februarie 2006
Nu îţi place teatrul? Vrei să schimbi lumea? Scrie ce vezi! Scrie un text dramatic din care să iasă un spectacol. Trimite-l până la data de 26 aprilie 2006 la adresa:
Str. Radu Calomfirescu, nr. 16, sect. 3, Bucureşti, cod 0302 16

Cinci texte câştigătoare vor avea spectacole lectură, iar unul va fi montat la Teatrul Foarte Mic. Vei fi dramaturg cu acte în regulă!

Ai peste 26 de ani? Prea târziu!
Eşti o excepţie? Nu contează regula de mai sus!


La primul concurs dramAcum adresat tinerilor autori s-au primit 115 texte, din care au fost selectate 16, semnate de: Călin Blaga, Dinu Bodiciu, Mimi Brănescu, Cătălin Chirilă, Adina Dabija, Th. Denis Dinulescu, Roxana Dumitru, Alin Fumurescu, Vera Ion, Cristian Juncu, Cătălin Mihuleac, Eva Negru, Peca Ştefan, Eva Razna, Vlad Ioan Tausance şi CarmenVioreanu.

Dintre acestea, s-au materializat în spectacole Obstinato de Cristian Juncu, regia Gianina Cărbunariu, Gunoierul, text şi regie Mimi Brănescu şi 33 de grade de Vlad Ioan Tausance, regia Ştefan Iordănescu (la Teatrul de Stat Arad). Piesa Spaţiu limitat de Dinu Bodiciu a fost prezentată în spectacol-lectură la Teatrul Naţional din Timişoara, în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti. De asemenea, se află în repetiţii: Punami de Peca Ştefan, regia Alexandru Bercean (la Teatrul Bulandra din Bucureşti). Textul-fanion ca spirit dramAcum, Stop the Tempo, autor şi regizor Gianina Cărbunariu, a fost pus în scenă la Green Hours şi a fost selectat la Bienala New Plays în Europe, Wiesbaden, Germania, fiind şi publicat în volum la Editura LiterNet (click aici pentru a o descărca gratuit).

La ediţia 2004 a concursului dramAcum au fost primite 85 de texte, fiind selecţionate 11. Dintre acestea, cinci texte au fost prezentate în spectacole-lectură la Teatrul Foarte Mic în perioada 11-13 octombrie 2004 şi au fost montate Fuck You EU.RO.PA! de Nicoleta Esinencu, la Teatrul din Galaţi, regia Alexandru Berceanu şi la Teatrul din Braşov în regia lui Claudiu Goga, Vitamine de Vera Ion , regia Ana Mărgineanu şi Elevator de Gabriel Pintilei, în regia Adrianei Zaharia, la Teatrul Mic.

Se pregăteşte publicarea celor cinci piese câştigătoare dramAcum 2 cu sprijinul Bibliotecii Teatrului Imposibil, din Cluj, proiect pentru care aceasta din urmă a câştigat concursul organizat de Ministerul Culturii pentru edituri.

O reuşită a grupului dramAcum a fost şi organizarea proiectului TANGA de către studenţii în anul 2 UNATC. Aceştia au organizat un concurs pentru piese de 10 minute şi au produs 4 dintre ele, premiera lor având loc în decembrie la UNATC.

Dintre piesele traduse în cadrul proiectului de traduceri dramAcum, câteva au avut parte deja de montări apreciate de public şi critică: Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol, K+M+R+L de Mattias Andersson, regia Adriana Zaharia, Mă cheamă Isbjorg. Sunt o leoaică de Hávar Sigurjónsson, regia Gianina Cărbunariu, Terorism de Vladimir şi Oleg Presniakov, în regia Geaninei Carbunariu.

În cadrul Galei UNITER 2004, grupul dramAcum a primit Premiul Criticii, acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru - Secţia Română.

(Andreea Vălean)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus