mai 2020
Articole diverse
Asociaţia TETA lansează call-ul de înscrieri pentru cea de a 6-a ediţie a rezidenţei de scenaristică Pustnik, care se va desfăşura între 7 şi 15 septembrie 2020. Pustnik este singura rezidenţă de scenaristică din România dedicată dezvoltării filmelor de lungmetraj realizate de tineri cineaşti din întreaga lume.

Organizatorii rezidenţei s-au îndreptat încă de la prima ediţie către locuri aflate în mijlocul naturii, departe de freamătul constant al oraşelor, iar în ultimii ani Portul Cultural Cetate, aflat pe malul Dunării, a fost gazda rezidenţei. Având în vedere măsurile de distanţare socială şi restricţiile de călătorie impuse de pandemia actuală, în 2020 echipa din spatele proiectului ia în calcul desfăşurarea ediţiei strict în mediul online.

Indiferent de formatul ediţiei din 2020, procesul de selecţie se va finaliza cu invitarea a opt scenarişti - doi din România şi şase din restul lumii - care vor lua parte la program. Pustnik se adresează cineaştilor care au scris cel puţin un scurtmetraj sau lungmetraj de ficţiune, care să fi participat la un festival de renume internaţional. Cunoaşterea limbii engleze este obligatorie, aceasta fiind limba vorbită în cadrul rezidenţei.

Aplicaţiile sunt deschise până pe data de 15 iunie 2020, iar mai multe informaţii se găsesc pe website-ul oficial. Pustnik este un program gândit de scenarişti pentru scenarişti, motiv pentru care înscrierea şi participarea sunt gratuite. Cei 8 scenarişti selectaţi vor fi aleşi de co-fondatorii rezidenţei, Andreea Borţun (regizor & scenarist) şi Bryn Chainey (regizor şi scenarist, UK/Australia), şi vor fi anunţaţi în luna iulie 2020, când se va anunţa şi formatul final al ediţiei din 2020. În cazul unei ediţii desfăşurate strict în mediul online, Pustnik va oferi grant-uri în valoare de 700EUR fiecăruia din cei opt participanţi.

"Pustnik a început în 2014 ca o rezidenţă găzduită de scenarişti pentru scenarişti. Pentru noi a fost întotdeauna important să ne uităm la ce nevoi au cei care scriu pentru cinema şi să vedem cum putem să răspundem acelor nevoi. Aşa că împărtăşim un context comun cu rezidenţii noştri - ne sunt familiare fricile, blocajele şi elementele nevăzute care stau în spatele fiecărei poveşti ne/scrise.
Ştim, totodată, că timpul şi intimitatea sunt elemente vitale pentru orice cineast. Însă nu este încă foarte clar cum vor arăta următoarele luni. Nu ştim dacă ne vom mai putea întâlni la Port Cetate în septembrie, dar ştim că indiferent de forma pe care o va lua Pustnik, el va fi acolo pentru a oferi o mână de ajutor scenariştilor pe care îi admirăm. Astăzi, peste tot în lume, artiştii trec ei înşişi printr-o stare culturală de urgenţă. Acesta este motivul pentru care, în cazul în care nu vom putea găzdui rezidenţa în România, am decis să oferim celor 8 cineaşti selectaţi îndrumare online şi un grant care să le permită să îşi elibereze programele pentru o săptămână pentru a putea lucra la proiectele lor de lungmetraj.
Am conceput acest program pentru a le oferi scenariştilor o libertate de care sunt de regulă privaţi. Libertatea poate însemna să fugi într-un loc îndepărtat, unde poţi scrie în linişte sau să stai acasă şi să poţi fi plătit pentru a-ţi scrie scenariul. Ambele din păcate sunt privilegii astăzi
." (Andreea Borţun)

Pe lângă timp dedicat dezvoltării scenariilor, rezidenţii vor primi feedback pe proiectele lor de la scenarişti şi cineaşti recunoscuţi internaţional. Prima invitată confirmată este producătoarea Bianca Oana (Touch Me Not - câştigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2018, Colectiv - prezent în festivaluri precum Veneţia, Toronto sau Sundance - 2019)

---

Despre Pustnik:
Pustnik este prima rezidenţă internaţională de scenaristică desfăşurată în România. Proiectul îşi propune să le ofere tinerilor scenarişti un context prielnic dezvoltării poveştilor la care lucrează, într-un cadru natural şi relaxat, departe de presiunile industriei. În acelaşi timp, Pustnik îşi doreşte să creeze în jurul său o reţea de profesionişti din cinema, cercetători şi oameni de cultură, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceştia.

Mai multe informaţii:
www.pustnik.com
www.facebook.com/pustnik
Laura Muşat - [email protected]

Program organizat de Asociaţia T.E.T.A
T.E.T.A este un ONG fondat în iunie 2006. Asociaţia are ca scop principal dezvoltarea programelor şi evenimentelor culturale menite să promoveze educaţia şi renaşterea culturală a comunităţilor care îi găzduiesc evenimentele. TETA funcţionează şi ca producător de filme şi spectacole de teatru.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Uniunea Cineaştilor din România.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Parteneri Media: Films in Frame, Observator Cultural, Film New Europe, AaRC - All about Romanian Cinema

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus