţiat de către organizatorii festivalului pentru tineri şi copii, Minifest, din Rostov-on-Don, Rusia, care în 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus au fost puşi în situaţia de a anula evenimentul în spaţiul fizic, Better than Us le oferă tinerilor posibilitatea de a participa la un eveniment cultural organizat în realitatea virtuală, de urmări online spectacole din diferite state ale lumii, precum şi de a analiza şi dezbate diferite subiecte. În acelaşi timp, festivalul este şi o şansă pentru teatrele participante de a-şi prezenta spectacolele în faţa publicului internaţional şi a comunităţii teatrului.

International Online Theater Festival for Young People Better than Us se va desfăşura în perioada 1-5 mai 2020, la implementarea proiectului participând cinci teatre, între care unul este TAM. În proiect, sunt incluse alte patru spectacole din Germania, China, Italia şi Rusia.

Publicul festivalului va fi format dintr-un grup activ şi unul pasiv, diviziune necesară pentru o mai bună organizare a dezbaterilor. Grupul activ va fi format din 15 tineri din diferite ţări, cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani, care vor urmări spectacolele online şi apoi le vor discuta cu un moderator de la teatru, în cadrul unei conferinţe video. Grupul activ va fi alcătuit din profesionişti, tineri care lucrează în teatru şi stăpânesc bine limba engleză. Cei din grupul pasiv vor putea participa la conferinţa video, vor putea adresa întrebări sau vor putea comenta în scris. Invitaţiile de participare pentru grupul pasiv, link-urile pentru vizualizarea spectacolelor şi ID-urile pentru conectarea la conferinţe vor fi postate pe reţelele de socializare şi pe site-ul festivalului sau al teatrelor partenere.

Programul festivalului online internaţional Better than Us este următorul:
1 mai 2020: King of Basements / Regele subsolurilor - Teatrul pentru Copii şi Tineret din Dortmund, Germania (aici)
2 mai 2020: 24 Grandmothers / 24 de bunici - Teatrul de Artă pentru Copii, XI'an, China.
3 mai 2020: The Golden Dragon / Dragonul de aur, Teatrul "Andrei Mureşanu", România.
4 mai 2020: The Ugly Duckling / Răţuşca cea urâtă - Compania Factory, Italia.
5 mai 2020: I am Basho / Eu sunt Basho - "Upsala Circus", Rusia.

La sfârşitul festivalului, participanţii sunt rugaţi să dea un feedback în urma căruia se va decide în ce măsură festivalurile de teatru online sunt necesare, dacă sunt relevante numai în contextul actual sau pot fi utile şi în viitor ca mijloc de completare şi diversificare a vieţii comunităţii internaţionale de teatru.

Cu cele mai bune gânduri,
Echipa TAM

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus