Academia Caţavencu / februarie 2006
Ce chestie! Săptămîna aceasta, în cinematografe, rulează trei filme care încep cu acelaşi "Cu". Pe Cu capul înainte / Gegen die Wand l-am văzut anul trecut, Cu degetu-n gură / Thmbsucker am înţeles că e o prostie, vineri am zis s-o iau pe prietena mea şi să merg, cum ar veni, Cu iubirea la psihiatru / Prime. Genul e anunţat ca fiind comedie-dramă sau, mai curînd, o dromedie-cramă.

Psihiatru e Meryl Streep, o evreică din aia straşnică, trecută de prima tinereţe. Responsabilă cu iubirea este pacienta ei, Uma Thurman - o purisancă neevreică pe la vreo 37 de ani, proaspăt divorţată, care-şi regăseşte fericirea în braţele unui adolescent de numai 23 de ani. Ca să nu transforme comedia într-un film de suspans, scenaristul îţi vinde rapid, încă din primul sfert de oră, şi răsturnarea de situaţie: puştiul de care s-a îndrăgostit gagica şi despre al cărui penis "frumos" deapănă amintiri pe la şedinţele de terapie este chiar fiul doamnei psihiatru. Deci evreu şi el, deci nasol momentul.

"Banal", aţi putea spune, odată ajunşi cu cititul aici, "mai bine mă duc la Broken Flowers al lui Jarmusch". Corect, sînt perfect de acord, cu două precizări: 1) deocamdată, filmul lui Jarmusch e doar în avanpremieră, numai în Mall, deci vă costă o căruţă de bani, şi 2) trecînd peste simplitatea intrigii din Cu iubirea la psihiatru, am fost surprins să descopăr pe parcurs un scenariu foarte bine elaborat, replici haioase, un umor de calitate şi un joc actoricesc de excepţie. Vă spun: Uma Thurman în rolul femeii îndrăgostite e adorabilă. E drept, o să vă obişnuiţi puţin mai greu cu ea în primele minute. Eu, unul, aşteptam din moment în moment să-mi apară cu o sabie ninja, în costum de motociclist şi să facă mîini şi picioare pe jos... Deh, efectul a două episoade consecutive din Kill Bill.

Au fost şi nişte faze cam trase de păr, dar nu cît să te facă să-ţi arunci ochii pe ceas, să vezi cît mai e din film. Ce m-a enervat pe mine cel mai tare la filmul ăsta a fost cînd am aflat că regizorul Ben Younger e mai mare ca mine doar cu trei ani. Al naibii, uite unde a ajuns la numai 32 de ani! În plus, e incorect, dom'le: n-ar trebui să-l cheme pe el Ben Younger... Ben (Beniamin) mă cheamă pe mine şi chiar sînt "younger"!
Regia: Ben Younger Cu: Uma Thurman, Meryl Streep, Bryan Greenberg

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus