februarie 2006
Concertul toboşarilor Yamato
Anul 2005 a spart anumite bariere din punct de vedere muzical, organizatorii de spectacole venind în întâmpinarea publicului cu oferte care mai de care mai interesante. Fie că a fost vorba de show-uri electro, rock, jazz sau gospel, spectacolele din acest an au arătat foarte clar faptul că în România există public pentru genuri muzicale variate. Or, din acest punct de vedere, anul 2006 se anunţă unul şi mai experimental.

Prima ofertă inedită pentru publicul autohton este, fără îndoială, concertul pe care ansamblul Yamato - The Drummers of Japan îl va susţine pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional, luni, pe 27 februarie, la ora 20.00.

Yamato - The Drummers of Japan înseamnă un grup de 10 percuţionişti de scenă, care cântă la instrumente tradiţionale japoneze de toate mărimile. Cea mai mare tobă din arsenalul japonezilor le-a dat serioase bătăi de cap organizatorilor, din cauza gabaritului. "Echipa lor a venit să inspecteze sălile din Bucureşti, bănuind, probabil, că vor exista greutăţi cu plasarea instrumentelor în sală. Cea mai mare tobă cu care vor veni are un diametru de 170 de centimetri, o grosime similară şi o greutate de 450 de kilograme. Pentru acest concert, japonezii vor veni cu tot echipamentul propriu de sunet, decoruri şi lumini, show-ul având o concepţie mai specială", a declarat Paul Nancă de la Fundaţia Phoenix, organizatorul evenimentului. De altfel, această tobă a dus la mutarea concertului de pe scena Sălii Palatului pe scena Teatrului Naţional, pentru că nu s-a găsit o soluţie tehnică pentru introducerea ei pe uşile de la Sala Palatului.

"Dacă vă aşteptaţi să fiţi impresionaţi de percuţia japoneză şi contaminaţi cu ritmuri de dans, veţi fi dezamăgiţi. Veţi avea parte de mult, mult mai mult", scria "The Guardian" despre cei 10 toboşari japonezi. Ansamblul Yamato a fost fondat în 1993 de către Masa Ogawa, în oraşul Nara, locul de naştere a culturii japoneze. Yamato este atât numele vechi al oraşului Nara, de unde provin artiştii, cât şi numele vechi al Japoniei. În cei 12 ani, Yamato - The Drummers of Japan au susţinut peste 1.000 de concerte în faţa a peste un milion de spectatori, vizitând China, Coreea de Sud, India, Pakistan, Indonezia, Singapore, America de Sud, Statele Unite, Australia şi Europa.

În timp show-ului, cei 10 percuţionişti cântă la instrumente precum koto, shamisen, atarigane şi shinobue. Doar pe parcursul acestui an, Yamato - The Drummers of Japan au vizitat 10 ţări, unde au susţinut circa 133 de spectacole.

Arta Wadaiko aduce un suflu nou stilului Taiko, originar de acum 1400 de ani. Primul grup de Taiko a fost fondat acum 50 de ani. De atunci, artiştii japonezi au captivat publicul din toată lumea, în prezent Japonia având înregistrate circa 8.000 de grupuri de acest gen. Or, revenind la Yamato, ei bine, membrii acestui ansamblu cunosc foarte bine şi arta Taiko. Cum se menţine în formă un asemenea artist? Simplu: 10 kilometri de alergare prin munţi şi circa 1.000-2.000 de repetiţii cu beţe suburi, adică beţe grele pe care le rotesc deasupra capului, ca şi când ar cânta la o tobă imaginară. Ce vom vedea pe 27 februarie la Sala mare a Teatrului Naţional? Cu siguranţă o premieră şi, în acelaşi timp, un show incendiar de sunet şi lumini.

Biletele pentru acest spectacol au trei categorii de preţ: 50, 100 şi 150 RON, în funcţie de aşezarea în sală şi au fost deja puse în vânzare la casele de la Sala Palatului, Teatrul Naţional, Magazinul Muzica şi Librăriile Cărtureşti. Rezervări se pot face la www.phoenix.ro sau telefon 021.312.13.11. Preschimbarea biletelor pentru cei care au achiziţionat bilete pentru Sala Palatului se va face la sediul Fundaţiei Phoenix şi, în ziua spectacolului, la casele Teatrului Naţional.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus