mai 2020
Festivalul American Independent Film, 2020
Au fost aleşi câştigătorii celei de-a doua ediţii a concursului de scenarii: Write a screenplay for... / Scrie un scenariu pentru..., organizat de Asociaţia Cinemascop cu sprijinul HBO Europe, în cadrul ediţiei a patra a American Independent Film Festival. Adina Sădeanu şi Kirsten Peters cu Intangibilul câştigă la categoria miniserie TV şi Maria Avram cu proiectul S-a întâmplat? la categoria lungmetraj ficţiune.

Ediţia din 2020 a concursului este dedicată actorilor Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov. Outline-urile au fost scrise pentru filme de lungmetraj ficţiune sau pentru o miniserie TV de 6 episoade. Atât proiectele de lungmetraj, cât şi cele de miniserie TV, au trebuit să îi aibă pe unul dintre cei doi actori sau pe amândoi, în roluri principale.

În 2020, peste 150 de autori şi-au înscris creaţiile în concurs. 148 de înscrieri au fost considerate valide, dintre care 22 de proiecte de miniserie TV şi restul, proiecte de film de lungmetraj. 31 de scenarişti profesionişti şi-au trimis propunerile pentru Anamaria Marinca & Vlad Ivanov, 110 înscrieri provenind de la povestitori cu profesii / ocupaţii diferite, de la avocaţi şi până la elevi. 7 persoane şi-au înscris mai multe proiecte în concurs.

În primă fază, proiectele au fost citite de către specialiştii HBO şi scenaristul Alexandru Baciu, care au selectat şi trimis ideile cele mai promiţătoare în faza sesiunilor de pitching online, fază adaptată condiţiilor şi restricţiilor aflate în vigoare la momentul actual.

"Ca scenarist român, te-obişnuieşti să activezi într-o lume mică, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi unde posibilităţile de afirmare sînt limitate şi mereu aceleaşi. Tocmai de-aia, astfel de iniţiative îmi dau mai multe motive de bucurie. O dată pentru că aduc în atenţie nume noi, care altfel poate ar fi rămas necunoscute, apoi pentru că fac posibilă întîlnirea directă, nemediată, a unui aspirant (amator, debutant sau profesionist) cu un producător şi cu un star (sau chiar două), de cinema, lucru care de obicei se întîmplă mai tîrziu, cînd eşti deja consacrat. Dacă mai adaug la asta şi faptul că, în ciuda situaţiei incerte în care a intrat şi industria noastră, s-a onorat promisiunea celei de-a doua ediţii şi se pregăteşte cu siguranţă şi a treia, am toate motivele să fiu optimist şi să cred în viitorul acestei meserii." spune scenaristul Alexandru Baciu.

În faza a doua, cei 10 participanţi aflaţi pe lista scurtă a proiectelor câştigătoare au avut ocazia să primească feedback, precum şi teme de gândire pentru dezvoltarea proiectului, astfel încât să poată trimite către juriu propunerile revizuite.

Etapa a treia a selecţiei a presupus sesiuni de grup online între finalişti, Alexandru Baciu şi Ioanina Pavel (HBO) şi sesiuni one-on-one cu tutorii. Fiecare proiect finalist a fost discutat în grup pe parcursul a 6 sesiuni, în urma cărora participanţii au primit feedback şi au avut ocazia să lucreze din nou pe scenariu. A urmat apoi ultima etapă înainte de anunţul câştigătorilor, sesiunile one-on-one.

Ioanina Pavel, development producer HBO, ne spune cum "Concursul de scenarii din cadrul AIFF a fost, şi la această a doua ediţie, un succes. Am descoperit noi talente, voci originale, şi ni s-a confirmat că avem o piaţă care promite incredibil de mult, nu doar la capitolul cinema, ci şi în sectorul de premium TV. Dacă perioada recentă ne-a perfecţionat tuturor talentul de "devorator TV" în izolare, finaliştii concursului de scenarii şi-au folosit timpul cu şi mai mult folos. S-au dovedit scriitori de producţii TV inspiraţi, care înţeleg procesul de workshop necesar dezvoltării unei miniserii premium. A fost o plăcere să lucrăm, chiar şi la distanţă, cu finaliştii de anul acesta şi abia aşteptăm să începem dezvoltarea proiectului câştigător sub umbrela HBO."

La sfârşitul celei de-a treia etape, juriul a decis să continue procesul dezvoltării de la idee la scenariu cu două proiecte şi astfel au fost aleşi câştigătorii concursului Write a screenplay for Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov: Adina Sădeanu şi Kirsten Peters cu Intangibilul pentru miniserie TV şi Maria Avram cu lungmetrajul S-a întâmplat?.

Povestea din proiectul miniserie TV Intangibilul are loc în plin Război Rece. Într-o lume în care ideologia este totul, unul din cei mai influenţi spioni din Blocul de Est decide să dezerteze în Occident din motive care nu au nici o legătură cu brutalul regim comunist pe care l-a servit ani de zile. El îşi lasă în urmă familia şi o fiică ce îl adoră, trădând tot ce ştie doar pentru a scăpa de investigaţiile ce-i pun în pericol cariera şi chiar viaţa. În decurs de câteva zile, agenda politică a României şi a unei mari puteri sunt date peste cap. Vânătorul devine vânat iar "regele" devine un pion în jocurile politice ale istoriei.

În lungmetrajul S-a întâmplat?, doi profesori sunt puşi într-o poziţie dificilă atunci când o fată acuză un coleg de abuz sexual în timpul unei excursii cu şcoala. Când unul o crede pe fată şi celălalt vrea doar să evite un scandal, apare o situaţie imposibilă în care fiecare persoană implicată oferă o poveste şi o soluţie diferită şi un compromis pare imposibil.

"M-am bucurat să fac parte din duo-ul cu Vlad, să citim numeroase proiecte de calitate de la un grup de scriitori şi scenarişti atât de diverşi. Le mulţumesc şi îi felicit din toată inima. Mi-a plăcut mult propunerea Mariei Avram, care la doar 18 ani a creat o poveste originală, intrigantă şi matură. Voi urmări dezvoltarea proiectului şi sper că Maria îşi va vedea filmul la cinema, într-o lume mai senină şi mai atentă la tinerii ei talentaţi şi la enormul potenţial cultural pe care îl are România." declară actriţa Anamaria Marinca.

Vlad Ivanov ne spune că "Proiectele câştigătoare, diferite dar în egală măsură foarte puternice, oferă oportunitatea de-a juca pe de o parte un rol consacrat în istoria recentă şi destul de puţin abordat de cinematografia noastră, pe de altă parte un rol original şi provocator scris de o tânără talentată. Amândouă mă încântă şi mi se par importante de explorat pentru viitorii spectatori. Colaborarea cu Asociaţia Cinemascop şi HBO mă bucură, ca de fiecare dată, şi cu siguranţă ne vom întâlni din nou, pe viu, sperăm cât mai curând, să dezvoltăm serialul împreună. Îi felicit pe toţi cei care s-au înscris şi le urez succes câştigătorilor."

Proiectele câştigătoare vor primi un sprijin de câte 1000 de euro şi asis-tenţă pe toată perioada de dezvoltare a proiectelor din partea unor profesionişti, cu o primă formă a scenariilor preconizând a fi gata până pe data de 1 octombrie 2020. Totodată, când noile date American Independent Film Festival vor fi anunţate, câştigătorii cât şi cei care au trimis proiecte în cadrul concursului vor fi invitaţi să participe la o serie de workshop-uri şi întâlniri cu profesionişti din industria românească şi internaţională.

Prima ediţie a concursului Write a screenplay for... a avut loc în 2019 şi l-a avut ca invitat special pe actorul american de origine română Sebastian Stan. Proiectele câştigătoare din 2019 au fost dezvoltate până la stadiu de scenariu final, iar HBO Europe continuă dezvoltarea serialului câştigător la categoria miniserie TV a lui Alex Molico intitulat URUC.